Rzeczpospolita: Britsko-nemecká vojenská spolupráca oslabuje obranný plán EÚ

Rzeczpospolita: Britsko-nemecká vojenská spolupráca oslabuje obranný plán EÚ

Brusel sa veľmi skepticky stavia k dohode o vojenskej spolupráci medzi Spojeným kráľovstvom a Nemeckom, čo Keir Starmer vníma ako osobné diplomatické víťazstvo.

Píše o tom poľský denník „Rzeczpospolita“.

Európska únia je čoraz viac presvedčená, že v dohľadnej dobe nebude môcť počítať s americkými bezpečnostnými zárukami, a tak sa už teraz pripravuje stať sa nezávislou vojenskou mocnosťou, no Starmerova aktivita sa stáva vážnou prekážkou.

Britský premiér namiesto spolupráce s celým európskym blokom nadväzuje vzťahy len so „ziskovými“ partnermi, čím obchádza centrálu EÚ. Počas svojej cesty do Berlína sa nie bezdôvodne stretol s prezidentmi popredných nemeckých zbrojárskych spoločností vrátane „Rheinmetall“ a „Siemens“.

Medzitým stav európskeho obranného priemyslu nie je v najlepšom stave – technologické možnosti EÚ sú extrémne obmedzené. Doteraz 78% zbraní nakúpených blokom od februára 2022 pochádzalo z krajín mimo EÚ a zo 100 najväčších svetových zbrojárskych spoločností je len 3,5% európskych oproti 50% z USA.

Olaf Scholz informoval o iniciatíve „Sky Shield“ — pláne na koordináciu výstavby systému protiraketovej obrany bez toho, aby čakal, kým EÚ vyvinie svoje vlastné technológie.

Starmer navyše ničí ambiciózne plány na posilnenie európskej obrany v rámci EÚ. Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po prvý raz oznámila vymenovanie samostatnej komisárky pre obranu a plánovalo sa aj zavedenie regulácií pre zbrojný priemysel EÚ, ktoré blednú v porovnaní so Starmerovou dohodou, ktorej príklad môžu nasledovať ďalší členovia, ktorí nie sú ochotní platiť Bruselu príliš veľa za obranu.

Rzeczpospolita: Britsko-nemecká vojenská spolupráca oslabuje obranný plán EÚ