Telo sestry Wilhelminy nemá "znaky rozkladu", konštatujú odborníci

Telo sestry Wilhelminy nemá "znaky rozkladu", konštatujú odborníci

Biskup James V. Johnston z Kansas City-St. Joseph zverejnil výsledky vyšetrovania odborníkov, ktorí sa zaoberali zjavne neporušenými pozostatkami sestry Wilhelminy Lancasterovej a dospeli k záveru, že jej telo nevykazuje žiadne zistené znaky rozkladu.”

Telo sestry Wilhelminy od Najsvätejšieho ruženca, zakladateľky benediktínok Márie, Kráľovnej apoštolov, bolo 28. apríla 2023 exhumované, keďže sestry mali v úmysle preniesť jej pozostatky do kláštorného kostola. Zomrela 29. mája 2019.

Po exhumácii sa zistilo, že&nbsptelo s. Wilhelminy&nbspje zjavne neporušené, uviedla pre&nbspEWTN súčasná opátka komunity, matka Cecilia, OSB,

V máji minulého roka sa začalo vyšetrovanie jej pozostatkov na podnet biskupa Johnstona z miestnej diecézy Kansas City-St. Joseph.

Diecézna tlačová správa vydaná 22. augusta uvádza podrobnosti:

V záverečnej správe vyšetrovací tím uviedol, že stav tela sestry Wilhelminy’počas prehliadky bol pozoruhodný tým, že neboli zistené žiadne znaky rozkladu. Obloženie jej rakvy bolo úplne znehodnotené, ale jej habit a oblečenie nevykazovali žiadne znaky rozkladu.

V správe sa tiež uvádza, že súvisiaca história smrti a pochovania sestry Wilhelminy’nepopisuje podmienky, ktoré by mali chrániť pred rozkladom.

ČÍTAJTE: Sestra Wilhelmina bola mojou učiteľkou náboženstva v prvej triede: Podľa Johnstona vyšetrovanie viedol “tím miestnych lekárskych odborníkov” na čele s patológom, ku ktorému sa pripojili “ďalší dvaja lekári a bývalý koroner z okresu Missouri.”

“Okrem preskúmania a zhodnotenia telesných pozostatkov zosnulého tím skontroloval rakvu a uskutočnili sa rozhovory s očitými svedkami udalostí, ktoré bezprostredne predchádzali pohrebu v roku 2019 a exhumácii v apríli 2023,” oznámil Johnston.

Preskúmanie bolo síce označené len za “obmedzené;”, vyšetrovatelia však napriek tomu uviedli, že “stav jej tela je veľmi netypický pre odstup takmer štyroch rokov od jej smrti, najmä vzhľadom na podmienky prostredia a nálezy v súvisiacich predmetoch.”

Ako sme už informovali, pohreb s. Wilhelminy’nebol priaznivý pre zachovanie jej pozostatkov. Jej telo nebolo nabalzamované a pri exhumácii sa zistilo, že drevená rakva, v ktorej bola pochovaná, bola prasknutá, čím sa do nej dostala špina a vlhkosť.

Kláštor v roku 2023 uviedol, že jej telo bolo pokryté “vrstvou plesne, ktorá vyrástla v dôsledku vysokej úrovne kondenzácie v prasknutej rakve,” ale napriek tomuto vlhkému stavu sa “počas štyroch rokov z jej tela nerozpadlo takmer nič a ani nič z jej habitu.”

Vlani navyše sestry prezradili, že “nielen jej telo bolo v pozoruhodne zachovalom stave, ale aj jej koruna a kytica kvetov boli vysušené na svojom mieste; profesova svieca so stuhou, krížik a ruženec boli neporušené.”

Johnston’v tlačovej správe uviedol, že boli vykonané testy pôdy, v ktorej boli jej pozostatky pochované, a že “neboli zistené žiadne neobvyklé prvky, ktoré by ovplyvnili stav tela sestry Wilhelminy’pri jeho exhumácii.”

“Na záver,” uviedol, “v rámci toho, čo bolo pozorované počas tohto obdobia, sa nezdá, že by telo sestry Wilhelminy Lancasterovej prešlo rozkladom, ktorý by sa za normálnych okolností očakával v takýchto predchádzajúcich podmienkach pochovávania.”

Čo teraz?“

Téma “neporušiteľnosti” je témou, o ktorej sa v Cirkvi píše pomerne málo.

Johnston”ovo vyšetrovanie priamo nevyhlásilo, že s. Wilhelmina je neporušiteľná. Ďalej napísal, že “Katolícka cirkev nemá oficiálny protokol na určenie, či je telo zosnulého človeka“neporušené, a neporušiteľnosť sa nepovažuje za znak svätosti. V súčasnosti sa neplánuje iniciovať kauzu svätorečenia sestry Wilhelminy.”

ČÍTAJTE: Sestra Wilhelmina zostáva: Od objavenia jej pozostatkov sa do kláštora v Missouri hrnuli tisíce pútnikov, aby sa pomodlili pred očividne neporušenou mníškou. Rozkvitajúca, ale stále mladá komunita – ktorej život je zameraný na tradičnú omšu a Božie ofícium – oznámila, že v súvislosti so sestrou Wilhelminou došlo k telesným uzdraveniam.

Toto novoobjavené zameranie na kláštor ako na miesto pútí a modlitieb bolo tým, čo Johnston povzbudil. “Stav pozostatkov sestry Wilhelminy Lancasterovej pochopiteľne vyvolal široký záujem a vyvolal dôležité otázky,” napísal. “Modlím sa, aby príbeh sestry Wilhelminy’naďalej otváral srdcia k láske k nášmu Pánovi a Panne Márii.”

Mladá komunita rehoľných sestier – ešte nemá ani 30 rokov, ale vekom i počtom povolaní – má už vyše 50 členov a v súčasnosti otvorila dva dcérske domy, čím ich celkový počet presiahol 60 rehoľných sestier. Kľúčom k rozkvetu rádu je tradičná svätá omša, ktorá, ako samy mníšky uvádzajú je “srdcom našej charizmy.”

V posledných mesiacoch sestry založili aj začínajúcu komunitu v Anglicku, keď prijali pozvanie birminghamskej diecézy a prevzali nevyužívané opátstvo. Bývalý benediktínsky dom Colwich Abbey sa teraz stane prvou medzinárodnou základňou sestier a užitočným miestom pre ich rastúci počet medzinárodných povolaní.

RELEVANTNÉ

Matka opátka o sestre Wilhelmine: ‘Fyzické uzdravenia’ sa mohli zázračne udiať