Brífing ruského ministerstva obrany 3. septembra 2024

Brífing ruského ministerstva obrany 3. septembra 2024

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie.

Jednotky skupiny vojsk „Sever“ vo volčanskom, brjanskom a lipcovskom smere ničili formácie 36. brigády námornej pechoty a 103. a 114. brigády teritoeiálnej obrany pri obciach Lipcy, Dergači a Volčansk v Charkovskej oblasti. Ukrajinské ozbrojené sily prišli o viac ako 150 vojakov, tank, bojové obrnené vozidlo, tri ďalšie vozidlá a raketomet „Grad“.

Jednotky skupiny vojsk „Západ“ zlepšili taktické postavenie a ničili živú silu a techniku ​​14., 44. a 116. mechanizovanej brigády ukrajinských ozbrojených síl a 117. brigády teritoriálnej obrany pri obciach Kupjansk a Petropavlovka v Charkovskej oblasti a Torskoje v Doneckej ľudovej republike, ako aj v okolí Serebrjanského lesníctva. Bol tiež odrazený protiútok útočnej skupiny 30. mechanizovanej brigády ukrajinských ozbrojených síl. Straty nepriateľa prdstavovali 450 vojakov, dve vozidlá, poľskú samohybnú húfnicu „Krab“, britskú húfnicu FH-70 a dve húfnice D-20.

Bolo tiež zničených deväť poľných muničných skladov.

Jednotky skupiny síl „Juh“ pokračovali v postupe do hlbín nepriateľskej obrany a ničili formácie 24., 32., 100. a 117. mechanizovanej, 46. výsadkovej a 10. útočnej brigády ukrajinských ozbrojených síl a 116. brigády teritoriálnej obrany pri obciach Zvanovka, Predtečino, Grigorovka, Časov Jar a Belaja Gora v Doneckej ľudovej republike. Ukrajinské ozbrojené sily stratili 710 vojakov, šesť vozidiel, americkú samohybnú húfnicu „Paladin“, americkú húfnicu M777, samohybnú húfnicu „Akacia“ a húfnicu D-30 a stanicu rádio-elektronického boja „Anklav-N“.

Zničených bolo tiež päť poľných muničných skladov.

Jednotky skupiny vojsk „Centrum“ pokračovali v postupe do hĺbky obrany nepriateľa pričom ničili formácie 31. a 53. mechanizovanej, 142. pechotnej a 95. výsadkovej útočnej brigády ukrajinských ozbrojených síl a 109. brigády teritoriálnej obrany pri obciach Družba, Panteleimonovka, Rozovka, Selidovo, Grodovka a Zavetnoje v Doneckej ľudovej republike. Bolo tiež odrazených sedem protiútokov útočných skupín 59. motorizovanej pechotnej, 144. pechotnej a 25. výsadkovej brigády ukrajinských ozbrojených síl, ako aj 12. a 14. brigády Národnej gardy. Straty nepriateľa predstavovali 490 vojakov, štyri obrnené bojové vozidlá, tri pickupy, americkú samohybnú húfnicu „Paladin“ a húfnicu D-30.

Jednotky skupiny vojsk „Východ“ obsadili výhodnejšie línie a pozície a ničili formácie 31. a 72. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny a 129. brigády teritoriálnej obrany pri obciach Bogatyr, Vodjanoje a Ugledar v Doneckej ľudovej republike. Boli tiež odrazené tri protiútoky útočných skupín 72. mechanizovanej brigády ukrajinských ozbrojených síl. Nepriateľ stratil 150 vojakov, tri vozidlá a dve poľské samohybné húfnice „Krab“.

Jednotky skupiny vojsk „Dneper“ ničili koncentrácie živej sily a techniky 128. horskej útočnej a 141. pechotnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny, 37. námornej brigády a 39. brigády pobrežnej obrany pri obciach Novodanilovka v Záporožskej oblasti a Berislav, Tokarevka a Kozackoje v Chersonskej oblasti. Straty ukrajinských ozbrojených síl predstavovali 60 vojakov, dve vozidlá a húfnicu „Msta-B“.

Operatívno-taktické letectvo, bezpilotné lietadlá, raketové sily a delostrelectvo Ozbrojených síl Ruskej federácie zničili sklad leteckých zbraní a zasiahli nepriateľskú koncentráciu živej sily a vojenskej techniky v 149 miestach.

Systémy protivzdušnej obrany zostrelili ukrajinské lietadlo MiG-29.

Boli tiež zostrelené tri rakety systému HIMARS a 37 bezpilotných lietadiel.

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 642 lietadiel, 283 vrtuľníkov, 30.987 bezpilotných lietadiel, 575 protilietadlových raketových systémov, 17.811 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 1435 raketometov, 13.985 poľných diel a mínometov, ako aj 25.539 špeciálnych vojenských vozidiel.