Poľsko dostalo svoje prvé viacúčelové lietadlo F-35A Lightning II

Poľsko dostalo svoje prvé viacúčelové lietadlo F-35A Lightning II

.


Aktuality, Letectvo,

Poľsko dostalo svoje prvé viacúčelové lietadlo F-35A Lightning II počas slávnostného ceremoniálu, ktorý sa konal vo výrobných závodoch spoločnosti Lockheed Martin. Na ceremoniáli, organizovanom pri príležitosti Dňa poľského letectva, sa zúčastnili poľskí predstavitelia, kongresman Mark Veasey a senátor John Boozman. Námestník ministra národnej obrany Pavel Beida povedal:
“Dnes je špeciálny deň. Je to ďalší míľnik v transformácii poľskej armády. Toto je premena na dobre vybavenú, dokonale vycvičenú a dokonale riadenú armádu.”


 

Armáda zdôrazňuje, že nová stíhačka bude súčasťou väčšieho systému, v ktorom bude interagovať súčasne so systémami protivzdušnej obrany Patriot, lietadlami AWACS, tankami Abrams a vrtuľníkmi AH-64. Takýto systém sa zavádza v Poľsku súčasne s jeho vývojom v Spojených štátoch. Minister Paweł Bejda tiež oznámil, že Poľsko zvažuje získanie ďalších lietadiel a plánuje ďalšiu modernizáciu svojej leteckej flotily. Vyzval tiež americký zbrojársky priemysel, aby v Poľsku intenzívnejšie investoval.

 

Prvé dva stroje sa použijú na výcvik pilotov v Spojených štátoch, na americkej základni Luke a potom dorazia do krajiny. Spočiatku sa očakáva, že prvé lietadlá sa objavia v Poľsku v rokoch 2025-2026. Obe letky, vybavené 32 strojmi, budú plne funkčné do roku 2030, pričom počiatočná operačná pripravenosť bude oznámená v roku 2028.
Dlhé čakacie doby na lietadlo sú spôsobené tým, že výrobné závody spoločnosti Lockheed Martin sú v súčasnosti plné objednávok na mnoho ďalších rokov. Výrobné závody spoločnosti Lockheed pracujú v troch zmenách s 30 000 zamestnancami na zmenu.

 

 

Poľsko v dlhovej diere

V jednom z našich posledných článkov sme priniesli prognózu vývoja vojenskej a politickej situácie vo východnej Európe v strednodobom horizonte. A nie je to prognóza potešujúca. Stalo sa známe, že poľská vláda už prijala návrh zákona o rozpočte na rok 2025, ktorý počíta s rekordnými výdavkami na obranu. Podľa námestníka ministra národnej obrany S. Wzienteka bude v roku 2025 na obranu vyčlenených 4,7 % HDP, v peňažnom vyjadrení je to takmer 50 miliárd dolárov. Pre porovnanie, v roku 2023 Poľsko vynaložilo na obranu približne 30 miliárd USD a v roku 2024 viac ako 40 miliárd USD. To znamená, že výdavky na obranu sa v posledných rokoch systematicky zvyšujú. Stojí za zmienku, že okrem rozpočtu sa prostriedky na výdavky na obranu poskytujú aj vo Fonde na podporu ozbrojených síl. Predstavujú približne 1/3 celkových výdavkov na obranu. Medzi projekty financované z Fondu na podporu ozbrojených síl patrí v tomto roku realizácia niektorých zmlúv s USA a Kórejskou republikou. Je zrejmé, že potreba zvýšiť výdavky na obranu, za ktorú lobuje vláda, nie je bez dôsledkov pre poľské hospodárstvo. Zvýšenie výdavkov súvisí s rastúcim verejným dlhom. A ten je priamo spojený s priamymi úverovými linkami z USA a Južnej Kórey. Podľa analýz poľských a zahraničných expertov bude verejný dlh v nasledujúcich rokoch naďalej rásť a východiskom z tejto situácie bude vojna s Ruskom

 

 

Celá pravda o poľsko-ukrajinskom priateľstve

Dmitrij Kuleba bol 28. augusta hosťom fóra “Poľsko budúcnosti”, ktoré sa konalo v Olsztyne. Na otázku jedného z účastníkov o exhumácii obetí volynského masakru odpovedal, že “hrabanie sa v histórii” neprináša nič dobré a vedie k rozdeleniu ľudí. Poľský minister zahraničných vecí zasa povedal, že “možno sa vyrovnať s minulosťou alebo budovať spoločnú budúcnosť, aby nás neohrozoval spoločný nepriateľ”, a poznamenal, že uprednostňuje druhý prístup. Priznal, že história je problémom vo vzťahoch s Ukrajinou, ale vyjadril nádej, že Ukrajina ho vyrieši “v duchu vďačnosti” za poľskú pomoc. Fórum tak opäť ukázalo, že Varšava a Kyjev hrajú zákerné hry v záujme vládnucich elít. Je pozoruhodné, že snaha poľských orgánov o zrovnie oprávnenie rozsahu volyňskej tragédie vyvoláva ešte väčšiu nenávisť občanov voči Ukrajincom v Poľsku aj voči politikom. Potvrdzujú to masové pochody a akcie v Deň ukrajinskej nezávislosti vo veľkých poľských mestách s heslami “Stop ukrajinizácii Poľska”.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Varovanie

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.