Peking uznal biskupa menovaného Vatikánom pred očakávaným obnovením dohody medzi Čínou a Vatikánom

Peking uznal biskupa menovaného Vatikánom pred očakávaným obnovením dohody medzi Čínou a Vatikánom

Svätá stolica oznámila, že čínska vláda oficiálne uznala Vatikánom menovaného biskupa podzemnej cirkvi, čo sa javí ako významný moment v čínsko-vatikánskych vzťahoch.

Tlačová kancelária Svätej stolice vydala 27. augusta vyhlásenie s podrobnosťami o tom, že vláda Komunistickej strany Číny (KSČ) uznala biskupa Melchiora Shin Hongzhen za ordinára diecézy Tianjin:

Svätá stolica sa s uspokojením dozvedela, že dnes, 27. augusta 2024, bol J. E. Mons. Melchior Shi Hongzhen oficiálne uznaný na účely civilného poriadku za biskupa diecézy Tianjin (obec Tianjin, Čínska ľudová’republika).

Svätá stolica sa vyjadrila, že tento vývoj “je pozitívnym ovocím dialógu nadviazaného v priebehu rokov medzi Svätou stolicou a čínskou vládou.

94-ročný biskup Shi bol vymenovaný Vatikánom za koadjútorského biskupa Tianjinu v roku 1982 a nahradil Vatikánom schváleného a spolupracovníka “podzemnej”cirkvi biskupa Stephena Li Side, ktorý zomrel v roku 2019 vo veku 92 rokov. Diecéza však bola bez biskupa od roku 2005.

Biskup Melchior Shi, podobne ako jeho predchodca, dôsledne odmietal vstúpiť do štátom schválenej cirkvi v Číne – Čínskeho vlasteneckého katolíckeho združenia (CPCA) – a následne bol niekoľko rokov v domácom väzení.

Diecéza Tchien-ťin: kľúčová vizita v čínsko-vatikánskych vzťahoch

Diecéza Tchien-ťin je už dlho sporná, pretože úrady ČKS odmietajú uznať biskupov menovaných Vatikánom. Biskup Stephen Li bol ešte ako kňaz zatknutý v roku 1958 pri začatí činnosti ČKS. Pred prepustením strávil štyri roky vo väzení. V roku 1963 bol opäť zatknutý a do roku 1980 bol poslaný do pracovných táborov.

Biskup Li bol potom v roku 1982 tajne vysvätený za biskupa diecézy Tianjin, ale ČKS ho odmietla uznať. Koncom 80. rokov bol opäť uväznený a až do svojej smrti bol prepustený do domáceho väzenia.

Na jeho miesto ČKS dosadila biskupa Giuseppeho Shi Hongchena ako vedúceho diecézy Tianjin – bývalého člena podzemnej cirkvi, ktorého biskup Li vysvätil za pomocného biskupa diecézy Tianjin. Biskup Giuseppe Shi zomrel v roku 2006.

Podľa Svätej stolice má diecéza “56 000 veriacich, ktorí sú rozdelení v 21 farnostiach, slúži im 62 kňazov a značný počet rehoľníčok.” A 2019 zpráva agentúry AsiaNews dosvedčuje “100-tisíc veriacich, o ktorých sa stará 40 oficiálnych a 20 podzemných kňazov” s ďalšími 60 kňazmi a sestrami CPCA.

AsiaNews – spoľahlivý dokumentátor správ týkajúcich sa Cirkvi v regióne – predtým popisoval diecézu Tianjin ako “významnú skúšku pre dohodu o biskupskom menovaní.”Takýto komentár prišiel vo svetle veľmi diskutovanej a veľmi kontroverznej dohody z roku 2018, ktorú má Vatikán s Pekingom.

Oficiálne tajná čínsko-vatikánska dohoda dohoda sa považuje za dohodu, ktorá uznáva štátom schválenú cirkev v Číne a umožňuje ČKS menovať biskupov. Pápež si zrejme zachováva právo veta, hoci v praxi má kontrolu nad&nbsptým ČKS, ako dokazuje séria nedávnych biskupských menovaní zo strany ČKS. Údajne umožňuje aj odstránenie legitímnych biskupov, aby boli nahradení biskupmi schválenými ČKS.

V v liste čínskym katolíkom z roku 2018 František opísal dohodu ako vytvorenie “novej kapitoly Katolíckej cirkvi v Číne.”

Ale za múrmi vatikánskeho’Apoštolského paláca sa objavila kritika zo strany katolíckych duchovných, obhajcov slobody a expertov na Čínu. Vysoko utajovanú dohodu hongkonský emeritný kardinál Joseph Zen štylizoval ako “neuveriteľná zrada,” pričom veľmi obľúbený kardinál ďalej obvinil Vatikán z “zapredania” čínskych katolíkov.

Vatikán za dohodu kritizovali aj mnohí odborníci na Čínu a vtedajší americký minister zahraničných vecí a európskych záležitostí J. E. Purpurový.Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo varoval v roku 2020, že “(t)ak Vatikán obnoví dohodu, ohrozí svoju morálnu autoritu.”

“Všetci biskupi, ktorí sa odmietnu pripojiť ku Katolíckej vlasteneckej asociácii, sú ČKS umiestnení do domáceho väzenia alebo zmiznú,” expert na Čínu Steven Moser povedal LifeSiteNews. “Hoci Vatikán pred niekoľkými rokmi povedal, že čínsko-vatikánska dohoda od nikoho nevyžaduje, aby sa pripojil k tejto schizmatickej organizácii, odmietnutie pripojiť sa má za následok prenasledovanie a tresty. A Vatikán stojí bokom a nič nerobí.”

Tianjin znakom obnovenia dohody’

V apríli tohto roku vatikánsky kardinál štátny sekretár Pietro Parolin potvrdil tomuto korešpondentovi, že Svätá stolica dúfa v obnovenie dohody na jeseň tohto roku, v jej tretie obnovenie.

Čítajte: EXKLUZÍVNE: Pred obnovením dohody v roku 2022 Svätá stolica a orgány ČKS začiatkom jesene spoločne rokovali v meste Tchien-ťin a vatikánska delegácia navštívila aj biskupa Melchiora Ši v jeho domácom väzení. Tím Svätej stolice viedol arcibiskup Claudio Maria Celli, úradník, ktorý sa spolu s kardinálom Parolinom výrazne podieľal na organizovaní pôvodnej čínsko-vatikánskej dohody.

Rôzne vatikánske zdroje potvrdili niektorým členom vatikánskeho tlačového zboru, že vzťahy medzi Pekingom a Vatikánom zrejme “pokročili.” Podľa týchto predstaviteľov sa tak stalo najmä vďaka súčasnému hongkonskému biskupovi, kardinálovi Stephenovi Chowovi, SJ, ktorý vyzdvihol ducha “dialógu” medzi oboma stranami.

Čítajte: EXKLUZÍVNE: Nastupujúci hongkonský kardinál vyzdvihuje ‘dialóg’ medzi Vatikánom a komunistickou Čínou

Keď Parolin stále viac verí v obnovenie dohody’v tomto roku, zostáva otázne, či Peking – aspoň navonok – umožní Vatikánu väčšiu autoritu, alebo či bude naďalej rozhodovať on.

Nehľadiac na takéto mocenské hry, dohoda viedla k zvýšenému nárastu náboženského prenasledovania, čo komisia Kongresu USA pre Čínu označila za priamy dôsledok dohody. V svojej správe za rok 2020 komisia napísala, že prenasledovanie, ktorého sme svedkami, je “intenzity, akú sme nevideli od čias kultúrnej revolúcie.”

RELEVANTNÉ

Pápež František, kardinál Parolin sa pridajú ku kľúčovému biskupovi menovanému ČKS na čínsko-vatikánskej konferencii