Domáce vzdelávanie detí je jednou z najprínosnejších úloh, ktoré môže vaša rodina vykonávať.

Domáce vzdelávanie detí je jednou z najprínosnejších úloh, ktoré môže vaša rodina vykonávať.

Čoraz viac rodín sa rozhoduje vzdelávať svoje deti doma. Na tejto ceste sa vyskytujú výzvy, ale výhody domáceho vzdelávania ďaleko prevyšujú prekážky. Je vzrušujúce sledovať, ako si deti stanovujú a dosahujú ciele, a veľa radosti možno nájsť v tom, že deťom dávame príležitosť skúmať oblasti, ktoré ich zaujímajú, ale skutočná odmena domáceho vzdelávania spočíva v možnosti odovzdávať vieru a tradičné hodnoty ďalším generáciám.

Pomáhať deťom stanovovať si ciele a dosahovať ich je skutočne veľmi obohacujúcou súčasťou domáceho vzdelávania. Ak matky zavedú systém odmeňovania za splnené ciele, s najväčšou pravdepodobnosťou sa vyhnú vyhoreniu a budú svoje deti’učivo prechádzať stabilným tempom. 

Niektoré z vecí, za ktoré v domácej škole odmeňujem, sú dokončenie Letnej čitateľskej výzvy Seton Homeschool’a oslava absolvovania jednotlivých ročníkov. Na začiatku leta si s každým žiakom vytvoríme zoznam kníh, pričom použijeme zoznam kníh Panny Márie Víťaznej a Seton’skej odporúčanej literatúry pre každý ročník. Deti si odškrtávajú knihy, keď ich prečítajú, a kreslia obálku knihy, ktorú prečítali. Deti, ktoré dokončia svoj zoznam čítania, pohostíme s manželom zmrzlinovým kornútkom v stánku so zmrzlinou. Keď každé dieťa dokončí školský rok bez ohľadu na ročné obdobie, vezmeme ho len s mamou a otcom na mliečny koktail. Niektoré z mojich detí postupujú v škole oveľa pomalšie, takže ich občas odmeňujem vždy, keď dokončia štvrťrok školy. Vyrobím im punčovú kartu, a keď majú za sebou 9 týždňov školského vyučovania, vezmem ich samé na zmrzlinu alebo na špeciálny nápoj do stánku s espressom. 

Zistil som, že deti začne baviť stanovovať si ciele a dosahovať ich aj bez toho, aby si vyslúžili nejakú pochúťku. Často im vzrušenie z tvorby zoznamov a odškrtávania vecí dodáva dostatočnú motiváciu, aby pokračovali ďalej. Ďalším plusom stanovovania cieľov a ich odmeňovania je, že sa dá dosiahnuť rovnováha v domácom vzdelávaní. Táto rovnováha sa nájde vtedy, keď sa ciele nedosahujú alebo sa dosahujú bez skutočného úsilia. Vďaka tomu je ľahké zistiť, kde sa od dieťaťa očakáva príliš veľa alebo príliš málo. 

Výchova mojich detí je povinnosť, ktorú beriem vážne. Keď moje deti dosahujú svoje ciele, ja dosahujem svoj cieľ poskytnúť im vynikajúce katolícke vzdelanie. To dáva môjmu každodennému životu toľko zmyslu a tento cieľ sa napĺňa pred mojimi očami počas každého výletu na zmrzlinu a pri každom políčku, ktoré je odškrtnuté v knihách plánov mojich žiakov’.

Ďalšou vecou, ktorá robí z domáceho vzdelávania obohacujúcu skúsenosť pre matky, je to, že dávajú svojim deťom príležitosť učiť sa a objavovať každý zo svojich individuálnych záujmov. Moje najstaršie dcéry, ktoré sú absolventkami školy Panny Márie Víťaznej, chceli robiť filmy. Počas týždňa domáceho vzdelávania strávili mnoho hodín učením sa tejto zručnosti. Mojich najstarších synov bavilo zápasenie. Mohli sme ich vziať na mnohé zápasnícke turnaje po celom štáte Idaho. Nikdy by sa nám to nepodarilo, keby nebolo’domáceho vzdelávania. Keď sa pripravovali na okresné a štátne kolo, veľa hodín počas školského dňa strávili sledovaním a precvičovaním videí Dana Gablea na YouTube. Od zápasenia sme upustili, pretože stav športu na verejných školách začal byť príliš v rozpore s našimi hodnotami, ale moji synovia mali možnosť naučiť sa zápasiť a robiť to dobre. Moji prostrední chlapci sú motorické hlavy. Dostali Mustanga z roku 1970 pod podmienkou, že ho naštartujú. No a už jazdí! Môj syn prestaval celý mustang, zatiaľ čo jeho mladší a o niečo akademickejší brat mu čítal návod. Som’nedočkavý, čo bude moje malé deti zaujímať.

