„Imane Khalif má v sebe toľko testosterónu, že skutočná žena by ho mohla získať len dopovaním – za čo by ju diskvalifikovali“ –

„Imane Khalif má v sebe toľko testosterónu, že skutočná žena by ho mohla získať len dopovaním – za čo by ju diskvalifikovali“ –

4. septembra 2024  


Krátke správy

Najkontroverznejšie olympijské hry sú už, chvála Bohu, za nami, ale kontroverzie zostávajú. Po blasfemickej transgender „Poslednej večeri“ bolo tou druhou najväčšou určite víťazstvo zjavne transgender športovca Imana Khalifa v ženskom boxe. O tom, že bežné ženy proti tomuto chlapovi nemali najmenšiu šancu, sa porozprávala bývalá olympijská šampiónka Zsuzsa Csisztuová.

Alžírsky boxer Imane Khalif bol v nedávnej minulosti diskvalifikovaný zo ženskej súťaže Majstrovstiev sveta v boxe a to priamo Medzinárodnou boxerskou asociáciou (IBA). Tá zistila, že športovec má v krvi mužský chromozóm Y, čo vyhodnotila ako „nespravodlivú výhodu oproti súperkám“. Napriek tomu Khalif mohol štartovať v boxerskej ženskej súťaži v ľahkej váhe na OH 2024 v Paríži, ktorú vyhral. Zlatá medaila v ťažkej váhe v ženskom boxe pripadla ďalšiemu mužovi, Taiwančanovi menom Lin Yu-ting.

Zvlášť v susednom Maďarsku sledovali kontroverzie okolo Imana Khalifa s veľkou pozornosťou – a trpkosťou –, pretože súťažiaci dobil ich boxerku Lucu Hámoriovú v pomere 5:0. Portál The Hungarian Conservative sa preto v týchto dňoch spýtal bývalej olympioničky a gymnastickej šampiónky zo Soulu 1988, Zsuzsy Csisztuovej na jej názor ohľadom celej kauzy.

Alžírsky boxer(-ka?) Imane Khalif
zdroj: snímka obrazovky / YouTube Eurosport France

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) sa v nedávnej dobe rozhodol vrátiť k predpisu, ktorý predtým odborníci považovali za chybný. Toto nariadenie obmedzilo hladiny testosterónu u transrodových športovcov na desať nanomolov na liter.

Jediný spôsob, ako by biologická žena mohla prirodzene produkovať takú vysokú hladinu testosterónu, by bola injekčná aplikácia testosterónových hormónov, čo by potom viedlo k diskvalifikácii kvôli dopingu,“ vysvetlila Zsuzsa Csisztuová.

Podľa Csisztuovej si svetový šport musí vziať príklad z týchto udalostí. Bývalá maďarská šampiónka tiež priblížila, že ani Khalif, ani Lin nie sú transrodoví športovci, ale sú považovaní za osoby s „poruchou vývoja pohlavia“. Podľa Wikipédie ide o „akýkoľvek problém zaznamenaný pri narodení, keď sú pohlavné orgány atypické vo vzťahu k chromozómom alebo gonádam“.

Csisztuová v rozhovore poznamenala, že MOV po negatívnych ohlasoch napríklad zakázal súťažiť v Paríži transrodovému plavcovi v ženskom športe vystupujúcim pod menom Lia Thomasová, kým ku problematike osôb s „poruchou vývoja pohlavia“ sa zatiaľ nedostal, pretože chýbali praktické skúsenosti s nimi. Po Paríži 2024 už je však jasné, že „súčasný stav je skrátka neudržateľný“.

Pravidlá musia vychádzať z biológie,“ zdôraznila Csisztuová s tým, že pre takýto typ športovcov by navrhovala oddelené súťaženie na spôsob paralympiády, pretože, ako sama tvrdí „výsledky 124 rokov boja za práva žien v športe idú dolu vodou.

Skutočnosť, že transrodové športovkyne alebo športovci s „poruchou vývoja pohlavia“ môžu súťažiť na ženských podujatiach, odrádza aj mladšie ženské generácie od športovania, najmä v disciplínach, ako je box. „Ženský šport musí zostať ženským športom. Iná cesta neexistuje,“ uzavrela maďarská víťazka zo Soulu 1988.

MG

Zdroj: The Hungarian Conservative, titulný ilustračný obrázok, zdroj – snímka obrazovky / YouTube Eurosport France

PODPORTE PORTÁL CHRISTIANITAS

Váš príspevok je životne dôležitý pre udržanie a ďalší rozvoj portálu.
Prosíme Vás, podporte nás sumou:

5 €
10 €
20 €
50 €

Bráňme spolu vieru, rodinu a vlasť!

PDF (formát pre tlač)