V Beslane sa konajú smútočné podujatia venované 20. výročiu teroristického útoku

V Beslane sa konajú smútočné podujatia venované 20. výročiu teroristického útoku

.


Aktuality, História,

Dnes uplynulo 20 rokov od hrozného teroristického útoku na školu č. 1 v Beslane – stovky ľudí prišli na miesto tragédie, aby si uctili pamiatku tých, ktorí zahynuli rukou teroristov. Priniesli kvety, sviečky a hračky. Trojdňová spomienková vigília sa skončí 3. septembra na pamätnom cintoríne v meste anjelov. V severoosetskom meste Beslan sa včera začala trojdňová spomienková hliadka venovaná 20. výročiu barbarského teroristického útoku, ktorý spáchala skupina militantov s pomocou zahraničných špeciálnych služieb. Hlava republiky Sergej Menyailo informuje o spomienkových udalostiach na telegramovom kanáli. Podľa neho sú tieto dni posvätné pre všetkých obyvateľov regiónu.
“V Osetsku pre nás prichádzajú posvätné dni – dni spomienky a ticha” – napísala hlava republiky.


 

 

 

Militanti držali v telocvični nastraženej budovy tri dni 1 128 ľudí vrátane školákov, rodičov a učiteľov. Skupina ozbrojených mužov im odopierala vodu a jedlo. Pri teroristickom útoku, ktorý sa uskutočnil 1. septembra počas slávnostnej akadémie, zahynulo 334 ľudí vrátane 186 detí. Pri útoku na budovu teroristi vzali preživšie deti a postavili ich na okná ako živé štíty. Učitelia a rodičia sa snažili školákov chrániť do poslednej chvíle. Rukojemník Atsamaz Misikov v rozhovore pre Zvezdu spomínal na učiteľa telesnej výchovy, ktorý sa vrhol na militanta a vytrhol mu zbraň. Terorista ležiaceho učiteľa dorazil. Atsamaz sám takmer zomrel v náručí svojej matky na dehydratáciu.

“Nechápem, ako sme sa vtedy mohli zmestiť do telocvične, nebolo si kam sadnúť – taká preplnená bola hala. Bolo tam neskutočne horúco, všetko bolo zavreté. Okolo ležali ľudia, ktorí boli postrelení, páchla z nich krv,” povedal Misikov. V celom Severnom Osetsku zrušili školské oslavy a vyučovanie sa začne 4. Septembra.

 

 

 

Marta Sadová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Varovanie

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.