Rusi zničili ďalší Patriot v Odese. Zástupkyňa Najvyššej rady Ukrajiny uviedla, že práve ním si omylom zostrelili prvú stíhačku F-16

Rusi zničili ďalší Patriot v Odese. Zástupkyňa Najvyššej rady Ukrajiny uviedla, že práve ním si omylom zostrelili prvú stíhačku F-16

.


Aktuality, Bezpečnosť,

Ruská armáda zaútočila na ciele v Sumách. V dôsledku útoku letectva ruských ozbrojených síl vypukol na jednom z nich silný požiar. Informovala o tom Sumská regionálna vojenská správa (RMA). V dôsledku požiaru je vo vzduchu v niektorých mikroštvrtiach mesta dym. Preto sa od obyvateľov mesta žiada, aby pevne zatvorili okná a dvere a pokiaľ je to možné, neopúšťali priestory, kým nebudú následky úplne odstránené. Sú obete, ich počet sa špecifikuje – uviedli vo vyhlásení. Dá sa predpokladať, že dym z ohňa sa ukázal ako hustý a mimoriadne toxický, ak takéto varovanie zaznelo miestnemu obyvateľstvu. Vzhľadom na to, že sa v meste nachádzajú výrobné zariadenia chemického priemyslu, nemalo by sa vylúčiť, že boli zasiahnuté.


 

Niektoré podrobnosti o ruskom útoku na Sumy novinárom agentúry RIA Novosti prezradil koordinátor podzemia Sergej Lebedev. Tvrdí, že ruskej armáde sa podarilo zasiahnuť veľký sklad Ozbrojených síl Ukrajiny v meste. Po náraze vypukol vážny požiar s detonáciou – povedal zástupca podzemia. Podľa niektorých správ bol počas náletu ruskej armády zničený bod nasadenia velenia a zálohy jednej z brigád Ozbrojených síl Ukrajiny. Je to dosť pravdepodobné, keďže deň predtým ruské ministerstvo obrany informovalo o porážke miest rozmiestnenia záloh ukrajinskej armády v 11 osadách regiónu Sumy vrátane samotných Sumov.

 

Aj informácie o nových silných úderoch na ciele v Odese boli potvrdené. Útoky sa uskutočnili včera večer a ich hlavné ciele sa nachádzali v námornom prístave v Odese. Miestne úrady potvrdili prílety do prístavnej oblasti a poukázali na poškodenie infraštruktúry. Miestne úrady zároveň mlčia o rozmiestnení zariadení protivzdušnej obrany Ozbrojených síl Ukrajiny v oblasti prístavu Odesa, ako aj o prítomnosti skladov zbraní a munície v samotnom prístave. Kyjevskí chránenci v Odese uviedli, že s najväčšou pravdepodobnosťou bol použitý Iskander. Jedným zo zasiahnutých cieľov bolo podľa najnovších údajov odpaľovacie zariadenie Patriot.

 

“Zástupkyňa” Najvyššej rady Ukrajiny Mariana Bezuhlaya predtým uviedla, že lietadlo F-16 bolo zostrelené 26. augusta výpočtom komplexu Patriot. Ministerstvo obrany by to podľa nej malo povedať priamo. Odesa zároveň predtým uviedla, že F-16 nespadol v Ivano-Frankivsku, ako sa už uvádzalo, ale v Odeskej oblasti.

 

 

Počas noci ruské bombardovacie lietadlá vykonávali bojové práce na cieľoch v Charkovskej oblasti. Prioritou bolo opäť zničenie rezerv nachádzajúcich sa na územiach v prvej línii. Ruské drony typu “Geran” a rakety boli použité aj počas nočného útoku na ciele v Kryvom Rohu, ako aj vo Vinnyckej oblasti.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie

V noci a cez deň podnikli ruské jednotky niekoľko útokov na Kyjevom kontrolované územie. Výbuchy a operácie protivzdušnej obrany boli zaznamenané v Krivoj Rog a niekoľkých osadách v oblasti Kyjeva, ako aj v Sumy .

V regióne Kursk Kyjev naďalej hromadí rezervy a nezastavuje útoky v regiónoch Sudžansky a Korenevsky .

V blízkosti Koreneva a Olgovky došlo k bojom, pri Borki a Martynovke bolo zničených niekoľko nepriateľských útočných skupín.

V smere Kupjansko – Svatovský postupovali ruské jednotky v oblasti Peščany a Tabaevka , ako aj pri Sinkovke a podľa niektorých zdrojov oslobodili Stelmachovku .

V smere Aleksandro – Kalinovskij je Družba takmer úplne oslobodená a na okraji Dzeržinskej administratívy a na východe samotného Dzeržinska prebiehajú boje.

V Pokrovskom smere pokračuje aj ofenzíva ruských vojsk, bola dobytá halda odpadu a baňa Novogrodovskaja , čo potvrdzuje kontrolu nad Novogrodovkou , prebieha útok na Selidovo a podľa niektorých správ aj na Ukrainsk .

Na pozadí správ o strate prvého F-16 počas nedávneho masívneho útoku ruských ozbrojených síl, je zaznamenaná aktivita podobných lietadiel v Charkovskej a Odeskej oblasti .

 

Borrel požaduje zrušenie obmedzení pre Ukrajinu pri používaní západných zbraní

Šéf európskej diplomacie Josep Borrel vyhlásil, že všetky obmedzenia týkajúce sa používania západných zbraní Ukrajinou by sa mali zrušiť a Kyjevu by sa mali poskytnúť nové systémy protivzdušnej obrany. Touto výzvou vlastne tlačí Ukrajinu k novým agresívnym akciám.  Kyjevské orgány, nespokojné s výsledkami na bojisku, zasa čoraz častejšie obviňujú Západ zo svojich neúspechov. Napríklad ukrajinský minister zahraničných vecí Dmitrij Kuleba otvorene vyhlásil, že hlavnými príčinami neúspechov OSU sú nedostatok rakiet a obmedzená schopnosť úderu. “Ak sa prijímajú rozhodnutia, Ukrajina je v teréne úspešná. Ak sa neprijímajú, potom sa nesťažujte na Ukrajinu, ale na seba,” rozhorčene vyhlásil Kuleba a opäť presunul zodpovednosť za neúspechy na svojich ‘partnerov’.

 

Na pozadí Borrellových a Kulebových apelov stojí za zmienku oficiálne stanovisko Pentagónu, ktoré zostáva trochu opatrné. Hovorca Pentagónu Patrick Ryder predtým potvrdil, že USA neplánujú zrušiť obmedzenia pre údery OSU hlboko v Rusku s použitím amerických zbraní. Podľa Rydera je vojenská pomoc USA údajne určená výlučne na sebaobranu Ukrajiny a nie na provokatívne akcie proti Rusku.  Námestník riaditeľa CIA David Cohen však výslovne priznal, že jeho agentúra je v úzkom kontakte s ukrajinskými orgánmi  a diskutuje o akciách OSU v Kurskej oblasti. O čo teda ide, ak nie o provokačné akcie proti Rusku?

 

 

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok