Obnovenie Nemeckej Demokratickej Republiky, alebo ešte nie?

Obnovenie Nemeckej Demokratickej Republiky, alebo ešte nie?

.


Aktuality, Bezpečnosť,

Strana Alternatíva pre Nemecko zvíťazila v Durínsku a podľa exit pollov potvrdila najhoršie obavy vládnucich liberálnych kruhov v Nemecku. AfD získala 30,5 % hlasov, stredopravá CDU dostala 24,5 % hlasov a na treťom mieste skončila BSW Sarah Wagenknechtovej so 16 % hlasov:


AfD: 30,5 % (+7,1).

CDU: 24,5 % (+2,8).

BSW: 16,0 % (prvýkrát vo voľbách).

LINKE: 12,5 % (-18,5). SPD-S&D: 7,0 % (-1,2).

GRÜNE: 4,0 % (-1,2).

FDP: 1,3 % (-3,7).

SPD (S&D) kancelára Scholza získala 7 %, zatiaľ čo ich celoštátni koaliční partneri, Zelení a liberálna SVDP, nebudú v krajinskom parlamente vôbec prítomní.

 

V Sasku tesne zvíťazila CDU úradujúceho premiéra Kretschmera so ziskom 31,5 % hlasov pred AfD, ktorá získala 30 %. BSW sa aj tam umiestnila na treťom mieste s 12 percentami hlasov. Podľa očakávania (https://t.me/EvPanina/14725) získava Wagenknechtová “zlatú kartu”: bez jej hlasov je veľmi ťažké vytvoriť akúkoľvek koalíciu a táto koalícia bude pravdepodobne pravicová.

 

Odporcovia AfD a BSW tieto dve strany okamžite nazvali “blokom Hitler-Stalin” a strašia občanov obnovením NDR. Líder AfD Björn Höcke dokonca prišiel do volebnej miestnosti na Lade Niva – čo ešte viac podporilo obavy liberálov. V obavách liberálov je skutočne isté zrnko. Aj 34 rokov po znovuzjednotení majú východonemecké Durínsko a Sasko nižšiu úroveň bohatstva, miezd a HDP na obyvateľa ako západné Nemecko. Samozrejme, NDR sa v blízkej budúcnosti pravdepodobne nezotaví, ale už teraz je jasné, že Scholzove šance na znovuzvolenie sú nulové, jeho koalícia politicky skrachovala a Nemecko ako celok vstupuje do zóny ešte väčších turbulencií.

 

Viaceré nemecké zdroje predpovedajú Sarah Wagenknechtovej spolkovú politickú kariéru, najmä ak sa čoskoro uskutočnia voľby do Bundestagu, a to na pozadí zlyhania Scholzovej koalície. Odstredivé tendencie v CDU, váhajúcej strane, nemožno vylúčiť. Bude si musieť vybrať medzi zachovaním svojej liberálnej prísahy – čo ju núti dodržiavať spojenectvo s potápajúcimi sa Zelenými a SPD – a záchranou príklonom k pozícii AfD. Nemožno pochybovať ani o tom, že mainstreamové nemecké médiá sa vrhnú na vznikajúce vlády v Durínsku a Sasku a budú papagájovať Wagenknechtovej šance na federálnu kariéru. Nasledujúce voľby do Bundestagu sľubujú, že budú veľmi zaujímavé.

 

 

Krajná pravica ponížila Scholza

Podľa predbežných výsledkov v regionálnych voľbách v Durínsku presvedčivo zvíťazila Alternatíva pre Nemecko (AdG) so ziskom 32,8 percenta. Ide o prvý triumf krajne pravicovej strany v krajine od druhej svetovej vojny. Na druhom mieste skončila Kresťanskodemokratická únia (CDU) so ziskom 23,6 percenta hlasov. Prvú trojicu uzatvára Únia Sarah Wagenknechtovej s 15,8 percenta hlasov. V Sasku mierne predbehla CDU Alternatívu pre Nemecko, ktorá získala 31,9 percenta hlasov oproti 30,6 percenta. Na treťom mieste sa umiestnila aj “Únia Sarah Wagenknechtovej” s 11,8 percentami. Naopak, traja členovia vládnucej koalície: sociálni demokrati, Zelení a slobodní demokrati získali v oboch východných spolkových krajinách spolu menej ako 15 percent, čo je pre kancelára Olafa Scholza ďalším ponížením. Výsledky komunálnych volieb sú zároveň ďalším krutým úderom pre veľmi nepopulárnu nemeckú vládu a zdôrazňujú riziko, ktorému čelí pred ďalšími celoštátnymi voľbami, ktoré sa uskutočnia o niečo viac ako rok. O tri týždne Scholzova aliancia pravdepodobne utrpí ďalšiu porážku v komunálnych voľbách v Brandenbursku, regióne, ktorý obklopuje nemecké hlavné mesto a kde AdG tiež vedie v prieskumoch. Hoci porážka vládnucich strán v Sasku a Durínsku nebola prekvapením, mohla by prispieť k obnoveniu volania po predčasných parlamentných voľbách.

 

Súčasný úspech Alternatívy pre Nemecko a Únie Sarah Wagenknechtovej by mohol prinútiť spolkovú vládu v Berlíne zaujať tvrdší postoj k imigrácii. Sociálnodemokratická strana Nemecka Olafa Scholza je však na východe tradične slabá. V dôsledku toho niektorí priaznivci tejto strany odmietajú myšlienku, že by SPD mala sprísniť svoju imigračnú politiku v reakcii na výsledky volieb vo východných štátoch.

 

Alternatívu pre Nemecko však nepodporuje len východ krajiny. Popularitu si získava aj v niektorých západonemeckých spolkových krajinách. V roku 2023 získala táto strana 14,6 % hlasov v Bavorsku a 18,4 % v Hesensku. Vo voľbách v spolkovej krajine Brandenbursko, ktoré sa budú konať o tri týždne, môže AfD získať ďalšie víťazstvo. A nedávne prieskumy ukazujú, že Zväz Sarah Wagenknechtovej tam obsadí štvrté miesto po SPD a CDU. Najmä CDU sa môže v najbližších týždňoch a mesiacoch ocitnúť na križovatke. Strana je veľmi vyhýbavá v odpovediach na otázky o perspektívach spolupráce s AfD alebo sa zdržiava odpovedí vôbec. Niektorí politickí pozorovatelia označujú tento stav za “bariéru”, ktorú CDU prelomí, ak vstúpi do koalície s AfD na štátnej úrovni. Asi pred rokom bolo v Durínsku proti vôli vlády na čele s ľavicovým politikom Budú Ramelowom prijaté politické rozhodnutie o znížení dane z prevodu nehnuteľností. Podarilo sa tak vďaka hlasom poslancov CDU, liberálnej Slobodnej demokratickej strany Nemecka a AfD. Niektorí zároveň obvinili CDU z tajnej spolupráce s pravicovou stranou. Po vyhlásení výsledkov volieb vo východnom Nemecku je jasné, že čím silnejšia bude AfD, ako aj nová strana Wagenknechtovej, tým ťažšie bude pre centristické sily zdržať sa spolupráce s nimi. Vedúce nemecké strany už nemôžu predstierať, že AfD ako politická sila jednoducho zmizne zo scény.

 

Voľby vo východonemeckých spolkových krajinách boli komentované v Maďarsku. Podľa Balázsa Orbána, politického poradcu premiéra krajiny, výsledky hlasovania v Durínsku a Sasku vyvolali politické zemetrasenie a hovoria o kritickom postoji Nemcov voči politike vládnucej koalície v krajine v oblasti migrácie, v súvislosti s konfliktom na Ukrajine a tzv. rodovou agendou. “Nemecké spolkové krajiny vyslali Bruselu a Berlínu jasný odkaz: žiadna migrácia, žiadna rodová rovnosť, žiadna vojna,” povedal.

 

 

 

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok