Svätá Terézia z Avily je po viac ako 400 rokoch stále neporušená

Svätá Terézia z Avily je po viac ako 400 rokoch stále neporušená

Viac ako 400 rokov staré telo svätej Terézie z Avily sa po exhumácii, ktorá sa uskutočnila prvýkrát od roku 1914, ukázalo ako stále neporušené.   

Dňa 28. augusta vedci po prvýkrát po 110 rokoch otvorili rakvu svätej Terézie z Avily’a zistili, že jej telo je stále neporušené, uviedol Marco Chiesa, generálny postulátor Rádu bosých karmelitánov.  

“Dnes sme otvorili hrob svätej Terézie a overili sme, že je v rovnakom stave ako pri poslednom otvorení v roku 1914,” uviedol Chiesa.   

“Odkryté časti, ktorými sú tvár a chodidlo, sú rovnaké ako v roku 1914,” pokračoval. “Nie je tam žiadna farba, žiadna farba pokožky, pretože pokožka je mumifikovaná, ale môžete ju vidieť, najmä v strede tváre. Vyzerá to dobre. Lekárski odborníci, takmer jasne vidia Terezkinu’tvár.” 

Credit: Diecéza Avila

Účelom exhumácie jej tela bolo potvrdiť, že zostalo neporušené od roku 1914, keď bol jej hrob otvorený naposledy. Neporušenosť karmelitánskej mníšky a doktorky Cirkvi bola prvýkrát objavená v roku 1585, po jej smrti v roku 1582.  

Odvtedy jej telo zostalo v Bazilike Zvestovania v Alba de Tormes na severozápade Španielska, s výnimkou niektorých relikvií, ktoré boli zaslané na uctenie do iných kostolov.   

Otváranie rakvy svätej Terézie je zložitý proces, ktorý zahŕňa 10 kľúčov. Tri kľúče sa uchovávajú v Alba de Tormes, tri kľúče má zapožičané vojvoda z Alby a tri kľúče uchováva v Ríme otec generál bosých karmelitánov spolu s kráľovským’kľúčom. 

Prvé tri kľúče sa používajú na otvorenie vonkajšej mreže, druhé tri na otvorenie mramorovej hrobky a zvyšné štyri na otvorenie striebornej rakvy. 

video
play-sharp-fill

Chiesa vysvetlil, že cieľom výskumu je “preveriť aspekty života svätice’ako sú jej choroby a problémy, ako aj stav zachovania tela, aby sa zistilo, ako sa dá zasiahnuť, aby sa zachovalo na storočia.”  

Proces začal v auguste 2022 predstavený Alba de Tormes a dostal súhlas Vatikánu a pápeža Františka. 

Vyjadril nádej, že “lepšie spoznáme sväticu, jej obetu, jej posledné roky života definované bolesťou.” 

“Už sa zistilo, že trpela vápenatou chrbticou v nohe, ktorá jej znemožňovala chodiť, ale chodila a prišla do Alba de Tormes a jej túžbou bolo pokračovať, ale bolo to fyzicky ťažké,” prezradil.  

Očakáva sa, že výskum bude trvať určitý čas a bude zahŕňať tri etapy. Najskôr sa použije vizuálne rozpoznávanie, fotografie a röntgenové snímky, potom zistenia preskúma v talianskych laboratóriách tím zúčastnených lekárov a vedcov.  

Nakoniec tím pravdepodobne navrhne metódy na lepšiu konzerváciu tela, predtým, ako bude hrobka a bude uzavretá a zapečatená.