Amsterdamský biskup hovorí, že mladí katolíci sa vracajú ku koreňom viery a chcú tradičnú liturgiu

Amsterdamský biskup hovorí, že mladí katolíci sa vracajú ku koreňom viery a chcú tradičnú liturgiu

Holandský biskup Johannes Hendriks povedal, že mladí katolíci sa vracajú ku koreňom viery, vrátane tradičnejších liturgií.

V rozhovore pre nemecké noviny Die Tagespost biskup z Haarlemu-Amsterdamu opísal dynamiku katolíkov v Holandsku. Zatiaľ čo mnohí zo staršej generácie stále požadujú heterodoxné “reformy” podľa vzoru nemeckej “synodálnej cesty”, mladí katolíci sa vracajú k tradícii.

“Mladší idú opäť opačným smerom: ku koreňom našej viery,” povedal. “Práve tí starší prichádzajú s témami vtedajšej pastoračnej rady.”

Biskup Hendriks poukázal na takzvaný holandský “Pastoračný koncil”, ktorý sa konal v rokoch 1966 až 1970 a je porovnateľný s heretickou Synodálnou cestou v Nemecku. Tento heterodoxný projekt sa považuje za hnací faktor dechristianizácie krajiny’.

Na otázku, o čo sa zaujímajú mladí katolíci, ktorí sa chcú vrátiť ku koreňom viery, biskup odpovedal: “Charizmy, povolania a záujmy medzi mladými ľuďmi sú rovnako rozmanité ako v celej Cirkvi: sú mladí, ktorí sa angažujú v združovaní iných mladých ľudí a zdieľajú s nimi svoju vieru a priateľstvo, a sú aj takí, ktorí sa angažujú v pomoci chudobným, napríklad so Sant’Egidiom.”

“Sú tu aj takí, ktorí sa zaujímajú o liturgiu, často v klasickej podobe, alebo ktorí majú osobitný záujem o prehĺbenie a formovanie svojej viery,” uviedol.

“Nedávno som sa rozprával s jednou babičkou z našej farnosti, ktorá povedala, že sa jej veľmi nepáči, ak sa svätá omša niekedy počas týždňa slávi tradičnejším spôsobom, ale jej vnuk si myslí, že je to úžasné!”spomína biskup.

“Takže na jednej strane na to trochu reptala,” pokračoval. “Na druhej strane som mal pocit, že babičke sa vlastne páčilo, že svätá omša je pre jej vnuka taká dôležitá. Duch Svätý pôsobí.”

Kým celá generácia vyrastala bez náležitých vedomostí o viere v dôsledku holandskej “pastoračnej rady,” biskup Hendriks poukázal aj na znamenia nádeje.

Povedal, že “z ničoho nič sa objavuje čoraz viac mladých ľudí.”

“Často nepochádzajú z katolíckych rodín, ale chcú byť prijatí do Katolíckej cirkvi, pretože sa ich to dotklo. Tento rok máme 250 mladých ľudí, ktorí prišli ku katolíckej viere, vrátane moslimov. A tento trend má stúpajúcu tendenciu.”

“Vidíme – a na to nesmieme nikdy zabudnúť – že to nie je naša Cirkev, ale je to Duch Svätý, ktorý vedie Cirkev. Je to Božia’Cirkev.”

Prelát varoval biskupov v Nemecku, aby nepokračovali v synodálnej ceste, aby krajina úplne nestratila svoju vieru.

“Hovorím aj zo skúsenosti z Holandska,”poznamenal biskup Hendriks. “Sám som bol svedkom pastoračného koncilu v 60. rokoch. Tamojší veriaci mali tie isté myšlienky, ktoré sa teraz objavujú na synodálnej ceste v Nemecku.”

“Môžem len poukázať na dôsledky, ktoré tieto myšlienky mali v našej krajine: spôsobili veľké rozdelenie a nezhody – medzi veriacimi, s Rímom a univerzálnou Cirkvou – a viedli k silnej sekularizácii. Ľudia sa obrátili chrbtom k viere.”

“Dúfam, že sa [nemeckí biskupi] poučia zo skúseností v Holandsku,” povedal. “Namiesto oslabovania viery by bolo dôležité byť úprimný a povedať, kedy už nemôžete úplne veriť tomu, čo Cirkev učí.”

Lumen Gentium nás učí, že musíme vždy kráčať v jednote so stáročnou tradíciou Cirkvi. Nemôžeme si vymyslieť novú vieru.”

“To, čo Cirkev učila a verila, napríklad, že manželstvo je vhodným rámcom pre sexualitu, nemôže jednoducho zmeniť,” uzavrel biskup Hendriks.

Čítajte: EXKLUZÍVNE: Kardinál Müller udrel synodálnu ‘ideológiu’, ktorá sa snaží premeniť Cirkev na ‘mimovládnu organizáciu’