Veteran Affairs Canada podnikla kroky na utajenie podpory eutanázie: správa

Veteran Affairs Canada podnikla kroky na utajenie podpory eutanázie: správa

Federálne ministerstvo zodpovedné za pomoc kanadským veteránom zrejme zámerne zabránilo existencii dokumentu po tom, čo sa objavili škandalózne správy, podľa ktorých pracovníci odporúčali trpiacim príslušníkom eutanáziu. 

Záznamy na 2 220 stranách dokumentov, ktoré prostredníctvom žiadosti o prístup k informáciám získal portál Rebel News, ukazujú, že oddelenie pre záležitosti veteránov Kanady (VAC) sa pri rozhovoroch s vedúcimi pracovníkmi rozhodlo používať ústne aktualizácie na rozdiel od písomných, zrejme preto, aby zabránilo vytvoreniu papierovej stopy súvisiacej s obvineniami, že pracovníci oddelenia odporúčali veteránom lekársku pomoc pri umieraní (MAiD) namiesto toho, aby im ponúkli úplnú liečbu.  

Dokumenty a ich obsah prichádzajú po tom, čo sa ozvalo niekoľko veteránov, ktorí sa potýkali s akútnou posttraumatickou stresovou poruchou, a uviedli, že im ich pracovníci povedali, že by mali požiadať o MAiD. 

Pôvodné odkladanie rozšírenia MAiD pre osoby trpiace výlučne duševnými chorobami prišlo po mnohých verejných škandáloch okolo smrteľne nebezpečného programu vrátane toho, že sa objavili zprávy o tom, že kanadským veteránom pracovníci VAC ponúkali smrteľne nebezpečný postup. 

Minister VAC Lawrence MacAulay vtedy tvrdil, že za škandál MAiD je zodpovedný len jeden pracovník, zdá sa však, že to tak nie je. 

Podľa Rebel News’ reportáže dokumentov, “na strane 21, môžeme v riadkoch pre médiá vidieť, že predstavitelia Veterans Affairs plánovali tvrdiť, že neexistujú žiadne iné prípady, keď zamestnanci Veterans Affairs povedali veteránom, aby sa zabili. Museli to zo svojich vyjadrení odstrániť, pretože sa ozvali ďalší veteráni.” 

Vyzerá to tak, že zamestnanci tvrdili, že ostatné prípady boli len incidenty, v ktorých sa veteráni pýtali, či im MAiD zabráni získať dávky po smrti, ako je to v prípade samovraždy.  

Citát zo strany 31 znie: “Veteráni sa môžu obrátiť na VAC po svojom rozhodnutí využiť lekársku pomoc pri umieraní. V týchto prípadoch Veterans Affairs pomáha veteránovi a jeho rodine porozumieť ich výhodám, ako aj ďalším športovým službám, ktoré môžu byť relevantné pre jedinečnú situáciu veterána’.”

Na strane 679 sa začínajú ukazovať skutočné dôkazy o “utajovaní”, informoval Rebel News, pričom záznamy ukazujú, že mediálni pracovníci VAC hovoria, že by sa mali vydávať len ústne aktualizácie: “odporúčanie, aby sa aktualizácie ústne distribuovali v obmedzenom rozsahu, ale budú sa riadiť formátom a frekvenciou preferovanou DMO 0SD’.” 

Ukazuje sa, že zamestnanci VAC sa obávali negatívneho mediálneho pokrytia, dokonca išli tak ďaleko, že zdokumentovali, kto o nich píše na medzinárodnej úrovni.  

Strana 2,125 čítania, “Zdravím všetkých, je’zaujímavé sledovať trikrát denne e-maily s mediálnymi správami, aby sme videli, ako ďaleko cestuje hlavný príbeh. Včera o nej informovalo niekoľko amerických spravodajských médií a dnes je v britskom denníku Daily Mail.” 

“Je zaujímavé sledovať, aký veľký ohlas to’dostáva,” dodali pracovníci VAC a zároveň poznamenali: “Čakal som, či sa nájde niekto ďalší, kto sa ozve, že sa to stalo aj jemu, ale zatiaľ nič (našťastie).” 

LifeSiteNews nedávno zverejnili správu v ktorej si všimli, ako kanadský bojový veterán a delostrelec prezradil počas rozhovoru v podcaste s dr. Jordanom Petersonom, že lieky používané pri MAiD v podstate ubíjajú človeka na smrť vodnou doskou. 

Eutanázia sa v Kanade prvýkrát stala legálnou v roku 2016 pre osoby so smrteľným ochorením. Odvtedy sa kritériá oprávnenosti uvoľnili, aby sa na smrť mohli kvalifikovať aj chronicky chorí, nielen nevyliečiteľne chorí.  

Vláda premiéra Justina Trudeaua’sa v snahe rozšíriť tento postup na ešte viac Kanaďanov snažila rozšíriť ho z chronicky a nevyliečiteľne chorých aj na osoby trpiace výlučne duševnými chorobami. 

Však vo februári, po nátlaku pro-life, lekárskych a psychiatrických skupín, ako aj väčšiny kanadských’provincií, federálna vláda odložila rozšírenie o duševné choroby do roku 2027. 

Od roku 2016 sa počet Kanaďanov usmrtených smrtiacou injekciou blíži k 65 000, pričom len v roku 2023 sa odhaduje 16 000 úmrtí. Mnohí sa obávajú, že vzhľadom na manipuláciu s oficiálnymi štatistikami môže byť toto číslo ešte vyššie.