Reprezentant Chip Roy žiada, aby FBI dokázala, že skutočne vyšetruje násilie za potrat

Reprezentant Chip Roy žiada, aby FBI dokázala, že skutočne vyšetruje násilie za potrat

Kongresman Chip Roy, predseda podvýboru pre ústavu a obmedzenú vládu, poslal list riaditeľovi FBI Christopherovi Wrayovi, v ktorom ho žiada o vysvetlenie rozdielov v zaobchádzaní s pro-life a pro-abortívnymi protestujúcimi od rozhodnutia Najvyššieho súdu v prípade Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization zrušeného rozsudku Roe v. Wade. Roy dal Wrayovi termín do 2. septembra 2024 do 17:00.

V novembri 2022 Wray&nbspsvedčil pred senátnym výborom pre vnútornú bezpečnosť, pričom uviedol, že približne 70 % násilností a hrozieb súvisiacich s potratmi, ktoré sa uskutočnili po tom, ako Najvyšší súd v júni toho roku zrušil rozsudok Roe v. Wade boli spáchané zástancami potratov proti pro-life skupinám. Napriek tomu, 97 percent trestných stíhaní na základe zákona o slobodnom prístupe na kliniky (Freedom of Access to Clinic Entrances, FACE) sa týkalo pro-life aktivistov.

Podľa&nbspdeníka The Daily Signal Roy v pondelok Wrayovi povedal, že od januára 2021 vznieslo ministerstvo spravodlivosti&nbspodbor občianskych práv obvinenia z&nbspporušenia zákona FACE voči pro-liferom v&nbsp22 prípadoch – v porovnaní s&nbspobvinením pro-potratových aktivistov len v&nbspdvoch prípadoch.

“Tieto údaje sú obzvlášť znepokojujúce vo svetle skutočnosti, že od úniku návrhu stanoviska Najvyššieho súdu k prípadu Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization v máji 2022 bolo zaznamenaných najmenej 90 jednotlivých prípadov útokov na pro-life organizácie a centrá pre tehotné ženy,”napísal Roy a dodal: “Skutočnosť, že z vlastných údajov ministerstva vyplýva, že iba 8 percent prípadov FACE Act podaných Bidenovou-Harrisovou administratívou je namierených proti agitátorom v centrách pre tehotné ženy, sa zdá vyvracať vaše tvrdenie, že väčšina ‘vyšetrovaní násilného extrémizmu v súvislosti s potratmi sa po rozhodnutí Dobbs zamerala na násilie proti pro-life zariadeniam.”

ČÍTAJTE: Bidenov administrátor je zodpovedný za takmer 25 % všetkých prenasledovaní podľa zákona FACE Act od roku 1994: V správe

Roy chce, aby Wray a FBI poskytli dokumenty “dostatočné na podloženie vášho tvrdenia, že FBI od 2. mája 2022 podnikla viac vyšetrovaní násilného extrémizmu v súvislosti s potratmi zameraných na násilie proti zariadeniam podporujúcim život v porovnaní so zariadeniami, ktoré vykonávajú potraty.”

Ako už predtým upozornili Live Action News, v správe Daily Caller sa uvádza, že od roku 1994 do roku 2024 bolo proti zástancom života začatých 205 prípadov, zatiaľ čo proti aktivistom za potraty len šesť. Za týchto 30 rokov bolo najmenej 55 (27 %) z týchto prípadov stíhaných Bidenovým ministerstvom spravodlivosti (DOJ) a len päť z nich sa týkalo útokov zo strany propotratových aktivistov. To znamená, že za necelé štyri roky Bidenovo ministerstvo spravodlivosti stíhalo viac ako jednu štvrtinu všetkých prípadov zákona FACE od vzniku tohto zákona pred 30 rokmi.

V júli 2024 napriek tomu Wray povedal Výboru pre súdnictvo Snemovne reprezentantov, že si nemyslí, že Bidenova administratíva sa zamerala na aktivistov za život, ale sústredila sa na prácu na vyšetrovaní násilia proti zástancom života.

“Nerovnaké presadzovanie práva je porušením zákona,”povedal v máji senátor Mike Lee, ktorý požaduje zrušenie zákona FACE, said a muži a ženy, ktorí sa snažia odhaliť hrôzy potratov, sú pre svoje pohnútky nespravodlivo prenasledovaní.”

Pretlačené so súhlasom Živej akcie.