Trump hovorí, že nebude presadzovať federálny zákon zakazujúci distribúciu potratových tabletiek poštou

Trump hovorí, že nebude presadzovať federálny zákon zakazujúci distribúciu potratových tabletiek poštou

Bývalý prezident Donald Trump definitívne vyhlásil, že ak sa vráti do Bieleho domu, nepoužije existujúci federálny zákon na zablokovanie poštovej distribúcie potratových tabletiek, čím ešte viac znepokojil zástancov života, ktorí už aj tak zápasia s jeho viacnásobným odklonom od tejto témy v uplynulom roku.

ČÍTAJTE: ‘Strana smrti’: Na zjazde demokratov’ sú aj bezplatné interrupcie a vazektómie

“Mohli by ste urobiť veci, ktoré by doplnili. Rozhodne,”povedal.““A tieto veci sú dosť otvorené a humánne. Ale musíte mať možnosť hlasovať, a ja chcem len dať každému hlas. Je veľa vecí na humánnom základe, ktoré môžete robiť aj mimo toho.”

Aj keď odpoveď nebola definitívna, zdalo sa, že sa odklonil od svojho vyhlásenia z júna, že “Najvyšší súd práve schválil potratovú tabletku a ja súhlasím s ich rozhodnutím, že to urobili, a nebudem to blokovať.”Mal na mysli zamietnutie Najvyššieho súdu’v pro-life námietky voči Bidenovej administratíve’usmerneniam o potratových tabletkách, ktoré sú v jasné porušenie Comstockovho zákona z roku 1873.

Naproti tomu národná tlačová tajomníčka Trumpovej kampane Karoline Leavitt neskôr spresnila, “Ako povedal prezident Trump, chce, aby ‘všetci volili’ o tejto otázke, pričom zopakoval svoj dlhodobý postoj podpory práva štátov rozhodovať o interrupciách […] Ako prezident Trump počas tlačovej konferencie viackrát povedal, kladené otázky bolo ťažké počuť. Jeho postoj k mifepristone zostáva rovnaký — Najvyšší súd v tejto otázke rozhodol jednomyseľne a vec je vyriešená.”

V pondelok moderátorka CBS News Caitlin Huey-Burns sa počas rozhovoru spýtala Trumpa, či bude presadzovať Comstockov zákon, na čo odpovedal: “Nie. Budeme diskutovať o jeho špecifikách, ale všeobecne povedané, nie, nebudem.”

“Mala by sa medikamentózna interrupcia [t. j. umelé prerušenie tehotenstva, pozn, potratové tabletky] byť široko dostupné?“ ”nadviazal Huey-Burns, na čo bývalý prezident odpovedal: “no, bude’to dostupné a je to tak aj teraz.”

Čítajte: Zvíťazí v prezidentských voľbách Trump alebo Harris? Môže to závisieť od sociálne konzervatívnych voličov

Politico informuje o tom, že viaceré významné pro-life osobnosti úprimne vyjadrili svoj nesúhlas.

“Nie je to pro-life postoj, nie je to’prijateľný postoj a neposkytuje v tejto otázke kontrast v takej miere, ako sme ho mali v minulosti medzi ním a Kamalou Harrisovou,” povedal prezident Rady pre výskum rodiny Tony Perkins. “To, čo prezident Trump robí, je potláčanie jeho vlastnej podpory.”

“Prezident Trump neustále hovorí, že chce byť mimo federálneho biznisu potratov,” dodala hlavná politická strategička organizácie Students for Life of America Kristi Hamricková. “Takže, číslo jedna, prestaňte to financovať. A za druhé, ukončite federálne predsudky v prospech tohto rozdeľovania. Nemôžeme’ignorovať právny štát a vyberať si zákony, ktoré chceme presadzovať. Nie je’každý’kritikou ministerstva spravodlivosti ich selektívne presadzovanie? Takže toto by bolo selektívne nevymáhanie zákona, ktorý hovorí, že ide o nebezpečné drogy a nemali by sa posielať poštou. Je to’veľmi problematické pre stranu, ktorá rešpektuje zákon.”

“Žiaľ, zdá sa, že Trumpovi už’nezáleží na pro-life základni,” vyjadrila ľútosť zakladateľka a líderka Live Action Lila Roseová. “Nedávno vystúpil a povedal, že podporuje prístup k týmto smrtiacim potratovým liekom, a to je hrozné. Keď sa Trump verejne kompromituje, je to’hlboko skľučujúce pre pro-life a pro-family voličov a myslím si, že’tým ohrozuje svoje vlastné zvolenie. Úprimne povedané, je to stratová stratégia.”

Tento krok je najnovším v Trumpovej’stáleho odklonu od štandardného republikánskeho postoja k životu tým, že zatvára dvere zákazu potratov na celoštátnej úrovni v prospech prenesenia budúcich bojov o potraty na štáty, pričom vyjadruje ľahostajnosť k tomu, aké politiky štáty nakoniec prijmú, s výnimkou občasného pokarhania pro-life opatrení, ktoré považuje za príliš “tvrdé.” Nedávno si pripísal zásluhy za to, že GOP “je v tejto otázke možno oveľa menej radikálna,”.

Minulý mesiac na nominačnom zjazde Republikánskej strany v roku 2024 prijal záväzok výrazne skrátenú platformu vypracovanú a presadzovanú Trumpovými náhradníkmi, ktorá okrem iných zmien vyškrtla dlhodobú podporu strany’dodatku ústavy zakazujúceho potraty a federálneho zákona rozširujúceho rovnakú ochranu nenarodených detí v prospech ponechania potratovej politiky na jednotlivé štáty. Podporila tiež antikoncepciu (ktorej mnohé bežné metódy fungujú ako potraty) a embryo-destrukčnéoplodnenie in vitro a vynechala odpor voči financovaniu potratov alebo plánovaného rodičovstva daňovými poplatníkmi, ako aj akúkoľvek zmienku o bioetických otázkach, ako je výskum kmeňových buniek, klonovanie a eutanázia.

Trump’vyhlásenie, že silný, dôsledný pro-life postoj je “radikálny”, ostro kontrastuje s všeobecne pro-life záznamom, ku ktorému sa zaviazal výmenou za pro-life podporu v roku 2016, a je viac v súlade s jeho “veľmi pro-choice” minulosťou slávneho podnikateľa, čo obnovuje dlhodobé podozrenia o pravosti jeho pro-life konverzie.

Trump a jeho spojenci si spočítali, že pro-potratový absolutizmus demokratickej alternatívy povedie utrápených zástancov života k záveru, že ako pro-trumpovský senátor Marco Rubio (R-FL) povedal v júli na rovinu, “Nemyslím si, že tu’existuje veľa možností.” 

Však pri celonárodných agregátoch prieskumov verejnej mienky podľa RealClearPolitics a RaceToTheWH, ktoré ukazujú tesný, ale pretrvávajúci náskok demokratickej kandidátky a súčasnej viceprezidentky Kamaly Harrisovej v populárnych hlasoch aj v prognózach Electoral College, keďže nahradila prezidenta Joea Bidena, sa všeobecne očakáva, že voľby budú tesné, čo znamená, že čokoľvek, čo zníži nadšenie jednej’základne prísť k urnám, môže mať následky.