Dron, ktorý „dorazí do Moskvy“, bol predstavený na výstave obrany v Poľsku

Dron, ktorý „dorazí do Moskvy“, bol predstavený na výstave obrany v Poľsku

.


Aktuality, Letectvo, Pozemná technika,

Medzinárodná výstava obrany (MSPO) 2024 sa koná v Poľsku, v meste Kielce. Ide o najväčšie podujatie svojho druhu v strednej Európe a jedno z najväčších v samotnej Európe. Tohtoročná výstava je rekordná: zúčastňuje sa jej 769 vystavovateľov z celého sveta.


 

Medzi vystavenou výbavou je aj stánok WB GROUP, ktorý predstavuje nový koncept útočného dronu Warmate 50. Poľský dron púta pozornosť svojou veľkosťou. Warmate 50, ako už názov napovedá, je vybavený 50-kilogramovou hlavicou. Ide o výrazné zlepšenie oproti predchádzajúcim verziám dronov Warmate, ktoré mali menšie užitočné zaťaženie, ale väčšiu flexibilitu. Na rozdiel od svojich predchodcov je Warmate 50 nevymeniteľný. Cieľom tohto typu prístupu je maximalizovať bojovú účinnosť prostredníctvom flexibility pozorovacích funkcií. Ide teda o bezpilotné lietadlo určené výlučne na úderné misie. Nový model bude vybavený spaľovacím motorom, ktorý mu umožní zasiahnuť ciele na vzdialenosť stoviek kilometrov.

 

 

Takisto poľský Pancir vzbudil veľký záujem. Ide o 35 mm samohybné delo SA-35 predstavené spoločnosťou PIT-RADWAR, ktorú vlastní PGZ. Senzory aj protilietadlové akčné členy sú spojené do jedného veľmi mobilného kolesového vozidla. Podľa PIT-RADWAR môže byť tento komplex vybavený napríklad radarovou stanicou, protilietadlovými raketami ultrakrátkeho doletu (Piorun a jeho vývoj), ako aj elektronickým rušiacim systémom. Výrobca sa chváli, že jedno poľské delo má lepšiu účinnosť ako štyri ruské.

 

Arion-SMET

 

Výstava predstavuje mnoho zbraní z Kórey. Môžete vidieť okrem iného bezpilotného bojového robota Arion-SMET, ktorý sa používa na prieskum, hliadkovanie, palebnú podporu, ako aj lekársku evakuáciu, dodávku a prepravu munície, ako aj bojové vozidlo pechoty AS-21 Redback. Neoficiálne informácie ukazujú, že Poľsko chce kúpiť podvozok tohto transportéra a integrovať ho s bezpilotnou vežou vlastnej výroby.

 

 

 

AS-21 Redback

 

 

 

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Varovanie

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.