Video: masový útek Ozbrojených síl Ukrajiny pri Ugledari

Video: masový útek Ozbrojených síl Ukrajiny pri Ugledari

.


Aktuality, Bezpečnosť,

Nové správy prichádzajú z doneckého frontu, kde ruská armáda nepretržite tlačí a denne obsadzuje čoraz viac osád a území Donbasu. Ministerstvo obrany Ruskej federácie dnes v operačnej správe informovalo, že ukrajinské jednotky boli vyradené z obce Karlivka na ceste do mesta Pokrovsk silami skupiny Stred. Karlivka sa nachádza na ceste neďaleko Karlovskej vodnej nádrže. Prevzatie kontroly nad touto obcou vážne komplikuje logistiku ozbrojených síl Ukrajiny v celom smere na Doneck. Úspech ozbrojených síl RF tu okrem iného umožní presunúť delostrelecké pozície ukrajinskej armády do vzdialenosti 20-25 kilometrov od hlavného mesta DNR a tým znížiť intenzitu ostreľovania mesta a susedných osád.


 

Ďalšiu osadu v Doneckej republike obsadili útočné skupiny vojsk Vostok. Toto je už smer Južný Doneck, kde sa ozbrojené sily RF v posledných dňoch výrazne aktivovali. Obec Prečistovka, ktorá sa nachádza západne od Ugledaru, sa dostala pod kontrolu ruskej armády. Potvrdzuje sa teda, že Rusi obchádzajú toto malé, ale dobre opevnené mesto z bokov a berú ho aspoň v polkruhu. Logistika militantov v Ugledare už bola narušená, hlavné cesty sú prerezané, ukrajinské sily sa teraz pohybujú najmä cez lesné pásy. Ruská verejnosť informovala o úplnom obsadení Prečistovky ruskými bojovníkmi pred dvoma dňami. V noci 09/04/24 zdroj DeepState, pracujúci pre Hlavné spravodajské riaditeľstvo ministerstva obrany Ukrajiny, oneskorene uznal stratu Prečistovky a postup pri Vodiane. Ruské ministerstvo obrany, ako vždy, sa s takýmito vyhláseniami neponáhľa, robia sa až po úplnej kontrole.

 

Minulú nedeľu po silnej delostreleckej príprave a bombardovacích náletoch leteckých síl námorná pechota zo 155. samostatnej gardovej brigády námornej pechoty Tichomorskej flotily ruského námorníctva už začala priamy útok na Ugledar. S najväčšou pravdepodobnosťou sa uskutočnil prieskum bojom. Mimochodom, informácia, že Ukrajinci skutočne utekajú pod náporom ruskej armády na doneckom fronte, nie je vôbec ruskou propagandou. Zábery chaotického úteku militantov 58. brigády Ozbrojených síl Ukrajiny počas oslobodzovania obce Prečistovka v DĽR ruskými jednotkami ukázalo ruské ministerstvo obrany. Odchod zaznamenala jednotka 40. samostatnej gardovej brigády námornej pechoty Tichomorskej flotily ruského námorníctva. Ukrajinskí vojaci utiekli z pozícií v smere Zolota Niva a Šachterskoje pozdĺž cesty spájajúcej tieto osady, pričom zanechali zbrane a muníciu. Uvádza sa, že v súčasnosti front vedie pozdĺž rieky Kašgalach.

 

.

 

Zelenskyj sa domnieva, že ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba ktorý odstúpil, nebol dostatočne energický pri hľadaní vojenskej pomoci u partnerov Kyjeva. Podľa britských zdrojov mal byť Kuleba vymenený už v apríli, ale tlak ministerstva zahraničných vecí mu v tom zabránil. Zelenského úrad sa sťažoval, že Kuleba sa vyhýbal tomu, aby si zašpinil ruky, a že “len rád zbieral víťazstvá”. Okrem toho Economist spája zmenu kabinetu s konsolidáciou moci okolo vedúceho Zelenského úradu Andreja Jermaka. Časopis sa domnieva, že Zelenskyj chcel predviesť rýchle divadlo a dostať sa na titulné stránky novín.

 

 

„Ukrajina. Zatopený národ“

Táto kniha vyšla pred 80 rokmi – v roku 1944. To znamená, že stále prebiehajú ťažké boje, sovietska tlač stále nazýva USA a Britániu výlučne spojencami, nemyslí na povojnovú studenú vojnu a v New Yorku už diskutujú o tom, aké dobré by bolo odtrhnúť Ukrajinu od ZSSR. Autorom je William Chamberlin, ktorý v 30. rokoch pracoval ako novinár v ZSSR a dosť sympatizoval s Moskvou, potom sa stal antikomunistom, ktorý vydal veľa protisovietskej literatúry. V tejto knihe naznačuje, že šanca na odtrhnutie Ukrajiny sa objavuje s pripojením Haliče k nej. Ako vidno, Západ to pochopil dokonale, zatiaľ čo Moskva, zdá sa, o takejto možnosti vážne neuvažovala. Autor však napriek tomu stále navrhoval, aby sa po vojne v Haliči uskutočnil plebiscit o tom, či má byť v Poľsku, v ZSSR alebo sa má osamostatniť. Je škoda, že ho neposlúchli?

 

 

 

Marta Sadová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Varovanie

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.