"Nezákonný" pro-potratový pozmeňujúci návrh v Missouri by zrušil zákazy "zmeny pohlavia" a klonovania: právnici

"Nezákonný" pro-potratový pozmeňujúci návrh v Missouri by zrušil zákazy "zmeny pohlavia" a klonovania: právnici

V žalobe podanej 22. augusta 2024 v mene štátnych zákonodarcov a zainteresovaných jednotlivcov právnici Spoločnosti Thomasa Mora spochybňujú zaradenie navrhovaného dodatku 3 do novembrového hlasovania. V podaní tvrdia, že petíciu iniciatívy chybne potvrdil štátny tajomník štátu Missouri John Ashcroft, pretože je v rozpore s ústavou štátu Missouri a štátnymi zákonmi. Dodatok 3, známy aj ako “Iniciatíva za právo na reprodukčnú slobodu”, sa snaží zmeniť a doplniť štátnu ústavu tak, aby obsahovala neobmedzené nové “super-právo” nazývané “základné právo na reprodukčnú slobodu” V navrhovanom dodatku zostáva tento pojem zväčša nedefinovaný, ale týka sa “všetkých záležitostí týkajúcich sa starostlivosti o reprodukčné zdravie.”

Petícia iniciatívy, ktorá viedla k návrhu dodatku č. 3, tým, že priamo alebo implicitne nešpecifikuje zákony a ústavné ustanovenia, ktoré by zrušila, porušuje štátnu’ústavu aj jeho zákony. V revidovanom zákone štátu Missouri sa v oddiele 116.050 vyžaduje, aby boli signatári petície za iniciatívu informovaní o “[t]he úplnom a správnom texte” iniciatívy, ktorý musí “[i]obsahovať všetky časti platných zákonov alebo ústavy, ktoré by sa týmto opatrením zrušili.”Obyvatelia štátu Missouri, ktorí podpísali petíciu za zaradenie dodatku č. 3 do hlasovania, tieto informácie nevideli napriek jasnému zákonnému mandátu, ktorý vyžaduje uvedenie takýchto informácií, čím sa tieto podpisy a petícia stali nezákonnými.

“Petícia navrhujúca dodatok č. 3 porušila štátny zákon aj ústavu štátu Missouri, takže štátny tajomník pochybil, keď ju potvrdil. Zákony štátu Missouri’vyžadujú, aby predkladatelia zverejnili účinky iniciatívnych petícií na iné zákony a obmedzili účinok navrhovaného dodatku na jeden predmet, aby ochránili voličov štátu Missouri pred podvodom, keď ich umne pripravia o schválenie niečoho, čo má skryté účinky. Dodatok 3 je plný skrytých účinkov, ” povedala Mary Catherine Martinová, hlavná poradkyňa Spoločnosti Thomasa Mora. “ Jeho hlavné ustanovenie vytvára úplne nové a neobmedzené ‘super-právo’, ktoré je vyššie ako život, prejav, náboženstvo, rovnaká ochrana a spravodlivý proces. To by vyžadovalo, aby súdy pri rozhodovaní o reprodukcii uprednostňovali toto ‘super-právo’ pred záujmami kohokoľvek iného, a dokonca aj celej spoločnosti.”

Súdny spor je podaný v mene senátorky štátu Missouri Mary Elizabeth Colemanovej, zástankyne pro-life Kathy Forckovej, zástupkyne štátu Hannah Kellyovej a prezidentky a výkonnej riaditeľky Our Lady’s Inn Peggy Forrestovej. V žalobe sa podrobne uvádza, že v navrhovanej podobe by nový dodatok 3’super-právo” na“reprodukčnú slobodu” zrušil v podstate všetky zákony a ústavné ustanovenia štátu Missouri’upravujúce postupy a technológie súvisiace s reprodukciou, vrátane všetkých existujúcich predpisov týkajúcich sa potratov, klonovania, IVF na výskum kmeňových buniek,“chirurgickej zmeny pohlavia” a mrzačenia pohlavných orgánov.

Toto zrušenie by zahŕňalo štátny ústavný dodatok zakazujúci klonovanie ľudí a IVF na účely výskumu kmeňových buniek, “zákon o práve na život nenarodeného dieťaťa” a “zákon o ochrane dieťaťa” –, čo je štátny zákon o potratoch pri čiastočnom narodení. Okrem toho by navrhovaný dodatok 3 vymazal štátne zákony, ktoré chránia nenarodené deti pri životaschopnosti a pred potratmi na základe diskriminácie (ako je rasa, pohlavie a Downov syndróm), a zákaz potratov nenarodených detí v Missouri’v neskorom štádiu tehotenstva, ktoré sú schopné bolesti.

“Žiadame súd, aby zvrátil certifikáciu dodatku 3, pretože obyvatelia Missouri majú zákonné právo na volebný proces, ktorý sa riadi zákonom, a proces, ktorý vnucuje dodatku 3 v Missouri, tak neurobil,” dodal Martin. “Je to kampaň spálenej zeme, ktorá ničí naše štátne zákony o kritickej ochrane zraniteľných žien a detí, nevinných nenarodených detí, rodičov a všetkých daňových poplatníkov, ktorí nechcú, aby sa z ich peňazí platili potraty a iné extrémne rozhodnutia, ktoré tento dodatok definuje ako ‘starostlivosť’.”

Medzi ďalšími ustanoveniami zákona, ktoré by sa navrhovaným dodatkom č. 3 zrušili, by osoby, ktoré boli zranené alebo zomreli pri “výkone” svojho takzvaného “práva na reprodukčnú slobodu”, ako aj ich rodinní príslušníci, už nemali prístup k súdom na nápravu takýchto zranení, napríklad v rámci žalôb za zanedbanie lekárskej starostlivosti a za úmrtie. Navrhovaný dodatok č. 3 by navyše priamo alebo implicitne zrušil zákony o súhlase a oznámení rodičov a zákonné požiadavky, aby potraty vykonávali alebo vyvolávali len lekári.

Žaloba navyše tvrdí, že navrhovaný dodatok č. 3, tak ako bol potvrdený, porušuje Ústavu štátu Missouri ’pravidlo jedného predmetu –, ktoré vyžaduje, aby každá iniciatívna petícia “neobsahovala viac ako jeden zmenený a doplnený článok tejto ústavy alebo jeden nový článok, ktorý nesmie obsahovať viac ako jeden predmet a záležitosti s ním riadne súvisiace.” Navrhovaný dodatok č. 3 stanovuje niekoľko nových právnych noriem, ktoré sa vzťahujú na všetky vyššie uvedené predmety a ďalšie a stanovuje normu nediskriminácie, ktorá by zrejme vyžadovala prístup pre osoby, ktoré o sebe hovoria, že sú “transrodové, ” ako osoby získavajúce to, čo dodatok nazýva “reprodukčná starostlivosť, ” na toalety, do šatní a na športové súťaže. Rovnaké ustanovenie pravdepodobne vyžaduje štátne financovanie takzvanej “reprodukčnej starostlivosti,” ako sú potraty, antikoncepcia a dokonca “zmena pohlavia.” V petícii sa uvádza, že novela nemá “hlavný” účel, ako to vyžaduje pravidlo o jednom subjekte.

Vzhľadom na to, že petícia iniciatívy nespĺňala požiadavky štátnych volebných zákonov, ktoré chránia voličov v Missouri, podaná petícia sa snaží zvrátiť certifikáciu navrhovaného dodatku 3 a vyradiť ho z novembrového hlasovania.

Prečítajte si petíciu za deklaratórne rozhodnutie a súdny príkaz, ktorú 22. augusta 2024 podali právnici Spoločnosti Thomas More v mene senátorky štátu Missouri Mary Elizabeth Colemanovej, Kathy Forckovej, zástupkyne štátu Hannah Kellyovej a Peggy Forrestovej v prípade Colemanová a iní proti Ashcroftovi, na obvodnom súde okresu Cole – štátu Missouri, here.

O Spoločnosti Thomasa Mora

Spoločnosť Thomasa Mora je národná nezisková právnická firma, ktorej cieľom je obnoviť rešpektovanie života, rodiny a slobody v práve. Spoločnosť Thomas More Society so sídlom v Chicagu a s kanceláriami po celej krajine podporuje tieto ciele poskytovaním vysokokvalitných právnych služieb pro bono od miestnych súdov až po Najvyšší súd Spojených štátov. Viac informácií nájdete na stránke thomasmoresociety.org.