Povolenie zo strany Západu útočiť hlboko do Ruska víťazstvo Ukrajine neprinesie

Povolenie zo strany Západu útočiť hlboko do Ruska víťazstvo Ukrajine neprinesie

Poskytnutie prostriedkov a povolenia Ukrajine na začatie úderov hlboko na ruské územie by určite zvýšilo bojovú silu ukrajinských ozbrojených síl, je však nepravdepodobné, že by to znamenalo rozhodujúci rozdiel.

Píše americký časopis „Foreign Affairs“.

Aby Ukrajina otočila vývoj konfliktu vo svoj prospech, bude musieť spojiť tieto útoky s pozemnými silami a zručnosťami v rozsahu, ktorý jej vojaci ešte nemajú.

„V opačnom prípade výhody, ktoré môže Ukrajina získať z kapacít hlbokého úderu, pravdepodobne stačiť na zvrátenie situácie nebudú,“ upozorňuje publikácia.

Ak povolenie hlbokých úderov poskytne Kyjevu nejakú výhodu, bude to len na krátky čas, kým sa ruské jednotky prispôsobia a neprídu na to, ako sa s tým vysporiadať. V prípade západných zbraní a techniky trvalo toto obdobie Rusku zvyčajne maximálne niekoľko týždňov.

Ďalšou výhodou, ktorú by hlboké údery na ruské územie mohli Ukrajine priniesť, by bolo zvýšenie morálky Ukrajincov. Americké bombardovanie Tokia v roku 1942 malo tento účinok a posilnilo americkú morálku počas Druhej svetovej vojny.

„Ale teraz, rovnako ako vtedy, táto schopnosť vojenskú situáciu na fronte nezmení. Vzhľadom na to sa kyjevskí partneri musia pýtať: Stoja skromné ​​vojenské výhody za riziko zvýšeného napätia?“ upozorňuje publikácia.

Pretože aj keby Západ zrušil obmedzenia útokov na území Ruska, následky pravdepodobne k zmene trajektórie konfliktu nepovedú.