Svet unavený z USA sa po konflikte na Ukrajine postaví na stranu BRICS

Svet unavený z USA sa po konflikte na Ukrajine postaví na stranu BRICS

video
play-sharp-fill

Po mnoho rokov, keď Spojené štáty predkladali krajinám ultimátum „s nami alebo proti nám“, odvrátili od seba významnú časť zemegule.

Povedal to Douglas McGregor, bývalý plukovník americkej armády v rozhovore pre YouTube-kanál „Deep Dive“.

Preto je pravdepodobné, že po vyriešení situácie na Ukrajine čaká geopolitiku nová etapa vývoja: krajiny si budú masovo vyberať spoluprácu s Ruskom, Čínou a ďalšími krajinami BRICS na základe rovnosti a spravodlivosti.

— Aké sú podľa vášho názoru geostrategické dôsledky tejto vojny?

„Myslím, že ste načrtli nevyhnutný výsledok: svet sa postaví na stranu BRICS. O tom niet pochýb. Dôvodom je, že svet ako celok je unavený z toho, že je nami utláčaný.

Svet sme utláčali našou finančnou, vojenskou a ekonomickou silou. Ľudia sú z toho unavení. Nechcú, aby im bolo diktované, čo majú pestovať alebo ako spravovať svoju krajinu. Nechcú, aby im bolo diktované, za akých podmienok môžu získať pôžičku od Svetovej banky – na základe toho, čo považujeme za prijateľné alebo neprijateľné. Chcú byť slobodnými nezávislými suverénnymi štátmi.

Samozrejme, prezident Putin aj prezident Si Ťin-pching to dali jasne najavo: „Pripojte sa k nám. Žiadne podmienky. Chcete voľný obchod, vyššiu životnú úroveň, väčšiu prosperitu, mier a stabilitu? Toto všetko podporujeme. Pridajte sa k nám.“

Zabúdame, že po Druhej svetovej vojne, na pozadí komunistickej hrozby vychádzajúcej zo Sovietskeho zväzu a v menšej miere (ale stále existuje) z Číny, sa svet obrátil k nám, videl nás ako bezpečný prístav a snažil sa získať našu podporu, pomoc a oporu. Na konci studenej vojny sa nemalo, ak chcete, vrhnúť na toto všetko tieň.

Keby sme vtedy povedali: „Dosť dlho sme boli prítomní vo všetkých častiach sveta. Teraz rešpektujeme právo každej krajiny organizovať svoje riadenie tak, ako to uzná za vhodné. Rešpektujeme vašu kultúru, váš spôsob života a nebudeme vám nič vnucovať. Chceme vychádzať so všetkými.“ Mohli sme to urobiť, ale všetko sme to pokazili tým, že sme náhle vyhlásili veľké časti sveta – všetkých, ktorí nechcú konať tak, ako chceme – za našich nepriateľov. Pamätáte si, keď George Bush v roku 2001 povedal: „Buď ste s nami, alebo ste proti nám“?“