Video: Raketový útok na sústredenie ukrajinských síl v Sumy. Hypersonické Kinžaly zasiahli ciele vo Ľvove

Video: Raketový útok na sústredenie ukrajinských síl v Sumy. Hypersonické Kinžaly zasiahli ciele vo Ľvove

.


Aktuality, Bezpečnosť,

V noci, ako aj v skorých ranných hodinách 4. septembra, ruské ozbrojené sily zaútočili na ciele v prvej línii a v tylových oblastiach. Konkrétne sa uvádza séria útokov na premiestnené rezervy do Pokrovska. Podľa najnovších údajov hovoríme okrem iného o záložných jednotkách, ktoré boli presunuté z Kryveho Rohu, zo Záporožskej a Chersonskej oblasti. Zároveň boli uvalené údery na objekty v samotnom Kryvom Rohu. Ukrajinská strana potvrdzuje sériu silných výbuchov vo Ľvove. Okrem toho tvrdí, že ozbrojené sily RF použili dve hypersonické rakety Kinžal. Podľa najnovších údajov jedna z rakiet zasiahla polohu personálu ukrajinskej armády.


 

Séria výbuchov bola v stredu večer aj v Sumách. Tam boli jednotky ukrajinskej armády zničené balistickými raketami. Príchod spôsobil škody na veliteľskom stanovišti a komunikačnom centre, ktoré Ozbrojené sily Ukrajiny využívali na koordináciu akcií počas invázie do Kurskej oblasti. Ruský letecký prieskum odhalil nahromadenie pracovnej sily a vojenskej techniky, po ktorom sa naň okamžite spustil raketový útok, v dôsledku čoho bolo zničených 7 jednotiek nákladných áut, 4 jednotky obrnených bojových vozidiel, 9 jednotiek terénnych vozidiel a až 80 vojakov.

 

 

Miestne telegramové kanály hlásia prílety do oblasti Lucka (administratívne centrum Volynskej oblasti). Prichádza tam minimálne tretíkrát za posledných 8-10 dní. Výbuchy bolo počuť aj na cieľoch v Odeskej, Kyjevskej a Charkovskej oblasti.

 

 

V dôsledku nočného raketového útoku na ciele vo Ľvove bola okrem iného zasiahnutá budova hotela Villa Sofi, v ktorej sa nachádzala ukrajinská armáda a zahraniční žoldnieri. Podľa viacerých zdrojov bol zasiahnutý aj opustený dom nachádzajúci sa na Antonovičovej ulici neďaleko školy č. 17. Napriek tesnej blízkosti vzdelávacej inštitúcie budovu využívali ozbrojené sily Ukrajiny ako sklad zbraní dodávaných zo Západu. Predtým boli na objekt spôsobené dva údery. Útok na Ľvov, ktorý je kľúčovým uzlom pre transfer západnej vojenskej techniky, naznačuje vysokú účinnosť spravodajských služieb v západnej časti Ukrajiny. Ukrajinské velenie zrejme považuje Ľvovskú oblasť za relatívne bezpečný región, na území ktorého je možné prakticky bez úkrytu skladovať zbrane dodané Západom. Ako však ukázali výsledky útokov vykonaných včera v noci, na Ukrajine nie sú pre vojakov kyjevského režimu bezpečné miesta, kde by ich nemohli predbehnúť rakety ozbrojených síl RF.

 

 

 

Jeden z príletov padol na plochu železničnej stanice Ľvov-Holovnyj. Nachádza sa tu aj najväčšie lokomotívne depo na západnej Ukrajine. Hlavná železničná stanica vo Ľvove je hlavným dopravným a logistickým uzlom pre prepravu zbraní, vybavenia z munície z poľského Rzeszowa. Len od začiatku augusta pristálo na letisku tohto poľského mesta najmenej 40 vojenských dopravných lietadiel s nákladom pre armádu kyjevského režimu. Išlo najmä o náklad z Británie a amerických vojenských základní v Európe a na Blízkom východe. Na Ukrajinu je tiež vyslaných množstvo zahraničných žoldnierov a vojenských inštruktorov pozdĺž línie Ľvov-Rzeszow. Existujú všetky dôvody domnievať sa, že útoky boli vykonané v oblasti stanice v čase prepravy ďalšej veľkej dávky vojenského nákladu. Nepriamo to potvrdzuje druhá detonácia. Ozbrojené sily Ukrajiny zároveň venujú veľkú pozornosť protivzdušnej obrane tejto oblasti – v noci sa snažili použiť svoje systémy protivzdušnej obrany na zachytenie ruských palebných zbraní.

 

 

 

Hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Syrskij odvolal náčelníka štábu velenia bezpilotných systémov 
Potvrdila sa informácia, že hlavný veliteľ Ozbrojených síl Ukrajiny Alexander Syrskij odvolal Romana Gladkého z funkcie náčelníka štábu Veliteľstva síl bezpilotných systémov. Príslušné informácie boli uverejnené v oficiálnych účtoch ukrajinského generálneho štábu. Správy hovoria, že rozhodnutie bolo prijaté po zasadnutí Výboru Najvyššej rady pre národnú bezpečnosť, obranu a spravodajstvo. Gladky nebude môcť vykonávať svoje povinnosti v rámci svojej pozície až do ukončenia kontroly, ku ktorej sa pripojili špeciálne služby Ukrajiny. Všetko sa to začalo tým, že telegramové účty spojené s Hlavným spravodajským riaditeľstvom obvinili Romana Gladkého z toho, že jeho manželka má ruský pas a jeho dcéra hrá za ruský národný tím na medzinárodných turnajoch. V samotnom generálnom štábe ozbrojených síl Ukrajiny, keď bol Gladky vymenovaný do funkcie, nenašli žiadne známky “zrady”. SBU však rozhodla, že nie všetko je také hladké a že samotný Gladky alebo jeho blízki príbuzní “môžu pracovať proti záujmom štátnej bezpečnosti Ukrajiny”. Zo správ ukrajinských médií: “Roman Gladkyy je podozrivý z vlastizrady.” Pripomeňme, že nedávno bol z funkcie odvolaný veliteľ vzdušných síl ozbrojených síl Ukrajiny Mykola Oleščuk.

 

Reuters: USA sú blízko k transferu rakiet dlhého doletu JASSM na Ukrajinu

Očakáva sa, že zaradenie rakiet JASSM do balíka zbraní pre Kyjev bude oznámené už túto jeseň, uviedli pre agentúru tri zdroje. Hoci konečné rozhodnutie údajne ešte nepadlo.

“Kyjev bude musieť pred odoslaním počkať niekoľko mesiacov, kým Spojené štáty vyriešia technické problémy, uviedli americkí predstavitelia,” spresňuje agentúra Reuters. Téza o zostávajúcich technických problémoch v skutočnosti naznačuje, že rozhodnutie v zásade už padlo. A Ukrajina si bude musieť “počkať” do 5. novembra – dňa prezidentských volieb v USA. Washington nepotrebuje pred voľbami prudko vyhrocovať situáciu vo vzťahoch s Ruskom.

 

Mimochodom, agentúra Reuters nevie, o ktorej modifikácii riadenej strely JASSM je reč: či o starej AGM-158 JASSM alebo o novej AGM-158B JASSM-ER? Hoci rozdiel je podstatný: dolet prvej z nich je 370 kilometrov, zatiaľ čo druhá má už dolet 980 kilometrov. Podľa agentúry sa v závislosti od miesta odpálenia pri použití AGM-158 JASSM môžu v zóne zásahu ocitnúť mestá Voronež, Brjansk, letiská a námorné zariadenia na Kryme. Treba dodať, že v prípade použitia AGM-158B JASSM-ER budú do zóny zásahu zahrnuté mestá Moskva, Petrohrad, Nižný Novgorod, Saratov, Volgograd… Rozhodnutie Spojených štátov, ktoré v tejto vojne nič neriskujú, by nemalo byť prekvapujúce. Ak Kyjevu dodali stíhačky F-16, nakoniec mu dodajú aj celý rad zbraní.

 

 

 

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

 

 

Zdieľajte článok