„Áno, som rímsky katolík a milujem tradičnú omšu“ –

„Áno, som rímsky katolík a milujem tradičnú omšu“ –

5. septembra 2024  


Krátke správy

Brendan Kavanagh alias Dr. K. je považovaný za jedného z najznámejších žijúcich klaviristov na svete a na svojom youtubovom kanáli má viac ako 2,5 milióna sledovateľov. Pre jeho fanúšikov bolo ešte donedávna neznámou vecou, že ich obľúbenec je okrem vynikajúceho klavírneho interpreta aj veľmi zbožným katolíkom.

Klavírista Brendan Kavanagh
zdroj: youtube.com

Táto skutočnosť bola po prvýkrát širšie medializovaná 19. augusta, keď počas živého klavírneho vystúpenia, ktoré býva pravidelne vysielané z londýnskej vlakovej stanice St. Pancras, jednej z najväčších vlakových staníc v Londýne, za ním prídu deti a dajú mu nádherný posvätný medailónik, iná žena mu zase daruje ruženec.

Podľa Kavanagha: „Niečo také sa mi počas live streamu ešte nikdy nestalo.“ Následne poďakuje a potom ukáže ďalšej poslucháčke škapuliar, ktorý so sebou nosí. Keď sa ho opýta, či je rímsky katolík, odpovie Kavanagh jasným: „Áno“ a dodá, že navštevuje a „miluje tradičnú omšu“.

Keď dostane benediktínsku medailu od inej ženy, je opäť veľmi nadšený. Potom spustí na klavíri pieseň Ave Maria uprostred londýnskej vlakovej stanice a sám časť zaspieva. (Pasáž so škapuliarom začína v 30. minúte a 40. sekunde priloženého videa):

video
play-sharp-fill

Ďalšie prekvapenie však prichádza v inom videu. 26. augusta Kavanagh zverejnil video zo svojho sídla a nechal nahliadnuť do svojej 200-ročnej súkromnej kaplnky, kde sa slúžia tradičné omše.

Na konci hrá pieseň Panis angelicus vo svojej kaplnke. Video vyvolalo nadšenie medzi mnohými jeho fanúšikmi na YouTube platforme. Reakcie na jeho priznanie sa ku katolíckej tradícii nedali na seba dlho čakať:

Aké milé prekvapenie, keď som sa dozvedel, že ste tradičný katolík! Som brazílsky Portugalec a vyprosujem vám požehnanie od Boha.“ Alebo: „Nádherná kapela a hudba, Brendan, som tak rád, že si veriaci, Boh ťa štedro požehnaj.“ To sú niektoré z reakcií, ktoré zverejnil portál Kath.net.

Video z jeho kaplnky si môžete pozrieť tu:

video
play-sharp-fill

BM

Zdroj: Kath.net, titulný obrázok, zdroj – youtube.com

PODPORTE PORTÁL CHRISTIANITAS

Váš príspevok je životne dôležitý pre udržanie a ďalší rozvoj portálu.
Prosíme Vás, podporte nás sumou:

5 €
10 €
20 €
50 €

Bráňme spolu vieru, rodinu a vlasť!

PDF (formát pre tlač)