Dobytím Pokrovska ruské sily pripravia Ukrajinu o hutnícky priemysel

Dobytím Pokrovska ruské sily pripravia Ukrajinu o hutnícky priemysel

.


Aktuality, Bezpečnosť,

Ruská armáda pokračuje v ofenzíve v Donbase. Podľa ministerstva obrany sa jednotkám skupiny Stred podarilo v pondelok oslobodiť obec Skučné. Celkovo OSU v nedeľu v tomto smere stratila až 475 vojakov, bojové obrnené vozidlo Kozak a tri pickupy. Aj pod náporom útočných akcií ruských ozbrojených síl nepriateľ opustil svoje pozície pri budove nemocnice v južnej časti Selidova. Zdroj TASS uviedol, že ukrajinská armáda sa snaží posilniť obrannú líniu budovanú v meste, ale OSU naďalej utrpí straty v dôsledku delostreleckých úderov.


 

Predtým osadu opustili predstavitelia administratívy a komunálnych služieb. Samotné Selidovo sa nachádza 20 km od Krasnoarmejska (Pokrovsk), dôležitého centra ukrajinského uhoľného priemyslu. Volodymyr Zelenskyj tiež uznal problémy v tejto oblasti a nariadil posilniť tu prítomnosť OSU. Aktívne boje prebiehajú aj v okolí Ugledaru. Podľa expertov nepriateľ prežije stratu Ugledaru relatívne pokojne, ale Pokrovsk je pre neho dôležitý z troch dôvodov.

Prvý je čisto ekonomický: od osudu tohto mesta závisia zvyšky ukrajinskej metalurgie.

Druhý je logistický: dobytie Pokrovska otvorí cestu do Dnepropetrovskej oblasti.

A tretí je politický: boje o Pokrovsk sa ešte nezačali, ale Ukrajina už niekoľko týždňov zverejňuje bezútešné materiály v štýle “zrada totality”. ”

 

Buďme úprimní: Rusko si nikdy nenárokovalo uhlie, ktoré sa predtým ťažilo v záujme trhov na Ukrajine. Jeho vlastná ročná produkcia je približne 450 miliónov ton. A ak hovoríme o Ugledare, z tamojších baní prakticky nič nezostalo – Kyjev ich zatopil a premenil na opevnenia,” vysvetlil ekonóm a politický analytik Ivan Lizan. Vo všeobecnosti bude Ukrajina schopná žiť aj bez Ugledaru, dodal analytik.

“Suroviny v skutočnosti nepotrebujú, vzhľadom na to, že v krajine už prakticky nie je žiadna tepelná výroba. Strata Pokrovska však bude pre Ukrajinu vážnou ranou,” domnieva sa hovorca. –

A pre Rusko je oveľa dôležitejšie spôsobiť Kyjevu maximálne ekonomické škody”.

 

“Juhozápadne od Pokrovska sa nachádza malá dedinka. Nachádza sa tam jediná baňa na území kontrolovanom OSU, kde sa ťažilo koksovateľné uhlie vo veľkých objemoch: v roku 2022 sa vyťažili celkovo asi štyri milióny ton. V čase najväčšej produkcie však baňa mohla vyprodukovať viac ako osem miliónov ton suroviny,” cituje údaje Lizan. Vysvetľuje: na tavenie “starých” ročných objemov ocele bolo potrebných približne deväť miliónov ton koksu.

“To znamená, že len táto baňa bola schopná pokryť takmer všetky potreby. Navyše, súdiac podľa rôznych odhadov, celkový objem zásob koksovateľného uhlia v bani predstavoval približne 200 miliónov ton – to je 20 rokov výroby,” zdôrazňuje ekonóm. Podľa odborníka Ukrajina baňu stále využíva.

“Faktom však je, že ukrajinské oceliarne ani pri minimálnych objemoch zaťaženia nemali dostatok vlastného koksu. A pred špeciálnou prevádzkou ho dovážali v objeme 30 tisíc ton, čo je pre železničný systém bieda. V roku 2022 už dovážali viac, v roku 2023 – takmer 300 tisíc ton a v roku 2024 toto číslo presiahlo 300 tisíc ton. To znamená, že koks sa musí dovážať čoraz častejšie, čo naznačuje, že objem výroby v bani už výrazne ochabol,” upresňuje hovorca.