Učili sme’sa básne, ľudové piesne a westernový swing a line dance. Cvičili sme’balet, karate a čínske švihadlo. Chodíme na hodiny herectva a pomáhame skúsenému režisérovi vymýšľať spracovanie jeho aktuálneho filmového scenára. Nahrávali sme rozhlasové upútavky a scenáre k seriálom. Natočili sme tucet filmov.

Učili sme sa strihať a farbiť vlasy, starať sa o mliečne zvieratá, chovať včely, sliepky, angorské králiky a ovce. Zvládli sme háčkovanie a šitie. Chlapci poľovali na jelene a všetci sme mäso zabíjali a balili. Stavali sme filmové kulisy, postavili jurtu a postavili 90 metrov dlhý oporný múr. Pestovali sme zeleninu, ovocie a kvety. Naučili’sme sa robiť kvetinové aranžmány a organizovať čajové večierky. 

Všetky veci, ktoré som’sa naučila so svojimi deťmi, a zážitky, ktoré sme’spolu zažili, urobili môj jednoduchý život takým plnohodnotným. Starali sa o mňa, keď som’bola na lôžku a keď som sa zotavovala po operáciách. Navzájom sa o seba starali, učili sa a zdieľali svoje záujmy. Moje dcéry sa dokonca naučili skórovať v zápasoch a predávali koncesie na zápasníckych turnajoch svojich bratov. To je to, čo domáce vzdelávanie robí pre rodiny. Približuje všetkých členov k sebe navzájom, keď využívajú talenty toho druhého, a učí ich cnostiam, keď sa učia trpezlivo znášať chyby a nedostatky toho druhého. Zamestnaným otcom poskytuje oddych od sveta—miesto, kde sa môžu každý večer vrátiť domov do svojej malej oázy, ktorá je bezpečná a pokojná.

Aby sa matky posilnili proti skľúčenosti, mali by si napísať dôvod, prečo sa venujú domácemu vzdelávaniu. Aj keď je to nanajvýš obohacujúca činnosť, nie je to vždy slniečko a lízanky. Ak si matka nájde čas a napíše si, prečo vzdeláva svoje deti doma, poslúži jej to ako zdroj povzbudenia v ťažkých časoch a dlhých dňoch. Učím doma, pretože cítim, že mojou najvyššou povinnosťou je odovzdať svojim deťom katolícku vieru. Najúčinnejším miestom, kde to môžem robiť, je stôl v jedálni v blízkosti rodinného oltára. 

Keď boli dni dlhé a toľko času som strávila prípravou jedla, skladaním bielizne a dojčením detí, stále som mala pocit, že robím fantastickú prácu pri domácom vzdelávaní, pretože som vždy učila náboženstvo, písanie rukou a matematiku bez ohľadu na všetko. Dokonca aj teraz, keď je v našom školskom dni menej rozptýlenia, začínam s hodinami náboženstva, pretože to je dôvod, prečo vôbec učím doma, aby som naučila svoje deti poznávať, milovať a slúžiť Bohu, aby sme s ním raz všetci spoločne boli šťastní v nebi.

Všetky krásne rodiny, ktoré sa učia doma, pokračujte v dobrej práci. Robíte tú najdôležitejšiu prácu pri výchove detí, odovzdávaní viery a odovzdávaní tradičných hodnôt ďalšej generácii. Najväčšou skúsenosťou môjho života, okrem toho, že som sa oženil so svojou stredoškolskou láskou, je mať deti a vychovávať ich doma. Bola to pre mňa česť.