Páter Thomas Rosica obvinený zo sexuálneho útoku, stratil kňazské schopnosti: správa

Páter Thomas Rosica obvinený zo sexuálneho útoku, stratil kňazské schopnosti: správa

Otec Thomas Rosica bol obvinený zo sexuálneho obťažovania mladého kňaza pred viac ako 20 rokmi.

Povesti, ktoré si už niekoľko mesiacov vymieňajú zasvätené osoby v torontskej arcidiecéze, sa včera potvrdili, keď americký katolícky spravodajský portál The Pillar odhalil, že otec Thomas Rosica bol obvinený zo sexuálneho obťažovania. Rosicovi’boli v marci 2024 pozastavené kňazské fakulty po tom, ako naňho údajná obeť podala žalobu na ontarijskom súde.

Podľa žaloby, ktorej kópiu dostal The Pillar, Rosica nadviazal prvý vzťah so svojím žalobcom, ktorého meno nebolo uvedené, keď bol tento koncom 90. rokov 20. storočia čerstvo vysväteným kňazom. Rosica, ktorý vtedy pôsobil ako kaplán katolíckych študentov na Newmanovom centre Torontskej univerzity, údajne pozval mladého kňaza, aby s ním spolupracoval na oslavách Svetových dní mládeže v roku 2002. Vďaka svojej práci s mladými ľuďmi a talentu získavať si priateľov na vysokých miestach bol taliansky hovoriaci Rosica vymenovaný za “národného riaditeľa a výkonného riaditeľa” pápežského podujatia.

Podľa žaloby na mladého kňaza spočiatku zapôsobil Rosicov vplyv, kontakty a “medzinárodné” uznanie v Katolíckej cirkvi. Medzi oboma mužmi sa vyvinul “blízky osobný vzťah”, aj keď s viazanými podmienkami. Údajne Rosica spočiatku “nadviazal so žalobcom neželaný fyzický kontakt vrátane dlhého objímania a dotýkania sa žalobcovho’tela a rúk.” The Pillar informoval, že v žalobe sa však tiež uvádza, že “v lete 2000 a v priebehu niekoľkých nasledujúcich mesiacov … sa Rosica pred mladým kňazom obnažoval a opakovane ‘ohmatával a hladil mladého kňaza’po genitáliách.’”

Žaloba tiež tvrdí, že “Rosica umožnil zneužívanie pod zámienkou svojej úlohy učiteľa, kňaza a poradcu a ďalej s cieľom implicitne alebo explicitne pomôcť kariére žalobcu’v rámci Cirkvi výmenou za Rosicove’sexuálne návrhy.”

V protižalobe Rosica popiera, “že by mal so žalobcom blízky osobný vzťah v akomkoľvek postavení, a popiera, že by nad ním mal akúkoľvek kontrolu alebo vplyv, alebo že by ho lovil alebo sexuálne zneužíval.”

Baziliánsky kňaz tvrdí, že mal “v rokoch 1996 až 2002 zriedkavý služobný kontakt so žalobcom, ale popiera, že by žalobcu sexuálne zneužíval, sexuálne napádal, nadväzoval s ním nežiaduci fyzický kontakt alebo sa dopúšťal akéhokoľvek nevhodného správania.”

Takmer komicky baziliánsky kňaz argumentoval, že prípad by nemal ísť na civilný súd, pričom uviedol, že “táto záležitosť sa riadi kódexmi kánonického práva.”

Podľa The Pillar sa v protižalobe uvádza:

“Páter Rosica tvrdí, že súd nemá právomoc rozhodovať o predmete tohto sporu, keďže žalobca a páter Rosica sú vysvätení kňazi a k údajným útokom došlo v čase, keď vykonávali povinnosti v mene Rímskokatolíckej cirkvi. Akékoľvek takéto sťažnosti alebo obvinenia by sa riadili kánonickým právom. Súd by sa mal prikloniť k cirkevnému súdu a jeho aplikácii kánonického práva.”

Mladší kňaz vo svojej žalobe menoval aj Kongregáciu svätého Bazila a uviedol, že nezabezpečila náležitý dohľad nad Rosicom a ignorovala alebo zakrývala sťažnosti na jeho správanie s “mladými mužmi.”

Žaloba uvádzala: “Baziliáni vedeli alebo mali vedieť, že Rosica sa dopustil deviantného správania a nevyšetrili ho. Tým, že nevyšetrili a neidentifikovali žiadne minulé zlyhania Rosicu, neidentifikovali ani žiadne obete, ktoré mohli potrebovať poradenstvo, pomoc a podporu v dôsledku konania Rosicu,”žaloba ich obvinila.

V júni LifeSiteNews kontaktoval rehoľný rád pátra Rosicu’Kongregáciu svätého Bazila (otcov baziliánov). a arcidiecézu v Toronte v súvislosti s fámami, že Rosicovi’boli odobraté kňazské fakulty, ale ani jeden z týchto subjektov sa nechcel vyjadriť. Zdroj LifeSiteNews informoval, že torontský arcibiskup Francis Leo má kanonické konanie týkajúce sa Rosicu “na stole” od začiatku roka 2024, ale arcidiecéza sa dnes opäť odmietla vyjadriť.

LifeSiteNews tiež opäť kontaktoval Kongregáciu svätého Bazila, ktorá neodpovedala.

Odvtedy, čo pod mrakom odstúpil z funkcie generálneho riaditeľa nadácie Salt and Light Catholic Media Foundation, páter Rosica pomáha niekoľkým farnostiam v torontskej arcidiecéze, ako aj prednáša v Toronte a inde a ponúka rekolekcie v jezuitskom rekolekčnom dome v Pickeringu v Ontáriu. Okrem toho žije v Presentation Manor, domove pre seniorov, vrátane rehoľníkov a kňazov na dôchodku.

Páter Henk van Meijel, SJ, dnes pre LifeSiteNews povedal, že Rosica už nevedie rekolekcie v jezuitskom centre spirituality.

“My v Manrese sme zrušili naše angažmán s pátrom Tomom Rosicom pred vyše mesiacom, hneď potom, ako som sa dozvedel, že nemá žiadne fakulty,” páter Rosica už nie je v Manrese. Van Meijel uviedol e-mailom.

Kanadskí jezuiti medzitým dnes popoludní vydali tlačové vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že baziliánsky kňaz nesmie byť spájaný so žiadnym z ich apoštolátov, kým sa jeho prípad nevyrieši:

Kanadskí jezuiti zostávajú neochvejní v našom záväzku voči bezpečnosti a ochrane maloletých a zraniteľných dospelých. Naše prísne bezpečnostné protokoly sa jednotne uplatňujú na všetkých jednotlivcov vrátane hosťujúcich duchovných a spolupracovníkov.

V reakcii na nedávny občianskoprávny súdny spor týkajúci sa pátra Thomasa Rosica, CSB, a v súlade s našimi zavedenými postupmi nemôže byť viac spájaný so žiadnou službou spojenou s našimi jezuitskými apoštolátmi, kým sa tieto právne a cirkevné záležitosti nevyriešia.

Preventívne opatrenie odráža našu neochvejnú oddanosť transparentnosti a ochrane zraniteľných. Je kľúčové pre zachovanie dôvery a bezpečnosti tých, ktorým slúžime.

Tento krok podnikáme pre dobro zraniteľných a na potvrdenie tých hodnôt, ktoré vyznávame ako jezuiti v Kanade.

LifeSiteNews oslovil aj Presentation Manor, aby sa opýtal na jeho bezpečnostné protokoly vo svetle týchto obvinení. Jeho riaditeľ pre komunikáciu zatiaľ neodpovedal.

V autobiografii na stránke rekolekčného centra Manresa’s webpage sa Rosica opisuje ako “biblista, prednášateľ, autor a riaditeľ rekolekcií.”študoval na Univerzite svätého Jána Fishera v rodnom Rochesteri v štáte New York; na Regis College v Toronte; na Pápežskom biblickom inštitúte v Ríme a na Ecole Biblique et Archéologique Française v Jeruzaleme. Okrem toho, že spomenul svoju výkonnú funkciu v Newmanovom centre (1994 – 2000) a na Svetových dňoch mládeže 2002, poznamenal, že bol “zakladajúcim generálnym riaditeľom nadácie Salt and Light Catholic Media Foundation (2003 – 2019)” a “atašé pre médiá v anglickom jazykué na piatich synodách biskupov vo Vatikáne (2008, 2012, 2014, 2015 a 2018).” Počas prvých rokov Františkovho pontifikátu spolupracoval aj s Tlačovou kanceláriou Svätej stolice.

Táto pôsobivá kariéra dostala tvrdú šachovú prehliadku krátko po tom, ako LifeSiteNews zistil, vo februári 2019, že torontský kňaz plagioval pasáže z prejavu, ktorý nedávno predniesol na Von Hügelovom inštitúte na Cambridgeskej univerzite. Následne vyšli najavo ďalšie príklady Rosicovho’plagiátorstva a príbeh sa rozšíril najprv do kanadského’s National Post a teda po celom svete. Nakoniec sa zistilo, že Rosica viac ako 30 rokov plagioval písomné materiály a nárokoval si akademické vyznamenania, ktoré nemal.

Rosica neskôr v tom istom roku odstúpil z vedenia spoločnosti Salt and Light a istý čas sa držal v úzadí. V posledných rokoch sa však kňaz opäť začal skromne prezentovať na verejnosti, poskytoval rozhovory torontskému Katolíckemu registru a prednášal v rôznych farnostiach a duchovných centrách.

David Domet, autor knihy Vox Cantoris blog, dnes naznačil svoju frustráciu z torontských kňazov, ktorí Rosicu propagovali napriek jeho dokázaným vnutornostiam a údajne nejasnej minulosti.

“Ako to, že ste aj po škandále s plagiátorstvom pozvali Thomasa J. Rosicu, aby prednášal vo vašej farnosti?“” žiadal.

“Ako to, že ste mu dali hlas pri rehabilitácii? Nehovorte mi o ‘milosrdenstve.’ Kde bolo milosrdenstvo pre tých, ktorí boli vystavení jeho chybám? Vedeli ste o tom všetkom a mlčali ste. Vedeli ste, čo robil on a ďalší podobní ľudia.’

Domet naznačil, že kňazi v torontskej arcidiecéze môžu mať ďalšie tajomstvá o Rosicovom’správaní.

“Prečo sa tak bojíte? Čo na vás má? Čo má na vás systém?“

“Kde je vaša odvaha odhaliť túto špinu?“