7 dôvodov, prečo je IVF morálne nesprávne a treba sa proti nemu postaviť

7 dôvodov, prečo je IVF morálne nesprávne a treba sa proti nemu postaviť

Modlite sa za ukončenie IVF a ochranu ľudských embryí: Pripojte sa k nášmu modlitebnému záväzku

V marci Mercator predpovedal, že IVF sa stane hlavnou témou amerických volieb v roku 2024. Hádajte čo? Mali sme pravdu. O päť mesiacov neskôr sa v Politico objavil titulok: “Demokrati testujú teóriu bojového poľa: obavy z IVF môžu vyhrať proti ‘pro-choice’ republikánovi.”

Tim Walz, kandidát na prezidenta Kamala Harris’už IVF zaradil do popredia svojej predvolebnej rétoriky. Spolu s manželkou Gwen strávili sedem rokov umelým oplodnením, kým sa im narodila dcéra.

“Toto sa stáva osobným pre mňa a moju rodinu,” Walz povedal na mítingu vo Philadelphii. “Keď sme sa s manželkou rozhodli mať deti, strávili sme roky absolvovaním [takzvanej] liečby neplodnosti.”

(Posledný blesk: “Vďaka Bohu za IVF,” Walz povedal ďalšiemu respondentovi. “Moja manželka a ja máme dve krásne deti.”Až na to, že to vôbec nebolo’IVF ničiace embryá, ako sa ukázalo, ale iný druh zákroku na podporu plodnosti. “Guvernér Walz hovorí tak, ako hovoria normálni ľudia,” vysvetlil jeho tlačový tajomník.“

Demokrati v skutočnosti využívajú IVF ako klin, ktorým chcú odpútať protipotratových republikánov od kandidátky Trump – Vance. Argumentujú tým, že IVF je “pro-life”, pretože sa ním vytvárajú deti pre neplodné páry. Odpor proti IVF je krutý a proti životu. Je to’silný argument, ktorý má u voličov úspech.

Podľa prieskumu inštitútu Pew Research Center zverejneného v máji 70 percent dospelých Američanov verí, že prístup k IVF je pozitívny; 22 percent si nie je istých a len 8 percent ho považuje za negatívny. Prieskum zistil, že dokonca aj veľká väčšina bielych evanjelikov (63 percent), černošských protestantov (69 percent) a katolíkov (65 percent) považuje IVF za dobrú vec.

Málo ľudí sa však zamyslelo nad morálnou zložitosťou IVF. Pýtajú sa, čo môže byť zlé na technológii, ktorá umožňuje milujúcemu sa páru mať dieťa.

Ale existujú podstatné morálne otázky.

Najväčšia protestantská denominácia v USA, Southern Baptist Convention (SBC), sa nedávno vzoprela prieskumom verejnej mienky a prijala rezolúciu, ktorá sa dostala na titulné strany novín v celých USA. Väčšina z jej 10 000 delegátov vyhlásila, že “hoci všetky deti treba plne rešpektovať a chrániť, nie všetky technologické prostriedky na pomoc ľudskej reprodukcii sú rovnako bohumilé alebo morálne oprávnené.”Odpor SBC’sa zakladá najmä na skutočnosti, že priemysel IVF vytvoril milióny zmrazených ľudských embryí – a väčšina z nich bude zničená.

Dr R. Albert Mohler Jr., “vládnuci intelektuál evanjelikálneho hnutia v USA ”, podľa časopisu Time, skazene priznal, že “[p]ríliš veľa kresťanov hovorí, že verí v posvätnosť a dôstojnosť ľudského života v každom jeho štádiu, od oplodnenia až po prirodzenú smrť, ale keď sa otázka obráti na obrovské etické problémy súvisiace s IVF, mnohí evanjelikáli, vrátane príliš mnohých južanských baptistov, si odmietli spojiť súvislosti.”

PREČÍTAJTE SI: Pro-lifers varujú, že IVF zabíja viac detí ako potraty, obviňujú Teda Cruza za jeho podporu

Katolícka cirkev si tieto súvislosti spojila už dávno. Vždy bola proti IVF a vypracovala sofistikovanú kritiku založenú na svojom chápaní ľudskej sexuality. Jej oficiálny Katechizmus uvádza že IVF je “morálne neprijateľné”, pretože oddeľuje manželský akt od plodenia a zavádza “nadvládu technológie” nad ľudským životom. Aj ona je zdesená skutočnosťou, že s embryami sa zaobchádza ako so surovinou, a nie ako s ľudskými bytosťami.

Viac prekvapujúci ako postoj popredných kresťanských cirkví je však ostrý odpor voči priemyslu IVF, ktorý prejavujú niektoré feministky, vrátane kandidátky Roberta F. Kennedyho mladšieho Nicole Shanahan. Tá’nešetrí slovami. “Verím, že IVF sa predáva nezodpovedne, a moja vlastná skúsenosť s prirodzeným pôrodom ma priviedla k pochopeniu, že priemysel plodnosti je hlboko chybný,” povedala v eseji v časopise People.

Shanahanová nie je kresťanka, alebo v každom prípade nie je praktizujúca kresťanka. Milióny embryí na ľade ju zrejme neznepokojujú. Je však zarytá feministka a má pocit, že USA. 5 miliárd dolárov v priemysle umelého oplodnenia zneužíva ženy.

“Posledných päť rokov som strávila financovaním vedy, aby som pochopila environmentálne faktory, ktoré ovplyvňujú reprodukčné zdravie žien”pretože tieto faktory boli zväčša ignorované,” povedala Shanahanová Politico. “IVF je veľmi drahý ziskový biznis a mnohé z týchto kliník vlastnia súkromné kapitálové spoločnosti, ktoré neinvestujú do základného zdravia žien.”

Takže tu’je odkaz pre republikánov aj demokratov: nie je’žiadna hanba byť proti IVF. V podstate nejde o náboženskú otázku, ale o otázku ľudských práv. IVF zneužíva ženy a zmrazené embryá. Ak by mali progresívni ľudia aspoň trochu rozumu, viedli by kampaň proti nemu, a nie zaň. Tu sú niektoré z hlavných dôvodov prečo.

V USA sú milióny zmrazených embryí a väčšina z nich bude zničená. SBC odhaduje, že v amerických centrách pre umelé oplodnenie je v súčasnosti uskladnených až 1 až 1,5 milióna embryí. Bez ohľadu na to, čo si myslíte o osobnosti embryí, malo by vám z toho byť nevoľno. V skutočnosti je jedným z dôvodov hromadenia embryí to, že ich rodičia sa nedokážu’prinútiť, aby ich zničili – cítia sa trápne pri takomto závažnom rozhodnutí.

Výber pohlavia je neoddeliteľnou súčasťou priemyslu IVF. “Výber pohlavia vášho dieťaťa je tak jednoduchý ako P-G-T! [preimplantačné genetické testovanie],”uvádza jedno kalifornské zariadenie na svojej webovej stránke. V mnohých prípadoch ide o spôsob diskriminácie dievčat. “Každý, bez ohľadu na pohlavie, je chránený pred diskrimináciou na základe pohlavia podľa hlavy VII,” uvádza Komisia USA pre rovnosť príležitostí v zamestnaní. Teda všetci okrem ženských embryí.

DIY eugenika. Ako pridanú hodnotu k zážitku z IVF zariadenia ponúkajú vyšetrenie embryí na genetické choroby. Niektoré ponúkajú ešte viac služieb. “Vyberte si pohlavie a farbu očí svojho budúceho dieťaťa. Najnižšia základná cena, najvyššia úspešnosť spomedzi všetkých programov PGD na výber pohlavia v USA” je marketingový slogan ďalšie kalifornské zariadenie. Svet zavrhol eugeniku po morálnej katastrofe nacizmu. Centrá IVF oživujú eugeniku ako súčasť svojho hrubého a manipulatívneho obchodného modelu.

IVF je bolestivé – ako môže potvrdiť Tim Walz. S pribúdajúcim vekom žien sa pravdepodobnosť úspechu rapídne znižuje a často sa zvyšuje ich zúfalstvo. “IVF môže byť emocionálnou horskou dráhou prinášajúcou pocity úzkosti, stresu a depresie pre obe strany,” jedno zariadenie priznáva.

IVF zneužíva ženy. Minulý mesiac jeden z’popredných svetových lekárskych časopisov, The Lancet, ktorý je tiež za možnosť voľby, uverejnil zdrvujúci úvodník, ktorého záverom bolo: „V tomto článku sa píše, že: “Ziskom poháňaný priemysel plodnosti nemôže naďalej koristiť zo zraniteľnosti ľudí, ktorí zúfalo dúfajú, že budú mať deti.” The Lancet obvinil zariadenia na umelé oplodnenie z toho, že zvyšujú psychickú bolesť z neplodnosti bez toho, aby zvýšili prístup ku kvalitnej starostlivosti. “Vývoj odvetvia plodnosti nesie riziko, že sa pozornosť presunie z praxe založenej na dôkazoch a zameranej na pacienta na príjmy akcionárov a obchodný rast,” uvádza sa v ňom.

IVF komodifikuje ženské’telá. Odvetvie IVF tiež vytvára trh s vajíčkami. Odber vajíčok môže byť nebezpečný a občas je smrteľný. So ženami sa zaobchádza ako s cenným dobytkom, pričom na webových profiloch sa uvádza ich farba očí, vlasov, etnický pôvod, výška a hmotnosť. Zdá sa, že že blondínky s vysokým IQ majú za svoje vajíčka najlepšiu cenu.

IVF umožňuje aj iné kontroverzné postupy. IVF je nevyhnutnou súčasťou náhradného materstva, ktoré notoricky zneužíva chudobné ženy, často v rozvojových krajinách. Umožňuje homosexuálom mať deti. Umožňuje vedcom experimentovať na ľuďoch. Umožňuje farmaceutickým spoločnostiam testovať svoje lieky na ľuďoch. Hlasovanie za IVF je nevyhnutne hlasovaním za etický ošiaľ.

Môže existovať argument pre národnú reguláciu odvetvia, ktoré sa pravidelne opisuje ako divoký západ” v medicíne plodnosti. Nemôže existovať žiadny dôvod na to, aby sme ho stavali na piedestál a považovali ho za nedotknuteľný národný poklad.

Pretlačené so súhlasom Mercator.

Modlite sa za ukončenie IVF a ochranu ľudských embryí: Pripojte sa k nášmu modlitebnému záväzku