Trudeauov plán "bezplatnej" antikoncepcie čelí prekážkam v Senáte po tom, čo lekárska asociácia označila návrh zákona za "nedostatočný

Trudeauov plán "bezplatnej" antikoncepcie čelí prekážkam v Senáte po tom, čo lekárska asociácia označila návrh zákona za "nedostatočný

Kanadský návrh zákona, ktorý poskytuje všetkým Kanaďanom bezplatnú antikoncepciu, označilo jedno z najväčších lekárskych združení za chybný a obsahujúci viacero nedostatkov.”

Kanadská lekárska asociácia podľa Blacklock’s Reporter v nedávnom komentári uviedla, že  návrh zákona C-64, známy aj ako “Zákon rešpektujúci farmáciu”, len upevní “kanadský”roztrieštený prístup k nákupu liekov, ktorý má za následok vyššie ceny liekov ako v krajinách so všeobecným systémom verejnej farmácie.”

Návrh zákona C-64 predložil kanadský minister zdravotníctva Mark Holland začiatkom tohto roka a nedávno ho schválila Dolná snemovňa. Teraz je predložený na posúdenie senátnym výborom.

Návrh zákona umožní “všeobecný prístup k antikoncepčným prostriedkom” vrátane “rannej pilulky”, čo Trudeauovi liberáli mnohokrát zdôrazňovali.

Návrh zákona, ako poznamenala Kanadská lekárska asociácia, vyzýva na vytvorenie “Kanadskej agentúry pre lieky”, ale nestanovuje žiadny spôsob, ako to urobiť, ani jej nedáva žiadne právomoci. Návrh zákona umožňuje federálnej vláde ľubovoľne míňať vyhadzovaním peňazí podľa vlastného uváženia na financovanie antikoncepcie a iných liekov. Takisto sa zdá, že návrh zákona C-64 zasahuje do úhrady liekov zo súkromného poistenia, čo je prekážka, ktorou sa musí zaoberať senátny výbor, poznamenala Kanadská lekárska asociácia.

Akkoľvek zákon C-64 vyzýva kabinet, aby “pracoval na zavedení národnej univerzálnej farmácie,” nebol stanovený žiadny termín, kedy sa tak stane.

Kanadská lekárska asociácia uviedla, že návrh zákona “neposkytne Kanade inštitucionálnu kapacitu potrebnú na spravodlivé a efektívne zabezpečenie univerzálneho prístupu” k potrebným liekom na predpis.

Väčšina Kanaďanov už má buď pokrytie liekov prostredníctvom svojho zamestnania, alebo provinčného programu.

Šéf Kanadskej asociácie dôchodcov Bill VanGorder v máji vypovedal o návrhu zákona, pričom varoval, že “federálna vláda’navrhuje prístup jediného verejného platcu na poskytovanie farmácie, pretože sa obávame, že by to mohlo vytlačiť súkromných platcov, ktorí v súčasnosti pokrývajú väčšinu Kanaďanov.”

To by mohlo znamenať, že Kanaďania by mohli byť nútení prijať poistný plán, ktorý pokrýva antikoncepciu a potratové tabletky. Mnohé kresťanské a katolícke organizácie, ktoré poskytujú poistenie, sa z tohto krytia odhlásili.

Kampaň Life Coalition, kanadská’hlavná pro-life skupina, ako reported by LifeSiteNews, uviedla, že návrh zákona C-64 nie je ničím iným ako plánom na šírenie “veľkej lži”, že ženy nemajú’kontrolu nad svojou plodnosťou, pokiaľ “nepapajú” antikoncepciu.

Trudeau’v návrhu zákona o farmácii podporuje aj lieky na domáce alebo chemické potraty, ktoré sa zvyčajne vykonávajú požitím liekov, ako je Mifegymiso. V januári CLC informovala o 19-ročnom kanadskom dievčati, ktoré zomrelo po užití Mifegymiso.

Pre katolíkov je učenie Cirkvi zakazujúce používanie umelej antikoncepcie, vrátane rannej tabletky a liekov vyvolávajúcich potrat, stále nemenné. Katolícka cirkev tiež hlása, že právo na život každého nevinného človeka od počatia po prirodzenú smrť je rozumom poznateľná pravda a je obsiahnutá v prirodzenom zákone.