Kanaďan prepustený na kauciu po tom, čo údajne založil požiare pred katolíckym kostolom

Kanaďan prepustený na kauciu po tom, čo údajne založil požiare pred katolíckym kostolom

Muž, ktorého tento týždeň zatkla Kráľovská kanadská jazdná polícia (RCMP) za to, že sa údajne dopustil “bezohľadného” činu založenia ohňa na pozemku desaťročia starého katolíckeho kostola v malom meste Britskej Kolumbie, je teraz na slobode na kauciu.  

Podľa tlačovej správy RCMP sa incident odohral v pondelok 19. augusta v meste Vernon v Britskej Kolumbii. Okolo 20.00 h dostala RCMP od znepokojenej verejnosti oznámenie, že nejaký muž zakladá “požiare na pozemku.” Podľa správ ide o pozemok katolíckeho kostola svätého Jakuba.  

Poslanci reagovali na telefonát a podarilo sa im lokalizovať a zatknúť 33-ročného Dillona Alexandra Leona. RCMP informovala, že neboli “hlásené žiadne “významné” škody na majetku.  

Konštáb Chris Terleski, referent pre styk s médiami RCMP Vernon North Okanagan, poznamenal, že je “naozaj znepokojujúce, že sa to deje.” 

“Je to’bezohľadné. Tieto požiare majú potenciál náhle sa vymknúť spod kontroly a môžu mať katastrofálne následky. Našťastie sa tak nestalo vďaka rýchlemu zásahu svedkov, ktorí si všimli, čo sa deje, a okamžite to nahlásili,” dodal.  

Po súdnom konaní bol Leon prepustený na kauciu a čelí obvineniu z jedného trestného činu poškodzovania cudzej veci v hodnote nad 5 000 USD, ako aj z držby zápalného materiálu. 

Kým motív údajného činu vo Vernone nie je známy, od jari 2021 bolo v celej Kanade vypálených alebo vandalsky zničených viac ako 100 kostolov, väčšinou katolíckych. Útoky na kostoly prišli krátko po nepotvrdenom náleze “neoznačených hrobov” v dnes už uzavretých rezidenčných školách kedysi prevádzkovaných cirkvou v niektorých častiach krajiny. 

V rokoch 2021 a 2022 mainstreamové médiá vybehli s podnetné a pochybné tvrdenia o tom, že stovky detí pochovali a ignorovali katolícki kňazi a mníšky, ktorí viedli niektoré školy. 

Vzdor vypaľovaniu kostolov federálna vláda pod vedením premiéra Justina Trudeaua neurobila nič podstatné, aby zodpovedné osoby postavila pred súd alebo aby odstránila hlavnú príčinu vypaľovania. 

V júni však Konzervatívna strana Kanady predložila návrh zákona, podľa ktorého by bolo úmyselné podpálenie kostola alebo založenie lesného požiaru osobitným trestným činom.