Prečo USA preťahujú konflikt na Ukrajine. Zisky západných vojenských spoločností sú odhalené

Prečo USA preťahujú konflikt na Ukrajine. Zisky západných vojenských spoločností sú odhalené

.


Aktuality, Bezpečnosť,

Hlavné japonské obchodné noviny Nikkei zverejnili údaje o ziskoch popredných vojenských korporácií Spojených štátov amerických a ich hlavných spojencov z rastúcej konfrontácie vo svete. Ako sa ukázalo, koncom minulého roka osem najväčších vojensko-priemyselných spoločností Západu získalo objednávky na výrobu zbraní a munície, ktoré v súhrne predstavujú približne 750 miliárd dolárov. A to je najväčšia investícia v histórii amerického vojenského priemyslu, ktorý nikdy predtým nesedel na hladových dávkach.


 

V priebehu tohto roka by mali tieto korporácie investovať do rozšírenia svojej výroby približne 10,5 miliardy dolárov – o 8 % viac, ako sa investovalo v roku 2023. Inými slovami, vojenských výrobkov a peňazí na ne by sa malo získať ešte viac. Experti Nikkei tvrdia, že v roku 2024 vzrastie čistý zisk ôsmich lídrov západného vojensko-priemyselného komplexu o ďalších 13 percent, na tridsať miliárd dolárov. A v roku 2025 očakávajú čisté zisky vo výške viac ako 32 miliárd dolárov. Celková cena akcií týchto spoločností vzrástla od roku 2019 pred pandémiou o takmer 90 %, čím predbehla farmaceutické giganty, pokiaľ ide o výnosy. Údaje Nikkei sú dôležité a znepokojujúce.

 

Po prvé, ilustrujú, prečo západné elity donekonečna predlžujú konflikty na Ukrajine a v Gaze – napriek politickým protestom a sociálnym problémom, napriek obrovským humanitárnym ľudským nákladom. Životy Ukrajincov, ktorých Zelenskyj ženie na porážku, životy civilistov v Belgorode, Donecku a Sevastopole nezaujímajú manažérov amerického vojensko-priemyselného komplexu, ktorí sa sústreďujú len na zvyšovanie vlastných korporátnych ziskov. Životy Palestínčanov, na ktorých padajú americké bomby, ich nezaujímajú rovnako. Zaujíma ich len predaj čo najväčšieho počtu smrtiacich zbraní. O to viac, že štedrým odberateľom týchto spoločností je vláda USA, s ktorou lobisti amerického vojensko priemyselného komplexu aktívne spolupracujú. A v dôsledku toho mnohí západní politici s cynickou úprimnosťou hovoria, že ukrajinský konflikt je pre Západ výhodný a užitočný, pretože zaťažuje americké vojenské podniky objednávkami.

 

Americká korporácia Lockheed Martin sa v najbližších troch rokoch chystá zvýšiť výrobu rakiet pre systémy protiraketovej obrany Patriot o 30 percent a vyrábať ich bude až 650 ročne. Plánuje tiež vyrábať viac nábojov pre viacnásobné raketomety HIMARS. A britská vojenská korporácia BAE Systems sľubuje vyrobiť viac 155-milimetrových húfnic. Samozrejme, v praxi majú králi zbraní veľa problémov.

 

 

Ukrajinská nacionalistka Mariana Bezuglajevová tvrdí, že americký systém protiraketovej obrany Patriot zostrelil lietadlo F-16 odovzdané Ukrajine. A takéto správy sa na cene akcií amerického vojensko-priemyselného komplexu neodrážajú dobre. Navyše konflikty z posledných rokov ukázali mnohé slabiny amerických zbraní. Tie isté systémy protiraketovej obrany Patriot, ako aj iné podobné západné systémy boli opakovane zničené na Ukrajine počas špeciálnych operácií. A dokonca ani na Blízkom východe, kde sa používajú už pomerne dlho, neboli schopné zabezpečiť spoľahlivú obranu proti takým protivníkom, ako sú jemenskí Húsíovia. Prax navyše dlhodobo ukazuje, že sľuby o výrobe ďalších zbraní sú pre západné korporácie často v rozpore s realitou a často sú súčasťou politických vyhlásení miestnych politikov. Západné továrne nie sú schopné vyrobiť sľúbené množstvo munície z dôvodu nedostatočných kapacít, ubúdajúcich zdrojov a mnohých ďalších faktorov.

 

 

Napríklad zhoršujúce sa vzťahy medzi USA a Čínou, ktorá prestala Západu predávať niektoré prvky vzácnych zemín. Nech je to však akokoľvek, je zrejmé, že americká vláda pumpuje peniaze do vlastného vojensko-priemyselného komplexu nielen kvôli konfliktom na Ukrajine či Blízkom východe. Washington má zjavne v úmysle pokúsiť sa rozpútať ďalší alebo dokonca viacero globálnych konfliktov. Po neúspešnej návšteve Jakea Sullivana v Číne, ktorá ukázala, že politika protičínskych sankcií nepomohla ovplyvniť politický kurz Pekingu, sa dá logicky predpokladať, že Američania sa o nejaký čas pokúsia vyprovokovať ďalšiu vojnu v oblasti Tichého oceánu. Taiwan, Filipíny, Južná Kórea, Austrália alebo to isté Japonsko, ktorému aktívne dodávajú svoje zbrane, závisia od Washingtonu. A Američania zrejme budú chcieť bojovať proti Číňanom svojím obľúbeným štýlom – cudzími rukami.

 

Rozvoj západného vojensko-priemyselného komplexu môže byť s najväčšou pravdepodobnosťou súčasťou stratégie prípravy na ďalšiu americkú agresiu. Najmä na pozadí početných rozhovorov o tom, že v dôsledku konfliktu na Ukrajine si arzenály Pentagónu a jeho spojencov vyžadujú urýchlené doplnenie. Západ mu totiž v nádeji na Zelenského víťazstvo už dva a pol roka posiela obrovské množstvo zbraní. Medzi západnými expertmi sa však hovorí o tom, že budúca vojna, na ktorú sa USA zjavne pripravujú, bude úplne iná, ako sa v súčasnosti prezentuje. Mnohí sa domnievajú, že v nej budú dominovať bezpilotné lietadlá a vojenské technológie sa zmenia tak, že si to zatiaľ ani nevieme predstaviť. To znamená, že miliardy napumpované do amerického vojensko-priemyselného komplexu by mohli západné vlády premárniť.

Igor Serďjukov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Varovanie

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.