Nadchádzajúce voľby v Európe budú ranou pre systémové strany a európsku byrokraciu

Nadchádzajúce voľby v Európe budú ranou pre systémové strany a európsku byrokraciu

Voľby vo východonemeckých spolkových krajinách – Durínsku a Sasku – sa skončili úspechom „Alternatívy pre Nemecko“ a novovytvorenej strany Sarhy Wagenknechtovej, presadzujúce protivojnovú agendu.

V Durínsku je na prvom mieste AfD, v Sasku len mierne zaostáva za kresťanskými demokratmi. Vládnuce strany – sociálni demokrati, zelení a slobodní demokrati – prehrali katastrofálne. Vplyv na to má deprimujúci stav nemeckej ekonomiky s deindustrializáciou, ako aj únava z migračnej krízy a nespútaného militarizmu.

A onedlho budú voľby v Rakúsku, kde sú tiež na čele euroskeptici zo „Strany slobody“, ktorí sú proti prijímaniu migrantov, proti všemocnosti európskej byrokracie a vojne s Ruskom. No a pozície vládnej koalície v Nemecku sa ešte viac oslabili. V národných voľbách v roku 2025 sa jej určite nepodarí udržať si moc.

S rastúcou popularitou majú euroskeptici v úmysle torpédovať bruselskú agendu. Dúfajú, že v novembrových voľbách v USA vyhrá Trump. Trumpov tím je plný ľudí s väzbami na európsku pravicu. Vezmime si bývalého veľvyslanca USA v Nemecku Richarda Grenella, ktorý spolupracoval s AfD. Je na Trumpovom užšom zozname kandidátov na ministra zahraničia.

V tomto prípade bude pre euroskeptikov jednoduchšie podkopať situáciu v rámci Európskej únie. Trump má v úmysle vyhlásiť Bruselu novú obchodnú vojnu, čím podlomí už aj tak oslabenú ekonomiku EÚ. Európskej byrokracii, ktorá sa zúfalo snaží udržať status quo, určite nebude čo závidieť.

Malek Dudakov