Trump: "Moja administratíva bude skvelá pre ženy a ich reprodukčné práva

Trump: "Moja administratíva bude skvelá pre ženy a ich reprodukčné práva

Donald Trump na sociálnej sieti Truth Social vyhlásil, že jeho nádejná budúca prezidentská administratíva “bude skvelá pre ženy a ich reprodukčné práva”, čo sa zdá byť jedným z jeho doteraz najsilnejších potvrdení podpory potratov.

Termín “reprodukčné práva” sa v drvivej väčšine používa na označenie takzvaného “práva” na zabíjanie nenarodených detí prostredníctvom interrupcií a hypoteticky by sa mohol vzťahovať aj na “právo” na oplodnenie in vitro (IVF), ktoré v praxi zabíja ešte viac ľudských bytostí ako interrupcie, pretože likviduje prebytok embryonálnych detí, ktoré vytvára.

Niektorí konzervatívci odsúdili, explicitne alebo implicitne, bývalého prezidenta’ako zjavný akt pocty potratovej lobby.

“Neexistuje žiadne ‘reprodukčné právo’ na zabitie dieťaťa,” poznamenala pro-life aktivistka Lila Rose na X.

Alex Stone, synovec amerického politického agenta Rogera Stonea, vyzval Trumpa: “Nevydávajte sa touto cestou podpory potratov a.. Sú kultom smrti, nenávidia Boha, nenávidia Ameriku a sú za zabíjanie detí.”

“Ak sa vydáte touto cestou, odcudzíte si veľmi veľa voličov,” povedal Stone.

Profesor filozofie Edward Feser považoval tieto výroky za prejav “uniparty.”

Trumpove’ústupky smrteľne nebezpečnému hnutiu za potraty sa stali v posledných dvoch rokoch čoraz jasnejšie. Nedávno definitívne vyhlásil, že ak sa vráti do Bieleho domu, nepoužije existujúci federálny zákon na zablokovanie poštovej distribúcie potratových tabletiek. Taktiež signalizoval túžbu zatvoriť dvere zákazu potratov na celoštátnej úrovni v prospech prenesenia budúcich bojov o potraty na štáty, pričom vyjadril ľahostajnosť k tomu, akú politiku štáty nakoniec prijmú, s výnimkou občasného pokarhania pro-life opatrení, ktoré považuje za príliš “tvrdé.” 

Minulý mesiac na svojom nominačnom zjazde v roku 2024 GOP prijala dramaticky skrátenú platformu vypracovanú a propagovanú Trumpovými náhradníkmi, ktorá okrem iných zmien vyškrtla dlhodobú podporu strany’ústavnému dodatku o zákaze potratov a federálnemu zákonu rozširujúcemu rovnakú ochranu nenarodených detí v prospech ponechania potratovej politiky na jednotlivé štáty; tiež podporila antikoncepciu (ktorej mnohé bežné metódy fungujú ako potratové prostriedky) a embryo-destructiveoplodnenie in vitro.

V júni Trump zopakoval svoj nesúhlas s federálnym zákazom potratov a opäť zdôraznil, že akékoľvek zákazy na úrovni štátu by podľa neho mali obsahovať výnimky pre prípad znásilnenia, incestu a naliehavých zdravotných prípadov.