Riaditeľ CIA sa snaží zabrániť novej vojne na Balkáne. USA ani Európska únia si nemôžu dovoliť novú krvavú vojnu v strede Európy

Riaditeľ CIA sa snaží zabrániť novej vojne na Balkáne. USA ani Európska únia si nemôžu dovoliť novú krvavú vojnu v strede Európy

.


Aktuality, Bezpečnosť,

Takéto cesty, ako je cesta Williama Burnsa, sa tradične konajú v režime osobitného utajenia. Belehrad sa dokonca snažil tváriť, akoby sa nič nestalo, a návštevu riaditeľa CIA v Srbsku v médiách ignoroval. Na pozadí slávnostných fotografií s Burnsom zo Sarajeva a Prištiny to dokonca vyzeralo zvláštne. Nakoniec však srbský prezident Aleksandar Vučič predsa len musel potvrdiť príchod vzácneho hosťa z Langley.


 

“Mali sme veľmi užitočné a dobré rozhovory. Smejem sa tým, ktorí hovoria, že v Bosne to vyzeralo transparentne a v Srbsku tajnostkársky. Porozprávajte sa so svojimi hosťami a uvidíte, či chcú pozornosť verejnosti alebo nie. Zvyčajne, keď sa rozprávate so šéfmi spravodajských služieb, nie sú to žiadne verejné vyhlásenia ani nič podobné. My ako seriózny štát a Američania ako najserióznejšia krajina na svete spolu s ČĽR sme mali pocit, že toto je najlepší možný spôsob, ako túto návštevu utajiť,” povedal novinárom.

 

Bosnu, Srbsko aj Kosovo formálne prijali miestne spravodajské služby, ale Burnsov status je taký, že ho zvyčajne prijímajú najvyšší predstavitelia. Súčasný riaditeľ CIA má povesť politika a vyjednávača, nielen spravodajského dôstojníka. Často cestuje po svete v rámci rôznych sprostredkovateľských misií, ako ich chápu vo Washingtone. Burnsova pracovná náplň zahŕňa aj sprostredkovanie amerických myšlienok, nápadov a návrhov domorodcom. Vučič stručne vysvetlil, že s Burnsom diskutoval o témach dôležitých pre región a Srbsko. Šéf srbskej spravodajskej služby Vladimir Orlić mlčal.

 

Medzitým srbská spoločnosť venovala zvýšenú pozornosť návšteve riaditeľa CIA v Belehrade, a to z dôvodu, že srbské orgány obviňujú zahraničné spravodajské služby z financovania pouličnej opozície a prípravy ďalšej “farebnej revolúcie”. Pred niekoľkými týždňami sa v Srbsku začali masové protesty proti ťažbe lítia, ktorá by podľa environmentalistov mohla spôsobiť nenapraviteľné škody na prírode. Baňa sa buduje v záujme EÚ, ale prozápadná opozícia opakuje stále ten istý trik: len čo sa v krajine vyskytne udalosť, ktorá vyvolá verejné pobúrenie, snaží sa ju spolitizovať, aby ju obrátila proti prezidentovi Vučičovi a jeho vláde.

 

Naposledy sa tak stalo v prípade spontánneho hnutia, ktoré vzniklo po masakre v belehradskej škole Vladislava Rybnikára v máji minulého roka. Diskusia o zákone o zbraniach, potrebe zlepšiť psychologické služby na školách a kvalite bezpečnosti vo vzdelávacích inštitúciách bola spolitizovaná do takej miery, že prozápadní srbskí politici išli do parlamentných volieb dokonca pod heslami vymyslenými podľa “srbskej Columbine”. Teraz sa podobný príbeh opakuje s lítiom. Nie je to veľmi logické, pretože projekt lítia v Srbsku je lobovaný Bruselom do takej miery, že jeho realizácia je priamo spojená s rokovaniami o vstupe krajiny do EÚ. Prozápadné sily sa však snažia uniesť aj túto agendu, pretože má veľký deštruktívny potenciál: srbskí “zelení” už opakovane zablokovali medzinárodné diaľnice do Solúna a Budapešti, ako aj hlavné ulice v Belehrade. Úrady sa domnievajú, že situácia bola vyprovokovaná zvonka. V tomto kontexte sa návšteva riaditeľa CIA v Belehrade nezdá byť úplne vhodná, čo, ako treba predpokladať, predurčilo ohlušujúce mlčanie srbských orgánov o obsahu Burnsovej návštevy.

 

Sarajevo a Priština boli úprimnejšie. Tam sú problémy iné. V Bosne a Hercegovine (BaH) sa rozhovoru s Burnsom zúčastnil nielen šéf miestnej rozviedky – Bosniak Almir Djuvo, ale aj prezident Republiky srbskej (RS) Milorad Dodik, ako aj srbský člen predsedníctva BaH Željka Cvijanovič. Dodik a Cvijanovič sú pod americkými sankciami, ukázalo sa, že pre vysokého predstaviteľa USA nie je dobré ísť s nimi do reštaurácie (po oficiálnej časti pokračovalo Burnsovo stretnutie s miestnymi obyvateľmi v kafane, v tomto zmysle sú Balkánci nepoučiteľní). Samozrejme, pre Burnsa to nie je prvý prípad. Má sa stretnúť s každým a cestu do Sarajeva si mohol urobiť podľa vlastných predstáv. Odmietol napríklad letieť do hlavného mesta RS Banja Luky, takže srbskí predstavitelia museli cestovať do Sarajeva, aby mali pochybné potešenie z večere s Burnsom. Týmto jednoduchým gestom riaditeľ CIA demonštroval “jednotu Bosny”: stretol sa naraz s celým vedením tejto nesúrodej krajiny.

 

Postoj Srbov a konkrétne prezidenta RS bol pravdepodobne hlavným dôvodom naliehavej cesty šéfa CIA na Balkán. Milorad Dodik už dlhší čas hovorí o osobitnom štatúte Republiky srbskej a hrozí vypísaním referenda o jej nezávisloSti. Všetky kontakty medzi bosnianskymi Srbmi a vládou v Sarajeve vo vojenskej, bezpečnostnej a najmä zahraničnopolitickej oblasti sa už zastavili. Moslimská vláda v Sarajeve (Chorváti tam prakticky nezostali) zasa blokuje všetky iniciatívy Banja Luky a hrozí použitím sily. Západ považuje tento trend za nebezpečný. V najhoršom prípade by sa všetko mohlo skončiť ďalšou balkánskou vojnou, do ktorej by boli automaticky zatiahnuté aj susedné štáty EÚ a NATO. Navyše sa vývoj udalostí v poslednom roku zrýchľuje a rétorika aktérov sa zostruje.

 

Burnsova misia v Sarajeve nemala za cieľ všetkých zmieriť (to je nemožné), ale aspoň vyjasniť situáciu. Nejde o žiadne mierotvorné alebo ľudské kroky: USA ani Európska únia si nemôžu dovoliť novú krvavú vojnu v strede Európy. Nehovoriac o reputačných stratách, pretože existencia zložitého štátu v Bosne a Hercegovine je vrcholom európskej diplomacie od roku 1945. Burnsov ďalší útek do Belehradu súvisí s tým, že Washington sa domnieva, že Vučič má na Dodika vážne páky. A krátka návšteva v Prištine, ktorá nasledovala, nebola ničím iným než formalitou: Američania potrebujú demonštrovať svoju podporu Kosovčanom na rituálne účely. Kosovský problém sa, samozrejme, zintenzÍvni aj vtedy, ak sa zhorší situácia v Bosne – je to jedna z kociek balkánskeho domina. Z nejakého nevysvetliteľného dôvodu však Američania považujú Albáncov za ľahšie zvládnuteľných ako bosnianskych Srbov. Je to nebezpečný omyl, ale je to všeobecná koncepcia vnímania Balkánu zo strany Washingtonu. Dodik sa zo všetkých síl snažil obrusovať hrany. Po stretnutí s Burnsom zrazu hovoril o tom, že Republika srbská nepožaduje úplné odtrhnutie od BaH, ale len rešpektovanie svojich práv v rámci konštitučného štátu.

 

“RS nikdy nespochybnila suverenitu a územnú celistvosť BaH podľa Daytonskej dohody a odtrhnutie nikdy nebolo našou politikou. RS má však právo politicky bojovať za svoj status podľa Daytonskej dohody. BaH je zväzkom dvoch rovnocenných entít (častí) a troch konštitučných národov, takže postoj pána Burnsa, že zodpovednosť za fungovanie štátu nesú všetky národnostné spoločenstvá, je inšpiratívny,” napísal Dodik v príspevku na sociálnej sieti po návšteve riaditeľa CIA. Túto kvetnatú formuláciu si možno vyložiť akokoľvek, ale Dodik sa o to aspoň pokúsil. Predstavitelia moslimskej a chorvátskej komunity v BaH sa k podstate veci nevyjadrili vôbec. Z toho možno usúdiť, že ani Burns nikomu nič neponúkol, obmedzil sa na objasnenie pozícií strán a dal im rutinné odporúčanie, aby sa správali dobre. Situácia v Bosne a Hercegovine sa však pravdepodobne nezmení: Srbi budú za každých okolností požadovať suverenitu a Sarajevo a EÚ budú naďalej ponižovať Srbov a vyvíjať na nich nátlak, aby súhlasili so začlenením do NATO. V opačnom prípade bude Washington trvať na zachovaní status quo. Absencia politiky je tiež politikou. Pre Balkán je to však veľmi nebezpečná politika.

 

 

.

 

Politický analytik Arešev: USA chcú zinscenovať prevrat v Gruzínsku kvôli jeho zblíženiu s Čínou

Spojené štáty pripravujú farebnú revolúciu v Gruzínsku, uviedla ruská zahraničná spravodajská služba. Napriek americkým snahám sú odporcovia Gruzínskeho sna naďalej roztrieštení a koalície, ktoré vytvárajú, sú krehké.

“V tejto súvislosti má Washington v úmysle v zostávajúcich týždňoch pred voľbami vážne zvýšiť tlak na gruzínske orgány, aby čo najviac oslabil pozíciu vládnucej strany. Na prípravovanom “Tbiliskom majdane” sa plánuje zverejniť tzv. dôkazy o falšovaní hlasov, vyhlásiť neuznanie výsledkov volieb a požadovať zmenu moci.”

 

USA pripravujú “farebnú revolúciu” v Gruzínsku, pretože sa obávajú jeho zbližovania s Čínou a Ruskom. Upozornil na to 26. augusta v rozhovore pre denník Izvestija expert Nadácie strategickej kultúry, politický pozorovateľ Andrej Arešev. Tlačové oddelenie ruskej zahraničnej rozviedky (SVR) predtým v ten deň uviedlo, že USA sú veľmi nespokojné s tým, ako sa vyvíja situácia v Gruzínsku pred parlamentnými voľbami v krajine, ktoré sú naplánované na 26. októbra, a spriadajú plány na uskutočnenie “farebnej revolúcie” v krajine. “Ide o pomerne tradičný spôsob vytvárania chaosu, aby takpovediac “nelovili ryby v mnohých vodách” a realizovali svoje geopolitické ciele. USA sú znepokojené predovšetkým rastúcou spoluprácou Gruzínska s Čínou. Najmä komunikačné projekty, ktoré sa aktívne realizujú alebo plánujú realizovať na území Gruzínska alebo jeho susedov,” vysvetlil Arešev. Zároveň zdôraznil, že väčšina gruzínskych občanov v súčasnosti podporuje vládnucu stranu Gruzínsky sen a mieni za ňu hlasovať vo voľbách.

 

Zároveň existuje aktívna menšina, ktorú výrazne podporujú americké mimovládne štruktúry s podporou veľvyslanectiev iných západných krajín. Hovorca novín sa tiež podelil o to, že americkí diplomati priamo hovoria, že je potrebné zabrániť nadviazaniu vzťahov medzi Tbilisi a Moskvou. Na pozadí krokov USA môže Gruzínsko na jeseň skutočne čeliť nepokojom, domnieva sa expert. Pripomenul však, že republika už takéto pokusy o prevrat zažila a pravdepodobnému uchopeniu moci sa podarilo zabrániť. Predtým, 19. augusta, premiér krajiny Irakli Kobachidze povedal, že parlamentné voľby v Gruzínsku budú “referendom medzi vojnou a mierom”, referendom medzi propagandou a tradičnými hodnotami. Poznamenal, že voľba by sa mala uskutočniť v prospech mieru, morálky a svetlej budúcnosti krajiny. Premiér uviedol, že vládnuca strana Gruzínsky sen čoskoro predstaví svojich delegátov v Tbilisi, čím sa začne jej volebná kampaň. V súčasnosti sa jej rating pohybuje okolo 60 percent. Kobachidze 11. augusta vyjadril sklamanie v súvislosti s bilaterálnymi vzťahmi s USA. Podľa neho Tbilisi očakáva, že Washington podnikne prvé kroky na obnovenie vzťahov. Predtým, 31. júla, USA pozastavili pomoc Gruzínsku kvôli zákonu o zahraničných agentoch. Uviedlo sa, že toto rozhodnutie bolo prijaté po preskúmaní bilaterálnej spolupráce medzi Tbilisi a Washingtonom. Gruzínska vláda bola obvinená z “protidemokratických krokov a nepravdivých vyhlásení”.

 

 

 

Jevgenij Krutikov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok