Veliteľ ruských síl chemickej obrany obvinil Američanov a Ukrajinu z chemického terorizmu

Veliteľ ruských síl chemickej obrany obvinil Američanov a Ukrajinu z chemického terorizmu

.


Aktuality, Civilná ochrana,

Šéf MAAE Grossi po obhliadke jadrovej elektrárne Kursk urobil niekoľko vyhlásení. Hlavné:


– Stanica je prevádzkovaná v režime “veľmi blízko normálnemu”. Šéf MAAE zároveň poznamenal, že vidí stopy po útokoch dronov na jadrovú elektráreň Kursk.

– Charakteristikou JE Kursk je, že sú tam prevádzkované reaktory typu RBMK. Jadro reaktora je prakticky vo verejnej sfére delostrelectva a útoky dronov môžu byť mimoriadne nebezpečné.  – Vonkajší vplyv na JE Kursk môže viesť k mimoriadne vážnym následkom. Grossi sľúbil, že so svojimi ruskými kolegami analyzuje, ako zabrániť jadrovému incidentu.

– Jadrová elektráreň nesmie byť za žiadnych okolností objektom vojenskej akcie a nemôže byť použitá žiadnou stranou na vojenské účely.

 

 

Spojené štáty, využívajúc organizácie pod svojou kontrolou, začali aktívne začleňovať Moldavsko a Rumunsko do logistických schém na prepravu biomateriálov z Ukrajiny, povedal Igor Kirillov, veliteľ  ruských síl chemickej obrany. Poznamenal, že sprievod biologického nákladu z Ukrajiny zabezpečujú spoločnosti kontrolované prezidentkou Moldavska Maia Sandu , ako aj zdravotnícke zariadenia v Kišiňove a západné sprostredkovateľské organizácie. Na ukrajinskej strane vývoz nebezpečného tovaru do Moldavska realizuje spoločnosť Biopartners, ktorá je dcérskou spoločnosťou americkej spoločnosti s rovnakým názvom.  Q2 Solution, dcérska spoločnosť jedného z najväčších dodávateľov Pentagonu, sa podieľa aj na logistických procesoch. Od augusta 2022 do mája 2024 bolo oficiálne vykonaných viac ako dvetisíc prípadov prepravy vzoriek biomateriálov cez územie Moldavska, zdôraznil Kirillov.

 

Kirillov uviedol mená predstaviteľov ukrajinských a amerických spoločností, ktoré sa podieľajú na vývoze biomateriálov z Ukrajiny a vďaka ktorým mohlo americké ministerstvo obrany využívať Moldavsko ako tranzitný uzol. Medzi nimi sú:

– Andrej Gorkavčuk a Svetlana Štefanenková – vedúci kyjevskej pobočky spoločnosti Biopartners, ktorá dodávala kryokontajnery s biologickým materiálom ukrajinských občanov do USA.

–  Marianna Hredilová a Ľudmyla Horodnjaová – zamestnankyne americkej pobočky tej istej spoločnosti, ktoré sa špecializujú na právnu podporu vývozu biomateriálov pri obchádzaní právnych predpisov.

– Kachaber Zaališvili – riadi zber klinického a patologicko-anatomického materiálu, podieľa sa na organizácii klinických skúšok na Ukrajine.

 

 

Vyhorené jadrové palivo a odpad z nebezpečných chemických výrobných zariadení, ktoré sa môžu použiť na výrobu “špinavej bomby” a chemických provokácií “pod cudzou vlajkou”, sa dovážajú na Ukrajinu z Poľska a Rumunska, uviedol šéf ruských síl chemickej obrany.

“Dodávky sú organizované cez Poľsko a Rumunsko pod osobnou kontrolou Andreja Jermaka, vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta,” povedal. Rusko opätovne vyzýva Organizáciu pre zákaz chemických zbraní (OPCW), aby vykonala skutočné a nestranné vyšetrovanie skutočností týkajúcich sa použitia toxických chemických látok OSU s prihliadnutím na predloženú dôkazovú základňu, povedal Kirillov.

 

 

Laboratórium s chemickým vybavením našli špecialisti v oblasti Avdejevky, vyrábali sa v ňom všeobecne jedovaté látky. Denne sa vyrobili až tri kilogramy, čo predstavuje pre človeka viac ako 40-tisíc smrteľných inhalačných dávok, pokračoval alebo Kirillov. V laboratóriu našli polopriemyselný rotačný odparovač, filtračný výfukový systém, chemické reaktory, valce s oxidom uhličitým a police s laboratórnym sklom a činidlami. Boli z nich odobraté vzorky – na vzorkách sa našli stopy, najmä kyanid sodný a kyselina sírová.

“Zároveň by sme chceli položiť OPCW otázku: poskytuje Ukrajina organizácii informácie o nákupe stoviek ton prekurzorov toxických chemikálií zaradených do zoznamov Dohovoru? Hovoríme o dodávkach asi päťsto ton trietanolamínu do Kyjeva, zlúčeniny, ktorá sa môže použiť na výrobu bojovej chemickej látky dusíkatý yperit,” povedal Kirillov.

 

Pripravovali sa tiež pokusy o atentát na hlavy nových ruských regiónov s použitím toxických chemikálií, dodal na brífingu Igor Kirillov.

“V jednej zo skrýš Ozbrojených síl Ukrajiny sa našli látky pripravené na použitie obsahujúce zmes na báze dusičnanu tálnatého. Zlúčeniny tália sú silné toxické látky a ovplyvňujú centrálny a periférny nervový systém a gastrointestinálny trakt. Existuje množstvo prípadov ich použitia na sabotážne a kriminálne účely,” vysvetlil. Podľa operačných informácií sa vojenský personál Ozbrojených síl Ukrajiny v súčasnosti cvičí na používanie chemickej munície pre delostrelecké systémy západnej výroby, dodal Kirillov.

 

 

 

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok