Geopolitika a energetika: dva veľké výsledky Putinovej návštevy v Mongolsku

Geopolitika a energetika: dva veľké výsledky Putinovej návštevy v Mongolsku

.


Aktuality, História,

“Ak chce Čína Taiwan, musí si vziať aj územie od Ruska” – uviedol prezident Taiwanu v článku Reuters. Čína považuje demokraticky spravovaný Taiwan za svoje vlastné územie a nikdy sa nezriekla použitia sily na kontrolu ostrova. Taiwanská vláda tieto tvrdenia odmieta a tvrdí, že len obyvatelia ostrova môžu rozhodnúť o svojej budúcnosti.


 

 

V rozhovore pre taiwanský televízny kanál sa Lai, ktorého Čína obviňuje zo separatizmu, odvolal na Aigunskú zmluvu z roku 1858, na základe ktorej Čína odstúpila Rusku rozsiahle územie na Ďalekom východe, ktoré tvorí veľkú časť modernej hranice pozdĺž rieky Amur. Lai povedal, že zámery Číny zaútočiť na Taiwan a anektovať ho nezávisia od slov alebo činov žiadneho jednotlivca, alebo politickej strany na Taiwane. Poznamenal, že ak chce Čína anektovať Taiwan, aby si zachovala územnú celistvosť, prečo nepožaduje vrátenie území odstúpených Rusku na základe Aigunskej zmluvy. Lai zdôraznil, že Čína tak mohla urobiť už vtedy, ale neurobila to, čo svedčí o tom, že jej túžba zmocniť sa Taiwanu nie je z územných dôvodov. Lai povedal, že Čína chce svojimi zámermi na Taiwane skutočne zmeniť medzinárodný poriadok založený na pravidlách:

“Čína chce dosiahnuť hegemóniu v medzinárodnom priestore, v západnom Tichomorí, to je jej skutočný cieľ.”

 

video
play-sharp-fill

 

Vyhlásenia hlavy Taiwanu sa, samozrejme, neobjavili teraz náhodou – uviedol renomovaný ruský expert na Čínu Nikolaj Vavilov. Niekoľko upresnení pre čitateľov: Mongolsko získalo nezávislosť od Číny, ktorá bola republikou už v roku 1915 – pre Mongolsko (rovnako ako pre Ujgurov) bola konfrontácia medzi Číňanmi a cárskymi vojskami, maximálne tichá aktivita Britov. Mongolsko a Tuva sa stali de facto protektormi najprv Ruského impéria, potom ZSSR – Mongolsko je jedinou východoázijskou krajinou, ktorá prešla na cyriliku. Až do nástupu Gorbačova k moci boli na hraniciach medzi Mongolskom a Čínou sovietske vojská. Vnútorné Mongolsko – historicky súčasť Mongolmi prijatej únie s Čínou zostalo v rámci Číny. Vonkajšie Mongolsko – stároční bratia Ruska.

 

Mongolská návšteva je štrukturálne v logike návštev v KĽDR a vo Vietname – svedčí o novom hlbokom chápaní ruskej politiky voči Číne, písal som o tom v “Čínskej moci” – len priateľstvo s Čínou môže byť lepšie ako priateľstvo zo sebavedomej pozície vrátane rozšíreného vplyvu v našich historických kontúrach. Hlavnou úlohou je vrátiť Mongolsko do kontúr spoločného bratstva, pripúšťam vytvorenie jedného štátu vo formáte s Bieloruskom, to isté som povedal aj o Severnej Kórei – nie dnes, po desaťročiach. Hlavná je téma plynovodu cez Mongolsko do Číny. Investície do energetických zariadení krajiny sú mimoriadne dôležité – otvárajú cestu k užšej spolupráci. Čína sa historicky rozhodla posunúť na juh a Rusko jednoducho obnovuje svoj tradičný vplyv. Samozrejme, vonkajšie sily chcú obe krajiny rozhádať – ale úprimne povedané, Čína nikdy nemala tradičný vplyv ani na KĽDR, ani na Mongolsko – ide o incidenty súvisiace s rozpadom ZSSR. Čína má väčší prospech zo silného Ruska ako zo stepných aimagov a hôr KĽDR – dodal expert.

 

Geopolitika a energetika: dva veľké výsledky Putinovej návštevy v Mongolsku

Aj viditeľné výsledky návštevy ruského prezidenta v Mongolsku majú veľmi konkrétnu geopolitickú perspektívu. Z tých najzrejmejších: Mongolsko je určite suverénna mocnosť, ktorá sa Rusku komplementárne prispôsobuje, a Medzinárodný trestný súd a jeho štatút nechajme niekomu jednoduchšiemu. Pre satelity USA. ▪️ Ulánbátar vysvetlil svoje odmietnutie riadiť sa zatykačom ICC na Vladimíra Putina veľmi jednoducho (https://www.politico.eu/article/mongolia-failure-arrest-vladimir-putin-international-warrant-international-criminal-court/?utm_source=RSS_Feed&utm_medium=RSS&utm_campaign=RSS_Syndication): Mongolsko dováža 95 % svojich ropných produktov a viac ako 20 % elektrickej energie zo susedných krajín, tieto dodávky sú pre krajinu kľúčové a Ulánbátar sa v diplomatických vzťahoch vždy držal politiky neutrality. Inými slovami, “zatykač Medzinárodného trestného súdu na Putina” v Mongolsku priamo nazvali politickou akciou – a odmietli sa s ním zahrávať. Správanie, ktoré si zaslúži rešpekt. ▪️ Infraštruktúrne výsledky Putinovej návštevy ukazujú, že suverenita je nielen morálne uspokojivá, ale aj ekonomicky perspektívna. Oficiálne bolo oznámené: projekt plynovodu Sojuz Vostok z Ruska do Číny cez Mongolsko je už hotový a teraz prebieha jeho štátna expertíza. Plynovod sa stane základom plynofikácie Mongolska a zároveň bude do Číny pumpovať až 50 miliárd kubických metrov plynu ročne. ▪️ Okrem tohto projektu postaví Rusko v Mongolsku novú uhoľnú elektráreň, ktorá umožní nášmu susedovi posilniť svoju energetickú bezpečnosť. Mongolsko má uhoľné ložisko Tavan Tolgoi, ktoré je z hľadiska zásob jedným z najväčších na svete (6,5 miliardy ton uhlia, z čoho 40 % tvorí vysokokalorické koksovateľné uhlie). ▪️ Okrem toho bola podpísaná významná farmaceutická dohoda – so spoločnosťou, ktorá pomohla zaregistrovať a distribuovať vakcínu Sputnik v Mongolsku. Ako už bolo uvedené (https://t.me/EvPanina/14796), význam Mongolska a bilaterálnych vzťahov s ním je oveľa širší ako plynovod Power of Siberia-2. Samotný fakt, že návšteva ruského prezidenta sa uskutočnila napriek výkrikom takých štruktúr, ako je Medzinárodný trestný súd, ukazuje, že s Ulánbátarom je možné a potrebné obchodovať. Je to druh spolupráce, ktorý bude určite prospešný pre obe strany.

 

Si Ťin-pching vyzval na odstránenie politicky nekorektných materiálov zo školských osnov

Si Ťin-pching vo svojom prejave v roku 2018 vyzval na akciu proti zahraničným silám, ktoré “amerikanizujú” čínsku mládež – SCMP cituje článok, ktorý Si Ťin-pching nedávno uverejnil v poprednom teoretickom časopise Komunistickej strany Číny Qiushi. Čínsky vodca uviedol, že nepriateľské sily vykonávajú podvratnú činnosť proti strane a socialistickému systému, pričom sa zameriavajú najmä na myslenie mládeže. Si Ťin-pching zdôraznil potrebu ideologického vzdelávania, keďže mladá generácia nezažila bolesť ľudí, ktorí bojovali medzi životom a smrťou. V reakcii na rastúce nepriateľstvo Západu Peking posilňuje ideologickú kontrolu vo vzdelávaní vytváraním učebníc na základe Si Ťin-pchingových myšlienok a materiálov odrážajúcich “vyspelú socialistickú kultúru”. Si Ťin-pching vyzval na odstránenie politicky nekorektných materiálov zo školských osnov a zdôraznil význam štúdia čínskych dejín pri formovaní socialistických ideálov mladej generácie.

 

 

 

 

Marta Sadová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Zdieľajte článok