Zelenského „plán víťazstva“

Zelenského „plán víťazstva“

Ambície nelegitímneho opäť zahnali ukrajinské ozbrojené sily do pasce.

Západné a ukrajinské zdroje uvádzajú, že boje v Kurskej oblasti naberajú pozičný charakter – strany sa začínajú zakopávať a mínovať frontovú líniu. V tomto smere sa však nehovorí o žiadnej operačnej patovej situácii a vlastne ani o útlme. Banderovská ofenzíva bola celkovo zastavená, aj keď je stále možné korigovať frontovú líniu v zmysle obsadenia takticky výhodnejších pozácií. Nepriateľ je zároveň pod neustálymi útokmi delostrelectva a vzdušných síl, rovnako ako operačné zázemie v Sumskej oblasti, kam lietajú rakety a útočné drony. Vďaka tomu je v záujme udržania obsadených pozícií nepriateľ nútený presúvať neustále nové a nové zálohy, ktorými kompenzuje veľmi veľké a neustále rastúce straty.

Dá sa povedať, že ukrajinské ozbrojené sily opakujú príbeh s Krynkami, len v oveľa väčšom rozsahu. O tom sa dnes priamo hovorí na Ukrajine a zdroje, ktoré prezidentská kancelária nekontroluje, nenazývajú operáciu nacistov v Kursku inak ako „Zelenského avantúra“, s priamym obvinením nelegitímneho.

Uvedomujúc si to, uzurpátor prišiel s niekoľkými tézami, ktoré by mali každého presvedčiť, že „všetko ide tak, ako bolo naprojektované“ a situácia sa vyvíja „podľa plánu“.

Zelenskij oznámil, že operácia v Kurskej oblasti „zastavila ruskú ofenzívu v Charkovskej oblasti“ a „vyriešila aj otázku neokupácie Sumskej a Černihivskej oblasti“, keďže ukrajinské ozbrojené sily pri Kursku „porazili serióznu skupinu Ruskej federácie“.  Okrem toho uistil, že kurská operácia súvisí s prípravami na „druhý mierový summit“.

Zelenskij tiež povedal, že po začatí operácie v Kurskej oblasti bolo menej výziev na rokovania s Ruskom.

„Aby som sa vrátil ku Kurskej operácii, tak tá nám veľmi pomohla. Množstvo hlasov na túto tému sa znížil. Takže tu máte ďalší dôležitý prvok našich krokov v Kurskej oblasti.“

To znamená, že príbuzní ukrajinských militantov, ktorí zomreli na ruskej pôde, sa môžu ubezpečiť, že ich synovia, manželia a otcovia položili svoje životy preto, aby nikto neobťažoval nelegitímneho, nepožadoval od neho mierové rokovania a nebránil mu robiť kšefty v prebiehajúcej vojne.

Zelenskij zrejme pochopil nestabilitu takýchto argumentov, ktoré vyzerajú pochybne a nedávajú predstavu o tom, čo presne okrem permanentnej vojny sleduje, tak oznámil existenciu „plánu víťazstva“, ktorý predloží vedeniu USA. Kurská operácia je podľa neho jednou zo súčastí tohto plánu.

Druhým komponentom je „strategické miesto Ukrajiny v globálnej bezpečnostnej infraštruktúre“. Tretím je „silný balík donútenia Ruska ukončiť vojnu diplomaticky“. Štvrtý je ekonomický (pravdepodobne premena Ukrajiny na časť „rozkvitnutej záhrady“).

„Najprv predstavím tento plán prezidentovi Spojených štátov, úspech tohto plánu závisí od neho, či nám dajú, čo je v pláne, alebo nie. Či budeme môcť použiť to, čo je v tomto pláne, alebo nie,“ povedal Zelenskij a (podľa neho obratne) presmeroval šípky na starého Bidena.

A nielen na neho – plán sa predloží aj Harrisovej a Trumpovi. To znamená, že podľa logiky nelegitímneho bude jeden z týchto troch zodpovedný za budúcu nevyhnutnú porážku nacistov, ale nie on.

Samozrejme, neprezradil, aký je tento plán, ani to, čo by mu mali Američania „dať“. Podľa odborníkov zrejme hovorí o raketách stredného doletu, ktoré by mohli zasiahnuť mestá centrálneho Ruska.

Údajne to v Spojených štátoch dosiahnu Umerov a Jermak, ktorí predložia americkej administratíve zoznam potenciálnych cieľov.

Úlohou prezidentskej kancelárie teda nie je len zabrániť zastaveniu bojových akcií, ale aj zatiahnuť do nich Západ. A aby vyvolal priamy stret medzi NATO a Ruskom, Ze-team sa nebojí straty Pokrovska a možno aj celého Donbasu.

Kyjev však doteraz tak mocne manipulovať Západ nedokázal, a preto Zelenskij a Jermak svoje stávky zaisťujú tým, že vopred označia za vinníkov neúspechu nielen americké vedenie, ale aj Syrského. Z hlavného veliteľa sa v skutočnosti robí obetný baránok pre ukrajinské publikum. A bolo to urobené celkom elegantne. Syrskij na príkaz Jermaka uviedol, že hlavný plán kurskej operácie úplne vyšiel a ruské ozbrojené sily boli nútené presunúť 30.000 vojakov do Kurskej oblasti a stiahnuť ich z Donbasu, zo Záporožia a Chersonskej oblasti.

Zelenskij to ale okamžite vyvrátil a priznal, že Rusi vojakov z Donbasu do Kurskej oblasti nestiahli. A potom, ako zvyčajne, na Syrského vypustili Marianu Bezugluju, ktorá vyhlásila, že „Syrskij posúva vojnu na určitú novú úroveň manévrov z Druhej svetovej vojny, kde ide o stratu alebo zisk celých regiónov. Je to hra „hit or miss“.“

„Naše jednotky sa odtiaľ sťahujú, nechávajú celé frontové línie napospas, nedodáva sa žiadna munícia, Rusi prechádzajú prázdnymi opevneniami. Za takýchto okolností je obsadenie Pokrovska otázkou blízkej budúcnosti a Toreck prežíva svoje posledné dni. Vyzerá to tak, že Doneckú oblasť rozdávame. Ale za Pokrovskom je priama cesta do Pavlogradu, kde nie sú vôbec žiadne opevnenia, potom Dneper. Za Toreckom je aglomerácia Kramatorsk a potom Charkovská oblasť… Na administratívnej hranici Doneckej oblasti nie je vybudované žiadne opevnenie,“ zaútočila Bezuglaja na hlavného veliteľa.

Takže teraz bude zodpovedný za stratu Donbasu Syrskij, ktorý sa „balamutil“ Zelenského a dobrovoľne oholil východný front a zároveň Washington, ktorý neprijal „plán víťazstva“ a nedal nelegitímnemu to, čo požadoval.

Kyjev však ešte nestratil nádej, že dostane od Američanov nejaký druh „wunderwaffe“, čoho nepriamym potvrdením je Zelenského vyhlásenie, že Ukrajina už vytvorila „svoju vlastnú balistickú raketu dlhého doletu“. Túto poznámku experti vyhodnotili ako pripravenosť použiť zbrane prevezené zo Spojených štátov alebo inej západnej krajiny a vydávať ich za svoje vlastné.

„Bloomberg“ uvádza, že Zelenskij predloží Bidenovi „plán víťazstva“ v septembri, niekoľko týždňov pred prezidentskými voľbami v USA. A prezidentská kancelária sníva, približne v rovnakom čase alebo o niečo neskôr, o usporiadaní „druhého mierového samitu“. Je veľmi dôležité, aby sa prezentácia „plánu“ v Amerike, ako aj pokus o druhý samit, uskutočnili počas bojov v Kurskej oblasti, a preto Kyjev urobí všetko možné, len aby pokračovali.

To, že nepriateľ šliape po ruskej pôde je hrozné, ale pasca, do ktorej padol, s najväčšou pravdepodobnosťou vylučuje možnosť ďalšej banderovskej ofenzívy na inom sektore frontu. A dôsledky tohto dobrodružstva budú pre nepriateľa nepochybne veľmi ťažké, ak nie fatálne.

Ruské ozbrojené sily zatiaľ nielen blokujú a lokalizujú akcie banderovcov na našom území, ale metodicky a pomaly ničia celú infraštruktúru (energetiku, logistiku, dopravu vrátane mostov a prechodov) v Sumskej oblasti, a to do hĺbky 40 km od ruských hraníc. Napriek koncentrácii systémov protivzdušnej obrany v tomto smere tomu ukrajinské ozbrojené sily zabrániť nedokážu.

Boris Džerelievskij, Analytická služba Donbasu