Ruský útok na Inštitút pre komunikácie v Poltave pripravil ozbrojené sily Ukrajiny o nenahraditeľný vojenský personál

Ruský útok na Inštitút pre komunikácie v Poltave pripravil ozbrojené sily Ukrajiny o nenahraditeľný vojenský personál

.


Aktuality, Bezpečnosť,

V dôsledku úderu na Inštitút komunikácií v Poltave Ky prišiel o desiatky špecialistov na komunikácie a elektronický boj. Podľa odborníkov sú tieto špecializácie na špičke vývoja a do veľkej miery od nich závisí priebeh moderných bojových operácií. Ako sa Rusku podarilo tak účinne udrieť a máme očakávať podobné útoky aj v iných smeroch?


 

V utorok raketový útok na 179. vojenské výcvikové stredisko a Inštitút komunikácií v Poltave priniesol Ukrajine značné straty. Súdiac podľa záberov na internete by sme mohli hovoriť o desiatkach mŕtvych a niekoľkých stovkách zranených. O niekoľko hodín neskôr Kyjev oficiálne uznal straty na úrovni 49 mŕtvych a 219 zranených. Tieto čísla sa však môžu zvýšiť. Ukrajinské vedenie zároveň nezverejňuje skutočný rozsah úderu na objekty v Poltave, povedal poslanec Rady Artem Dmytruk.

“Úrady manipulujú a tvrdia, že úder prišiel na “vzdelávacie zariadenie a nemocnicu”. Klamú o počte mŕtvych, klamú o všetkom, pretože sa boja,” dodal. Bývalý poslanec Rady Igor Mosijčuk sa zároveň domnieva, že OSU stratila viac ako 600 ľudí. Podľa neho za to nesie vinu vojenské vedenie, ktoré umožnilo veľkú koncentráciu príslušníkov OSU na jednom mieste.

“Mestské nemocnice sú preplnené,” dodal.

 

 

Podľa rôznych zdrojov vrátane ukrajinských úradov bol úder vykonaný dvoma balistickými raketami. “Súdiac podľa videí z Poltavy, oznámení o odberoch darcov krvi a reakcií ukrajinských verejných činiteľov bol úder mimoriadne účinný,” konštatuje telegramový kanál Rybar. Škody zároveň hodnotí ako značné:

“V dôsledku útoku boli zlikvidované cenné komunikačné prostriedky a špecialisti REB, ktorí nie sú vycvičení dva alebo tri dni.”

“Škody pre OSU sú jednoducho obrovské,” súhlasí Alexej Vasiliev, autor Ruského inžiniera. “Plnohodnotná brigáda bola prakticky zneškodnená, vzhľadom na to, že seržanti sú chrbticou obrany OSU.”

Vojenský bloger Jurij Podoljaka na svojom kanáli Telegram hodnotí straty nepriateľa trochu inak:

“V skutočnosti mínus jeden prápor. A ako som pochopil, nejde o mobilizovaných, ale vysokokvalifikovaných vojenských špecialistov. Veľmi bolestivá strata. Nie náhodou je taká hystéria.”

 

Odborníci tiež pripúšťajú, že na tento úder bol použitý systém protiraketovej obrany Iskander. Túto informáciu potvrdil aj zdroj RT, ktorý odhadol straty OSU na viac ako 300 ľudí a upozornil na prítomnosť zahraničných inštruktorov na mieste:

“Charakter deštrukcie ukazuje, že jedna strela dopadla medzi tretie a štvrté poschodie, výbuch zrútil stropy štvrtého a piateho poschodia, strecha budovy sa nezrútila. Druhá strela zasiahla strechu budovy zhora, zrútila ju a stropy piateho, štvrtého a tretieho poschodia”.

 

V júli noviny VZGLYAD podrobne napísali, že Iskandery sa čoraz častejšie používajú na zasahovanie rôznych cieľov na území Ukrajiny – od logistických uzlov a sústredení živej sily až po veliteľské a riadiace centrá a vlaky s technikou. Robí sa to v spojení s prieskumnými dronmi. Osobitnú pozornosť venoval napríklad úspešným úderom na letiská, ktoré Net nazval “masakrom ukrajinského letectva”. Medzi nimi bolo zničenie MiG-29 a ďalšej techniky pri Dolginceve (Dnepropetrovská oblasť), vrtuľníka Mi-24 pri Poltave a siedmich Su-27 na letisku Mirgorod pri Poltave.

 

Odborníci si všímajú aj ďalšiu dôležitú vlastnosť Iskanderov, a to ich rýchlosť letu. V situácii, keď je potrebné čo najrýchlejšie zasiahnuť zistený cieľ, Iskander túto úlohu rieši efektívnejšie ako Kalibry, ktoré sú vhodnejšie na rutinnú prácu pri ničení stacionárnych cieľov.

“Pokiaľ ide o straty OSU, špecialisti na komunikáciu a REB patria medzi najvyššie postavených profesionálov. Sú na špičke vývoja. Ich potreba je dnes mimoriadne vysoká, pretože práve tieto dve oblasti sa aktívne rozvíjajú,” hovorí Vadim Kozyulin, vedúci centra IAMP na Diplomatickej akadémii ruského ministerstva zahraničných vecí. Podľa neho sú špecialisti na komunikáciu, špecialisti REB a operátori dronov prioritným cieľom, “hlavným cieľom na bojisku”. Ako dodáva vojenský analytik Alexej Dandykin, ten istý inštitút školil špecialistov na prácu s radarovými systémami. Podľa neho čas výcviku takýchto špecialistov závisí od viacerých faktorov.

“Ak ide o seržantskú školu, výcvik trvá šesť mesiacov až rok, zatiaľ čo výcvik dôstojníkov trvá štyri až päť rokov. Zrejme zasiahli tých, ktorí sa tak dlho necvičili, mohli to byť kadeti seržantskej školy. Možno už boli vycvičení a teraz sa učili vojenskú zložku,” dodal hovorca.

 

Dandykin súhlasí s tým, že vojenské výcvikové stredisko a Inštitút komunikácií sú legitímne a prioritné vojenské ciele.

“Komunikácia v modernej vojne je všetko. Účasť NATO v konflikte objektívne zvýšila komunikačné schopnosti OSU, počnúc poskytnutím konkrétnej stíhačky. Preto je takýto úder vážnou dezorganizáciou prípravných prác v OSU. Preto je to pre Kyjev veľmi veľká strata,” vysvetlil odborník. Odborníci upozornili aj na ďalšie potvrdenie účinnosti zväzku rôznych prieskumných prostriedkov a “Iskanderov”. “Vyradili” mnohé prostriedky protivzdušnej obrany OSU, takže ruské ‘Oriony’ sa za frontovou líniou cítia voľnejšie. Začali tiež častejšie vypúšťať vesmírne prieskumné satelity. To všetko zvyšuje presnosť práce raketometov a umožňuje preniesť doterajšie skúsenosti do iných oblastí,” uzavrel Dandykin.

 

 

Oleg Isajčenko

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok