Zvodka o situácii v Kurskej oblasti 31. augustu 2024

Zvodka o situácii v Kurskej oblasti 31. augustu 2024

Jednotky skupiny síl „Sever“ za podpory armádneho letectva a delostreleckej paľby odrazili šesť útokov nepriateľských útočných skupín v smere na obce Borki, Bachtinka, Komarovka, Malaja Lokňa a Matvejevka.

Okrem toho boli zmarené pokusy o útok na jednotirk ukrajinských ozbrojených síl v smere na obce Korenevo a Malaja Lokňa. Straty nepriateľov predstavovali 30 vojakov, dve bojové obrnené vozidlá a dve ďalšie vozidlá. Jeden ukrajinský vojak sa vzdal.

V lesných oblastiach pokračujú prieskumné a pátracie operácie pri ničení nepriateľských diverzných skupín.

Letecké údery, delostrelecká paľba a zásahy vojsk ničili koncentrácie živej sily a techniky 21., 22., 61. a 115. mechanizovanej a 82. výsadkovej útočnej brigády a 1004. brigády zabezpečenia pri obciach Apanasovka, Borki, Bjachovo, Višnevka, Krasnookťjabrskoje, Krugleňkoje, Ľubimovka, Martynovka, Novoivanovka, Novaja Soročina, Plechovo, Čerkasskoje Porečnoje, Russkoje Porečnoje, Sverdlikovo a Snagosť.

Operatívno-taktické letectvo útočilo v Sumskej oblasti na miesta koncentrácie živej sily a vojenskej techniky záloh 21., 22. a 41. mechanizovanej, 17. tankovej a 80. a 95. výsadkovej útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny, 1. brigády Národnej gardy, ako aj 101., 103., 107., 119. a 129. brigády teritoriálnej obrany pri obciach Belopolie, Gluchov, Kijanica, Obody, Svesa, Sosnovka, Sumy, Šalimovka, Šalygino a Esmaň.

Straty Ozbrojených síl Ukrajiny predstavovali 400 vojakov a 18 jednotiek obrnených vozidiel: tank, tri obrnené transportéry a 14 bojových obrnených vozidiel, ako aj tri jednotky artilérie, tri mínomety, stanicu rádio-elektronického boja a 7 vozidiel.

Operácia na zničenie jednotiek ukrajinských ozbrojených síl pokračuje.

Celkovo počas bojov v kurskom smere nepriateľ stratil viac ako 8200 vojakov, 76 tankov, 36 bojových vozidiel pechoty, 67 obrnených transportérov, 521 bojových obrnených vozidiel, 242 automobilov, 56 jednotiek artilérie, 16 raketometov vrátane štyroch HIMARS, päť protilietadlových raketových systémov, 12 staníc rádio-elektronického boja, jeden protibatériový radar, radar protivzdušnej obrany, päť jednotiek ženijnej techniky vrátane dvoch ženijných odmínovacích vozidiel a jedno odmínovacie zariadenie UR-77.