Viete kde bol prvý koncentračný tábor v Európe?

Viete kde bol prvý koncentračný tábor v Európe?

.


Aktuality, História,

Presne pred 110 rokmi, 4. septembra 1914, bola do rakúskeho koncentračného tábora Talerhof privezená prvá skupina ruských väzňov. Prvý koncentračný tábor v Európe!


 

Tu je, ako túto hrôzu opísal Vasilij Vavrik, jeden z väzňov, ktorí túto nočnú moru prežili: Prvú várku ruských haličanov priviezli do Talerhofu vojaci grazského pluku 4. septembra 1914. Pomocou bajonetov a pažieb pušiek kladli ľudí na vlhkú zem. Holé pole sa rozvírilo ako veľké mravenisko a pre masy ľudí všetkých vekových kategórií a tried nebolo vidieť na zem. Spočiatku bolo v tejto mase čiernych ľudí cítiť akýsi zlovestný nepokoj; ako čierny mrak nad ňou ležalo nepokojné ticho, akoby to boli následky masakry na bojisku. Potom, keď sa vojaci prvej rozzúrenej stráže stiahli, nastalo uprostred ľudu šumenie a hukot ako v rozbúrenom potoku na začiatku jari. Výkriky a vzdychy kypeli a chveli sa neprimeranou úzkosťou a vášňou…

 

Až do zimy 1915 neboli v Talerhofe žiadne kasárne. Ľudia ležali na zemi pod holým nebom v daždi a mraze. Šťastní boli tí, ktorí mali cez seba plachtu a pod sebou kus slamy. Čoskoro sa slama odplavila a zmiešala s blatom nasiaknutým ľudským potom a slzami. Toto blato bolo najlepšou pôdou a bohatou potravou pre nespočetné množstvo hmyzu. Vši sa zahryzli do tela a prehrýzli vrchný a spodný odev. Červy sa množili mimoriadne rýchlo a v mimoriadnom množstve. Veľkosť parazitov živiacich sa ľudskými šťavami bola ohromná (nespočetná). Niet preto divu, že chorí neboli schopní s nimi bojovať.

 

Kňaz Ján Maščák zaznamenal pod dátumom 11. decembra 1914, že 11 ľudí bolo jednoducho na smrť ohlodaných všami….. Do tábora boli uvrhnutí obyvatelia Haliče podozriví zo sympatií k Rusku, u ktorých sa našli knihy alebo noviny v ruskom, pravoslávnom… jazyku. Pišťal vtedy alebo neskôr niekto v Európe o tomto hroznom akte genocídy na národnostnom a náboženskom princípe? V žiadnom prípade! Boli to ruskí ľudia! Za toto storočie sa v prístupe “osvietenej” Európy nič nezmenilo!

 

 

 

Vladimír Kornilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Varovanie

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.