Páter Nicholas Gregoris, vydavateľ, ktorý obhajoval katolícku tradíciu, zomrel vo veku 52 rokov

Páter Nicholas Gregoris, vydavateľ, ktorý obhajoval katolícku tradíciu, zomrel vo veku 52 rokov

Nečakane zomrel kňaz, ktorého si vážili pre jeho ortodoxnosť a publicistiku.

Otec Nicholas Gregoris mal 52 rokov, keď v stredu 21. augusta zomrel. Jeho pohrebná omša sa slávila 26. augusta v Kostole svätých Nevinných na Manhattane. Pochovaný bol 27. augusta na katolíckom cintoríne svätého Jozefa’v Toms River v New Jersey.

Páter Gregoris žil v Newman House v Pine Beach v New Jersey, kde viedol vydavateľstvo Newman House.

Podľa kňazskej spoločnosti, ktorú spoluzakladal, sa páter Gregoris narodil 26. júla 1972 v New Yorku a študoval na Seton Hall University (Bc, 1992) a na Gregoriánskej univerzite v Ríme (S.T.B., 1994). V októbri 1996 pomáhal založiť Diecézne oratórium svätého Filipa Neriho v Mount Pocono v Pensylvánii, ktoré sa neskôr stalo Kňazskou spoločnosťou ctihodného Johna Henryho kardinála Newmana.

Gregoris bol vysvätený v roku 1997 v Scrantonskej diecéze. Následne Gregoris vyučoval teológiu na strednej škole a potom sa vrátil do Ríma, aby dokončil licenciát z teológie (S.T.L, 1999) na Marianum. V roku 2002 bol vymenovaný za docenta na Pápežskom kolégiu Josephinum v Columbuse v štáte Ohio. Neskôr sa stal prvým kaplánom na plný úväzok na Wyoming Catholic College.

V roku 1998 Pocono Record písal, že Gregoris sa chcel stať kňazom od svojich piatich rokov a tradičnú latinskú omšu objavil v roku 1987, keď bol druhák na strednej škole. Celebrantom bol otec Peter Stravinskas, s ktorým neskôr založil oratórium a ďalšie zbožné snahy.

V posledných rokoch bol Gregoris známy najmä svojou publicistikou, knihami a synovským odporom voči chybám Františkovho pontifikátu. Gregoris okrem iných médií písal pre svoj vlastný časopis The Catholic Response, ktorý spoluzakladal s o. Stravinským, Catholic World Report, National Catholic Register, Our Sunday Visitor a írsky’Catholic Voice. Bol autorom knihy Dcéra Evy nespadnutá:

Gregoris, ktorý bol na sklonku svojho života údajne inkardinovaný na Filipínach, bol až do týždňa pred svojou smrťou živo prítomný na X (predtým Twitter) a Facebooku. Jeho ochota vystupovať v prospech katolíckej ortodoxie ho dostala do problémov na vysokých miestach, najmä na Synode o rodine v roku 2015, kde — po ostrej výmene názorov s arcibiskupom Paulom-Andre Durocherom — mu bol odobratý tlačový preukaz. (Arcibiskup Durocher pre LifeSiteNews povedal, že to s ním nemá nič spoločné.)

Dr. Peter Kwasniewski si otca Gregorisa pamätá z čias, keď pôsobil na Wyoming Catholic College.

“Otec Nicholas Gregoris bol jedným z prvých kaplánov Wyoming Catholic College a verne a horlivo slúžil komunite,” povedal pre LifeSiteNews autor bestsellerov.

“Už vtedy bol veľmi oddaný latinčine a spevu, ale dal si záležať na tom, aby sa naučil tradičnú latinskú omšu a byzantskú božskú liturgiu, aby mohol slúžiť študentom a pedagógom liturgicky rôznorodej školy,” pokračoval Kwasniewski.

“Na jednej strane bol vždy pripravený s patristickým citátom a na druhej s trochou drzého humoru. Nie vždy sme si rozumeli v detailoch, ale to nám nebránilo v tom, aby sme spoločne slúžili škole, a čo je dôležitejšie, slúžili tomu istému Pánovi. Nech ho ten Pán, ktorého kňazom bol, prijme do večných príbytkov.”

Sústrastné odkazy o. Gregorisovi’ rodine a priateľom môžete pridať na webovú stránku Mastapeter Memorial Home.