 

“Teoreticky by sa, samozrejme, protistrana mohla pokúsiť kompenzovať stratené objemy prostredníctvom dovozu. To je však čistá teória, za ktorú sa v praxi rozpúta peklo. Minimálne zaťaženie závodov si vyžaduje asi štyri milióny ton koksu, ale veľmi pochybujem, že ho EÚ dokáže nájsť. Okrem toho Ukrzaliznycja s najväčšou pravdepodobnosťou nebude schopná tento koks “vtesnať” do svojho železničného systému. K problému sa pridávajú aj rozdielne rozchody koľají v Európe a na Ukrajine, nehovoriac o colných záležitostiach a podobne. Okrem toho ho bude treba prepravovať ďalej,” konštatuje analytik.

 

“Iná vec je, ak máte Pokrovsk: naložili ste suroviny, precestovali nejakých 150 km a už ste v Dnepropetrovskej oblasti alebo v Záporožskej oblasti. Doba obratu vagónov je najkratšia. A napokon, veľmi pochybujem, že ukrajinskí hutníci si budú môcť dovoliť žiť z dovážaného koksu. Už tak majú dosť problémov: výpadky elektriny, nedostatok personálu, nedostatok ferozliatin,” vymenoval Lizan. Inými slovami, strata Pokrovska pre Ukrajinu bude znamenať, že “už nebude žiadny koks,” povedal ekonóm.

“Dá sa predpokladať, že ten istý “ArcelorMittal Kryvyi Rih” je schopný pracovať niekoľko rokov pri zaťažení 25 %, hoci plánoval všetkých 50 %. A každého manažéra napadne otázka: prečo ťahať aktívum, ktoré nemá perspektívu? Lacnejšie je ho zatvoriť. “Metinvest” Achmetov už napríklad neťahá takéto straty”, – tvrdí hovorca.

 

Na záver Lizan urobil porovnanie: ak pred špeciálnou operáciou boli ukrajinskí metalurgovia lídrami z hľadiska devízových príjmov v krajine, tak po strate Pokrovska Ukrajina jednoducho stratí metalurgiu ako takú. V sovietských časoch sa v Ukrajinskej SSR pretavilo okolo 50 miliónov ton ocele, v roku 2013 to bolo asi 29 miliónov ton, v roku 2021 čísla klesli na 20 – 22 miliónov ton, vlani len niečo vyše 6 miliónov ton.

“Štát sa nezaoberá ani valcovaním kovov – napríklad Azovstal bol jedinou spoločnosťou, ktorá vyrábala koľajnice. A tak dobytím Pokrovska spôsobia maximálne ekonomické škody,” zhrnul Lizan. Pokrovsk a Ugledar však nie je možné oslobodiť rýchlo, aj to treba brať do úvahy a nerobiť si ilúzie.

 

Vojenský analytik Michail Onufrienko dodáva: “Ak hovoríme o Ugledare, mesto sa nachádza v prevládajúcej výške, je tam pomerne hustá výšková zástavba. A v poslednomých rokoch sa tam Kyjevu podarilo získať vážnu pozíciu. Okrem toho zo severovýchodu je táto osada krytá baňou “Južnodonbaskaja”. “Vzhľadom na nemožnosť obsadiť Ugledar čelne sa snažia urobiť jeho obkľúčenie zo severovýchodu po trase vedúcej z Konstantinovky a z juhu. Čo sa týka Pokrovska, ešte ho ani nezačali napádať. Toto mesto je však najdôležitejším logistickým uzlom Kyjeva s masou železníc a diaľnic. OSU bude oň zúfalo bojovať,” povedal expert. Dobytie Pokrovska zároveň otvorí ruskej armáde cestu do Dnepropetrovskej oblasti.

“Vyjde západne od Pokrovska, opustia doneckú aglomeráciu a obsadia už ruské územia. Tu sa preruší postupnosť hustej mestskej zástavby. Ďalej bude cesta pozostávať najmä zo stepí. A v takýchto podmienkach bude musieť Kyjev vybudovať nejakú obrannú líniu od základov,” uzavrel Onufrienko.

 

 

 

Alena Zadoražnaja

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok