Vedúci konvoja slobody čakajú na posledný termín súdu v dlhom procese po tom, ako právnici predložili záverečné návrhy

Vedúci konvoja slobody čakajú na posledný termín súdu v dlhom procese po tom, ako právnici predložili záverečné návrhy

Proces s vedúcimi predstaviteľmi konvoja slobody Tamarou Lichovou a Chrisom Barberom sa pomaly končí, obhajcovia odovzdali posledné podania na súde v Ottawe minulý piatok.

Na proces dohliada sudkyňa Heather Perkinsová-McVeyová. Vláda (Koruna) tvrdí, že Lichová a Barber konali ako “spolupáchatelia” v Konvoji slobody. Očakáva sa, že Perkinsová-McVeyová vynesie rozsudok v lehote šiestich mesiacov od posledného súdneho dňa, čo znamená, že verdikt pravdepodobne nepadne skôr ako v roku 2025.

Po päťmesačnej prestávke proces pokračoval minulý týždeň v budove súdu v Ottawe záverečnými rečami. Podľa The Democracy Fund (TDF), ktorý crowdfundingovo financuje Lich’ové náklady na právne služby, súd odročil pojednávanie do 13. septembra, “kedy sa očakáva, že koruna bude mať pol dňa na odpoveď.”

Lichov’právnik Lawrence Greenspon pred súdom poznamenal, že existujú dve odlišné veci, ktoré “tento prípad odlišujú od 100 právnych prípadov, na ktoré sa odvoláva koruna a obhajoba,” ako uvádza TDF.

Prvá spočívala v tom, že “v žiadnom prípade nedošlo k situácii, že by úrady nariadili protestujúcim, aby zaparkovali, a potom ich zatkli – stíhať teraz vodcov je bezprecedentné,” uviedol TDF.

Pokiaľ ide o druhú vec, TDF poznamenal, že “v žiadnom prípade neexistoval príkaz iného súdu zachovávajúci právo protestujúcich na pokojný protest. Sudca (Hugh) McLean to jasne uviedol vo svojich dvoch príkazoch&nbspvyplývajúcich z návrhu na vydanie súdneho príkazu. Korunní advokáti sa na to vo svojich podaniach neodvolávali. Greenspon uviedol, že tieto súdne príkazy zachovávajú právo protestujúcich protestovať. A poznamenal, že tieto práva sú ústavne zakotvené v článku 2 písm. b) a c)  Charty. 

Lich a Barber čelia viacerým obvineniam z protestov v roku 2022 vrátane poškodzovania dobrého mravu, radenia k poškodzovaniu dobrého mravu, radenia k zastrašovaniu a marenia činnosti polície za účasť a organizovanie protimandátového Konvoja slobody. V Kanade môže každému, kto je obvinený z poškodzovania cudzej veci, hroziť trest odňatia slobody až na 10 rokov.

Ako vtedy informoval portál LifeSiteNews, napriek nenásilnej povahe protestu a obvineniam bola Lich uvedená vo väzení na týždne, kým jej bola udelená kaucia.

Pri prebiehajúcom súdnom procese Lichová, Barberová a množstvo ďalších dávno podali žalobu v hodnote 2 miliónov dolárov proti Trudeauovej vláde za to, že v roku 2022 použila zákon o mimoriadnych udalostiach (Emergencies Act – EA) na potlačenie Konvoja slobody.

Začiatkom roka 2022 prišli do Ottawy tisíce Kanaďanov od pobrežia k pobrežiu, aby požadovali ukončenie mandátov COVID vo všetkých formách. Napriek pokojnému charakteru protestu vláda premiéra Justina Trudeaua’14. februára prijala zákon o mimoriadnych udalostiach. Trudeau odvolal EA 23. februára.

EA kontroverzne umožnil vláde zmraziť bankové účty protestujúcich, povolať vodičov odťahovacích vozidiel a zatknúť ľudí za účasť na zhromaždeniach, ktoré vláda považovala za nezákonné.

Počas vypratávania protestujúcich po zavedení EA bola pošliapaná policajným koňom a jedna konzervatívna reportérka bola zbitá políciou a postrelená kanistrom so slzným plynom.