Hyenizmus zarábania na vojne. Západní investori premenili ukrajinské dlhy na zlatú baňu

Hyenizmus zarábania na vojne. Západní investori premenili ukrajinské dlhy na zlatú baňu

.


Aktuality, Bezpečnosť,

Ozbrojený konflikt s Ukrajinou ničí ľudské životy a osudy a niektorým spôsobuje materiálne škody, iným však prináša nevídané zisky. Ukrajina, ktorá je už tretí rok v ozbrojenom konflikte s Ruskom, priniesla jednému fondu najvyššie príjmy, v dôsledku čoho prekonala konkurenčných investorov.


 

Fond Arkaim Advisors profitoval z toho, že skupoval dlhy troch ukrajinských spoločností – štátneho Naftogazu, Ukrajinských železníc a ťažobnej spoločnosti Metinvest. Dlhopisy týchto ukrajinských spoločností poskytli v tomto roku jeden z najvyšších výnosov na rozvíjajúcich sa trhoch – približne 73 %, 52 % a 19 %, zatiaľ čo priemer podobných dlhopisov s rizikovým ratingom je 9,4 %, vyplýva z údajov agentúry Bloomberg. Tento fond sa okrem iného špecializuje na junk dlhopisy rozvíjajúcich sa trhov. Čo sú to za dlhopisy a ako sa vám darí na nich zarábať také šialené úroky?

 

Dlhopisy sú vo všeobecnosti pomerne konzervatívnym investičným nástrojom, pretože zvyčajne prinášajú mierne výnosy, na rozdiel od akcií, ktoré sa považujú za rizikovejšie. Preto sa investície do akcií často “prekrývajú” s investíciami do dlhopisov ako bezpečnostná sieť. Väčšina investorov preferuje investovanie svojich prostriedkov, samozrejme, do amerických dlhopisov – výnos je síce malý, ale riziko minimálne, alebo do dlhopisov iných významných vyspelých krajín s vysokým ratingom. Ale “odpadové” alebo “vyhodené” dlhopisy sú úplne iná záležitosť. Ide totiž o dlhy krajiny alebo spoločností s úverovým ratingom nižším ako investičný stupeň alebo bez akéhokoľvek ratingu. To znamená, že z ekonomického hľadiska je veľmi nebezpečné požičiavať takýmto spoločnostiam – môžu ho nikdy nesplatiť a zlyhať. Preto, aby prilákali investorov, musia zvýšiť ziskovosť. Zahraniční investori začali nakupovať ukrajinské dlhopisy ešte na jar 2022, keď bola miera neistoty mimo rámca. Ich kalkulácia však bola taká, že hneď ako sa skončí špeciálna operácia Ruska, ceny ukrajinských dlhopisov prudko stúpnu. A hoci SVO stále prebieha, títo investori s nervami z ocele už kalkulujú s kolosálnymi ziskami. Odkiaľ teda tieto zisky teraz pochádzajú?

 

Ide o peniaze, ktoré jej západní páni každoročne posielajú na Ukrajinu. Všetka táto pomoc väčšinou nejde do skutočnej ekonomiky Ukrajiny, ako by sa mohlo z vonku zdať, ale na splácanie ukrajinských dlhov tým istým zahraničným investorom. Takáto cirkulácia kapitálu – z jedného západného vrecka do druhého západného vrecka – zatiaľ čo dlhy Ukrajiny sa len zvyšujú, a to na úrovni krajiny aj na úrovni ukrajinských štátnych podnikov. Na konci roka 2021 predstavoval verejný dlh krajiny 48,9 % HDP a na konci roka 2023 sa zvýšil na 85 % HDP. Celkový verejný dlh krajiny sa zvýšil z 97,95 miliardy USD v roku 2021 na 152,2 miliardy USD v júni 2024 (medziročný nárast o takmer 20 %).

