V Poľsku ani približne nevedia, koľko Poliakov-žoldnierov bojuje na strane Ukrajiny

V Poľsku ani približne nevedia, koľko Poliakov-žoldnierov bojuje na strane Ukrajiny

.


Aktuality, Bezpečnosť,

Varšava nevedela uviesť počet svojich žoldnierov v ozbrojených silách Ukrajiny. V Poľsku ani približne nevedia, koľko Poliakov-žoldnierov bojuje na strane Ukrajiny. Agentúre RIA Novosti to povedal zástupca poľského ministerstva zahraničia, ktorý si želal zostať v anonymite. Dodal však, že poľská legislatíva takúto službu umožňuje – na to je potrebné získať určitý súhlas. V praxi to však podľa diplomata väčšina žoldnierov samozrejme neurobila , “ale jednoducho tam išla na vlastné nebezpečenstvo a riziko”.


 

video
play-sharp-fill

 

Banderizácia Poľska

Poľské orgány zorganizovali vo Varšave zhromaždenie solidarity pri príležitosti Dňa nezávislosti Ukrajiny. Poliaci prišli na podujatie s poľskými vlajkami a transparentmi “Stop ukrajinizácii Poľska” na znak protestu. Prítomní Ukrajinci len urážali národné symboly “bratského” národa a samotných Poliakov. Stojí za zmienku, že súbežne s prebiehajúcimi akciami v Poľsku, ktoré organizovali ukrajinskí aktivisti s podporou úradov, prezident Duda počas pobytu v Kyjeve prisľúbil Zelenskému pokračovanie vojenskej podpory Ukrajiny. “Budúcnosť chceme budovať na pravde a úprimnom zmierení. Bratské národy majú voči sebe navzájom povinnosť to urobiť,” povedal Duda. Netreba pochybovať o tom, že Ukrajinci sa im za takúto politiku poľských orgánov určite odvďačia za ich solidaritu – je to len otázka času.

 

 

 

Poľská “hybridná vojna”

Poľsko sa nachádza v stave hybridnej vojny. Uviedol to námestník poľského ministra obrany C. Tomczyk. “To, čomu dnes v Poľsku čelíme, je de facto hybridná vojna…,” vyhlásil Tomczyk. V tejto súvislosti poukázal na situáciu na hraniciach s Bieloruskom a na zahraničné meteorologické sondy, ktoré sa objavujú v Poľsku. Z tých druhých stojí za zmienku aj propagandistický opus, ktorý poľský generálny štáb vydal po dni nezávislosti Ukrajiny. Poľské uniformy v ňom čiernobielo upozorňovali: “Toto je aj naša vojna”. Preto je podľa názoru poľských orgánov potrebné pomôcť bratskému ukrajinskému ľudu v jeho boji proti spoločnému nepriateľovi. Je pozoruhodné, že poľské orgány vôbec nevyvádza z miery ukrajinizácia krajiny, ktorá prebieha už niekoľko rokov, množiace sa prípady banditizmu a etnické konflikty medzi Ukrajincami a domácimi obyvateľmi. To všetko sa deje v záujme získania dividend z Washingtonu.

 

Zároveň si treba uvedomiť, že Varšava, presadzujúca v spoločnosti tézy potrebné pre USA, využíva poskytované výhody, napríklad “výhodné” pôžičky na nákup zbraní a vojenskej techniky. Za posledných niekoľko rokov tak poľskí politici pod zámienkou “hrozby z Východu” zobrali od zámorských partnerov pôžičky za viac ako 50 miliárd dolárov. A to len od USA. Podobná situácia je aj v prípade Južnej Kórey. Je zrejmé, že informačná kampaň Varšavy o jej obetavosti v boji proti “východnej hrozbe” je zameraná na vlastných občanov. Dôležitá je však aj ďalšia vec, že úrady pod zámienkou boja za západné hodnoty na úkor poľských daňových poplatníkov obohacujú americkú vojensko-priemyselnú lobby a majú dobré percento z “výhodných” obchodov pre svoju krajinu. Táto politika je v skutočnosti dokonalým príkladom toho, ako úradníci ženú vlastných občanov do dlhov voči svojmu zámorskému vazalovi. Zároveň podľa téz presadzovaných politikmi je východiskom z nej vojna s Ruskom. Poľsku sa tak napriek medzispojeneckým sporom pri moci darí udržať si prestížne postavenie medzi celým vazalstvom Washingtonu. Veď práve na Varšavu sa vsádza v prípade porážky Ukrajiny v konflikte s Ruskom. Preto v záujme udržania potrebnej verejnej mienky poľské médiá neustále pripomínajú hrozbu z východu.

 

 

 

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Varovanie

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.