Trump bol po rozhodnutí Najvyššieho súdu o imunite opätovne obvinený v upravenom prípade zo 6. januára

Trump bol po rozhodnutí Najvyššieho súdu o imunite opätovne obvinený v upravenom prípade zo 6. januára

V skutočnosti to nie je Jack Smith, takže by sme mali upustiť od predstierania. Mary McCordová, Norm Eisen a Andrew Weissmann prepracovali novú obžalobu proti prezidentovi Trumpovi vo Washingtone tak, že z predchádzajúcej obžaloby vypustili približne 10 strán podvodných dôkazov a označili ju ako “superseding accurment;”

Táto 36-stranová obžaloba je k dispozícii TU. V podstate po rozhodnutí Najvyššieho súdu o imunite bola väčšina predchádzajúceho prípadu proti prezidentovi Trumpovi pravdepodobne neúspešná, takže Mary, Norm a Andrew sa vrátili späť a upravili predchádzajúcu obžalobu tak, aby sa zmestila do užšieho rozsahu, ako to požadoval Najvyšší súd.

Právnický tím potom odovzdal obžalobu Jackovi Smithovi, ktorý ju prehnal cez veľkú porotu a znovu ju predložil ako nový súbor otázok. Väčšina prípadu je však štrukturálne rovnaká, len vyradili dôkazy, ktoré používali. Zdá sa, že toto fiasko nie je o nič lepšie ako predchádzajúce stránky právneho spisu.

Via Politico:

Nová obžaloba odstraňuje niektoré konkrétne obvinenia voči Trumpovi, ale obsahuje tie isté štyri trestné obvinenia vrátane sprisahania s cieľom podviesť Spojené štáty. Je to’signál, že Smith sa domnieva, že rozhodnutie najvyššieho súdu’o imunite nepredstavuje zásadnú prekážku pre usvedčenie bývalého prezidenta.

‘Náhradná obžaloba, ktorá bola predložená novej veľkej porote, ktorá predtým nevypočula dôkazy v tomto prípade, odráža snahu vlády’rešpektovať a implementovať rozhodnutia Najvyššieho súdu’a inštrukcie o vrátení veci späť,’napísal Smithov’tím v sprievodnom súdnom podaní.

Tento vývoj pravdepodobne nezmení skutočnosť, že súdne konanie v tejto veci pred novembrovými voľbami sa zdá byť nemožné. V skutočnosti by nová obžaloba mohla prípad ešte viac predĺžiť – obhajcovia sa často snažia o odklady po tom, ako prokurátori revidujú trestné obvinenia.

Obe strany majú v piatok termín na to, aby navrhli ďalšie kroky americkej okresnej sudkyni Tanye Chutkan, Bidenovej nominantke, ktorá dohliada na konanie na súde. Chutkanová naplánovala na 5. septembra pojednávanie, na ktorom určí ďalší postup v prípade.

Prevzaté so súhlasom Konzervatívneho stromu.