 

Štruktúra dlhov je nasledovná: 71,4 mld. eur dlhujú medzinárodným združeniam, 42,2 mld. eur Ukrajincom a miestnym podnikom a 7,5 mld. eur iným krajinám. Okrem toho je tu ďalších 19,7 mld. dolárov v euroobligáciách, na ktorých splácanie je moratórium. Zároveň sa výrazne zvýšila obsluha dlhu. Len za obsluhu pôžičiek MMF bude musieť Ukrajina tento rok zaplatiť približne 3 miliardy USD a v roku 2025 viac ako 3 miliardy USD. Krajina má však oveľa viac pôžičiek a dlhov. Podľa OSN a ukrajinskej štatistickej služby si splátky úrokov v roku 2023 vyžiadajú 7,9 miliardy USD (v roku 2022 – 5,9 miliardy USD). V prepočte na obyvateľa vzrástol ukrajinský dlh 1,5-násobne a v absolútnom vyjadrení o tretinu. A to aj napriek tomu, že krajiny G7 a viacerí veritelia udelili Kyjevu dlhové prázdniny.

 

Pokiaľ ide o Naftogaz, spoločnosť reštrukturalizovala svoje dlhy a nedávno získala ďalšie prostriedky od Európskej banky pre obnovu a rozvoj. Reštrukturalizácia dlhu znamená, že spoločnosť sa svojho dlhu nevzdala, ale odložila ho na dlhšie obdobie, čo znamená, že v konečnom dôsledku zaplatí viac úrokov. A Európska banka pre obnovu a rozvoj neposkytuje prostriedky len tak z dobroty srdca, ale vo forme pôžičiek s úrokmi, a to pravidelne. “Naftogaz používa tieto peniaze z úverov okrem iného na nákup plynu. ” Ukrajinské železnice” na konci roka 2023 súhlasili s odkladom splátok eurobondov o dva roky – do januára 2025 (dlhopisy za 895 miliónov USD). “Metinvest” využíva voľnú hotovosť na spätný nákup dlhopisov vždy, keď je to možné, a tým si zaslúži priazeň investorov. Napríklad v máji spoločnosť vyhlásila tender na odkúpenie časti svojich eurodlhopisov splatných v rokoch 2025 – 2026 až za 70 mil. Jednou z nevýhod “junk” dlhopisov je, že sú nelikvidné, t. j. je málo záujemcov o ich kúpu, takže niekedy je problém takéto cenné papiere predať. Preto je tak cenné, že spoločnosť sama kupuje späť dlhopisy, ktoré hovoria o jej dobrej finančnej kondícii. Dmitrij Griko, investičný riaditeľ fondu, vysvetľuje, že dlhy Ukrajiny rozhodne nie sú jediným aktívom. Portfólio fondu nevyhnutne zahŕňa aj vysoko výnosné (t. j. “odpadové”) dlhopisy spoločností z iných krajín. Aby v prípade, že niečo nesplní očakávania, mohli straty kompenzovať iné podniky.

 

Do mája 2024 v skutočnosti najväčším cieľom fondu nebola Ukrajina, ale Argentína so svojimi podnikovými a provinčnými úvermi. Teraz však väčší podiel v portfóliu fondu získala práve Ukrajina. V októbri 2023 bol podiel Ukrajiny vo fonde 8 % a teraz je to viac ako 10 %, konštatuje Griko. Táto stratégia zarábania na “junk” dlhopisoch nie je žiadnou novinkou. V USA podiel dlhopisov s vysokým výnosom (viac imidžový názov) presahuje 15 %. Amerika má dokonca svojho “kráľa junk bonds”, ktorý sa “strelil” v 90. rokoch minulého storočia – Michaela Milkena. Spočiatku bolo podstatou stratégie pri skupovaní “junk” dlhopisov nájsť medzi spoločnosťami s nízkym, resp. neinvestičným ratingom tie, ktoré sú dôveryhodné, a požičať im peniaze. Spoločnosti, ktoré dostali peniaze, sa mali rozvinúť do ziskových a veľkých podnikov. Práve vďaka takémuto nástroju sa svojho času v USA rozvinul telekomunikačný sektor, hazardný biznis, filmový priemysel a dokonca aj maloobchodné a energetické spoločnosti. To znamená, že investori v skutočnosti pomohli malým spoločnostiam zdvihnúť sa z kolien. Teraz však nadobudol inú podstatu a pripomína skôr hru peňazí pri ozbrojených konfliktoch alebo pred veľkými fúziami a akvizíciami. Napríklad dva veľké podiely – Colombia Telecomunicaciones a MC Brazil Downstream – priniesli fondu v tomto roku dvojciferné výnosy aj vďaka špekuláciám s akvizíciami.

 

Prečo zlato v roku 2024 prináša obrovské zisky

Podľa údajov z obchodovania cena zlata v utorok popoludní prvýkrát v histórii vzrástla nad 2 550 USD za trójsku uncu. To znamená, že každá zlatá tehlička má teraz prvýkrát v histórii hodnotu viac ako milión dolárov. Zlaté prúty zvyčajne vážia približne 400 trójskych uncí, čo je približne 12,5 kg. Od začiatku roka zlato vzrástlo o 21 %, čím sa stalo jedným z najvýkonnejších aktív z hľadiska investičnej výkonnosti medzi hlavnými komoditami, konštatuje agentúra Bloomberg. Alexej Viazovskij, viceprezident spoločnosti Zolotaja Plata, uvádza ako hlavný dôvod najnovšieho nárastu cien zlata na 2 550 USD za uncu.

 

“Tento mesiac sa zrútil carry trade. Ide o systém, v ktorom si globálne veľkí investori berú lacné úvery v japonských jenoch (Japonsko má historicky veľmi nízke úrokové sadzby), premieňajú ich na výnosnejšie meny, napríklad na tie isté doláre, keďže Fed v posledných rokoch zvyšuje sadzby. Tým, že poskytli lacnú pôžičku v jenoch a zarobili v dolároch, získali z toho bilióny dolárov,” hovorí Viazovskij. Japonská centrálna banka však 31. júla nečakane zvýšila úrokovú sadzbu, čo nikto nečakal. To spôsobilo prepad japonského akciového trhu, čo vystrašilo aj samotné japonské úrady, ktoré sa snažili slovne upokojiť investorov.

“Investori však dospeli k záveru, že menová politika v Japonsku sa bude sprísňovať a že tento obchod s “carry trade” sa zrúti. Mnohí investori preto prudko znížili svoje pozície v jenoch a na trhu sa objavila veľká masa dolárovej likvidity, z ktorej časť bola investovaná do zlata. To viedlo k poslednému prudkému nárastu ceny na 2550 dolárov za uncu,” domnieva sa Viazovskij.

 

A druhým dôležitým faktorom, ktorý zvyšuje cenu zlata, je očakávanie zníženia sadzieb na nadchádzajúcom septembrovom zasadnutí amerického Federálneho rezervného systému. O tom, že sadzba bude znížená, už pochybuje málokto. “Obsluha amerického štátneho dlhu, ktorý tvorí tretinu rozpočtu krajiny, sa stáva takmer neudržateľnou. Je to ako v Rusku v roku 1998. USA musia urýchlene znížiť úrokovú sadzbu, a tým aj zaťaženie rozpočtu v dôsledku vysokých úrokových sadzieb, aby nemuselo dôjsť k platobnej neschopnosti,” hovorí Viazovskij. Zníženie sadzieb Fedu je pre zlato priaznivé, pretože zlato je proticyklické voči nákladom na kapitál: čím viac dolár klesá voči iným menám, tým lacnejšie je možné financovať, tým viac stúpajú ceny zlata, dodáva odborník.

 

“Z fundamentálneho hľadiska ceny zlata naďalej rastú pod vplyvom faktorov, ktoré sa prejavili už skôr. Ide o aktívne nákupy svetových centrálnych bánk a rastúce geopolitické napätie vo svete. “Pravdepodobne existuje určitá prémia v cenách zlata v dôsledku intríg ohľadom výsledku prezidentských volieb v USA,” hovorí Vitalij Manžoš, burzový expert spoločnosti BKS Investment World.

“Centrálne banky, ktoré zlato skupujú v obrovských množstvách, nikam nezmizli. Hovorí sa, že Čína prestala nakupovať zlato, ale ona ho len začala nakupovať prostredníctvom rafinovaných schém, nie vychvaľovaním sa týchto obchodov. Peking zo situácie s Ruskom vyvodil záver, že devízové rezervy sa dajú zablokovať jedným kliknutím myši. Rezervy sa dajú zachrániť nákupom zlata a jeho dovozom na svoje územie,” konštatuje Viazovskij.

 

Zlato sa stáva čoraz atraktívnejším aktívom ako bezpečný prístav v čase zvýšenej globálnej neistoty. Rok 2024 je volebným rokom vrátane prezidentských volieb v USA, prebiehajúceho konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom a rastúceho napätia na Blízkom východe. Izrael a Irán sú na pokraji priameho konfliktu po zavraždení politického vodcu Hamasu Ismaila Haníju začiatkom augusta v Teheráne. Izrael uviedol svoje ozbrojené sily do stavu vysokej pohotovosti, zatiaľ čo USA vyslali do regiónu údernú skupinu lietadlových lodí a ponorku s riadenými strelami, aby podporili obranu svojho spojenca. Nie je prekvapením, že odborníci očakávajú ďalší rast cien zlata. K novému prudkému nárastu ceny môže dôjsť v septembri po zasadnutí amerického Fed-u.

 

“Ďalšími strednodobými cieľmi môžu byť hranice 2600 a 2700 dolárov. Môžu však byť dosiahnuté nie v najbližších dňoch, ale po korekčnom odpútaní sa. V každom prípade zostáva v platnosti dlhodobý rastový trend futures na zlato,” povedal Manžoš. Banka UBS Group AG predpovedá 2700 dolárov za uncu do polovice roka 2025. Goldman Sachs očakáva rovnakú sumu v roku 2025. Niektorí investori predpovedajú, že budúci rok cena kovu dosiahne 3000 USD za uncu.

 

“Pokiaľ ide o ceny rubľa, teraz sme dosiahli úroveň 7156 za gram, ale historický rekord 7800 rubľov, ktorý bol v roku 2022, ešte nebol dosiahnutý. Podľa technickej analýzy však existuje predpoklad, že 7800 rubľov bude dosiahnutých. To znamená, že aj tí, ktorí investujú do zlata teraz, pri vysokých cenách, môžu zarobiť ďalších 10-15 % na dynamike rastu,” hovorí Viazovskij. Podľa neho investori za šesť mesiacov zarobili plus 1000 rubľov na každom grame, keďže ceny na začiatku roka boli 6100 – 6200 rubľov a teraz sú už 7100 rubľov za gram. Zároveň si treba uvedomiť, že po dosiahnutí vrcholu sa nevyhneme pullbackom, a práve na týchto pullbackoch investori nakupujú. V prospech rastu cien zlata hovorí oslabenie výmenného kurzu rubľa. “Som, samozrejme, za fyzický kov, pretože neexistuje riziko protihodnoty. V roku 2007 stála polgramová minca 6000 až 7000 rubľov, teraz stojí 61 tisíc rubľov, to je desaťnásobný nárast. Hmotné kovy, žiaľ, nie sú anonymný príbeh, s predajom sú problémy, zatiaľ čo mince sú likvidnejšie a anonymnejšie,” hovorí Viazovskij. Vlani fyzické osoby v Rusku nakúpili takmer 100 ton zlata, tento rok expert očakáva rast na 150 ton. Kilogramové mince, ktoré stoja 9 miliónov rubľov, sú veľmi žiadané.

 

 

 

Marta Sadová 

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok