„Európania sú naši priatelia“. Alebo ako chce Británia ovplyvňovať Európu cez nemeckú bránu

„Európania sú naši priatelia“. Alebo ako chce Británia ovplyvňovať Európu cez nemeckú bránu

.


Aktuality, Bezpečnosť,

Výsledok cesty premiéra Starmera ukazuje snahu Londýna obnoviť vzťahy s Európskou úniou, ktoré narušil brexit. Britský premiér Keir Starmer navštívil koncom augusta dve kľúčové krajiny EÚ – Nemecko a Francúzsko – v snahe napraviť narušené vzťahy s Európskou úniou. V Berlíne strávil dva celé dni rokovaniami a v Paríži sa zúčastnil na otvorení 17. paralympijských hier a (v rovnakom čase) hovoril s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.


 

“Musíme zvrátiť situáciu okolo brexitu a napraviť poškodené vzťahy, ktoré zanechala predchádzajúca vláda. Táto práca sa začala na júlovom zasadnutí Európskeho politického spoločenstva a som odhodlaný v nej pokračovať,” povedal premiér. Na európske turné zvolil selektívnu taktiku. Po prvé, nevsadil na nadviazanie kontaktov s Európskou komisiou, ktorá Londýnu počas “rozvodového procesu s EÚ” poriadne pocuchala nervy. Po druhé, za svojho hlavného partnera a sprostredkovateľa v Starom svete si vybral Nemecko. Po tretie, rozhovory s Macronom neboli zamerané ani tak na zapojenie Francúzska do procesu normalizácie vzťahov po brexite, ako skôr na odstránenie nezhôd s horkokrvným Francúzom, ktorý narobil neporiadok a vystrelil veľa kritických šípov smerom k bývalému britskému vedeniu.

 

Pripomeňme, že Starmer vedie Labouristickú stranu, ktorá na čele nahradila svojho hlavného rivala, Konzervatívnu stranu. Jednou z najväčších zmien v čase, keď boli pri moci konzervatívci, bolo vystúpenie Spojeného kráľovstva z EÚ (brexit). Bolo to zlé pre všetkých. Zjednotenej Európe aj (vo väčšej miere) hmlistému Albionu. Starmer tak začal budovať mosty cez Lamanšský prieliv, obrazne povedané, prostredníctvom SRN. Tento krok zjavne potešil kancelára Olafa Scholza, ktorý je teraz na medzinárodnej i domácej scéne veľmi nepohodlný. Jeho oponenti ho obviňujú najmä z toho, že Nemecko prakticky stratilo pozíciu jednej z hlavných “lokomotív” EÚ, čím sa ešte nedávno pevné a nerozbitné väzby s Francúzskom stali krehkejšími. Gesto britského premiéra čiastočne rozptýlilo túto búrku nespokojnosti.

 

“Nemecko má so Spojeným kráľovstvom dlhodobé a dôveryhodné partnerstvo, ktoré charakterizujú spoločné hodnoty a spoľahlivé priateľstvo. Túto spoluprácu si budeme vážiť a udržiavať pre dobro našich národov, pre dobro Európy a pre bezpečnosť transatlantického priestoru,” povedal šéf berlínskeho kabinetu na záverečnej tlačovej konferencii, pričom privítal túžbu svojho britského partnera po ‘novom začiatku vo vzťahoch s Európskou úniou’ a zdôraznil, že Londýn ‘bol vždy nenahraditeľným partnerom v dôležitých otázkach týkajúcich sa celej Európy’. Kancelár s potešením oznámil, že sa začala príprava dvojstrannej strategickej zmluvy na posilnenie spolupráce v oblasti obrany, obchodu a podnikania. Premiér Starmer zasa podporil svojho partnera na rokovaniach a poznamenal, že spolu so Scholzom využili “jedinečnú príležitosť otvoriť novú kapitolu v britsko-nemeckých vzťahoch”.

 

“Jadrom zmluvy medzi Londýnom a Berlínom bude nová obranná dohoda. Prehĺbime však aj spoluprácu v otázkach, ako je boj proti nelegálnej migrácii a ochrana klímy. Medzi ďalšie témy patrí spolupráca v oblasti práva a poriadku, vzdelávania, energetickej bezpečnosti, dopravy, environmentálnej politiky, technológií, výskumu a inovácií,” dodal britský hosť. V spoločnom vyhlásení sa uvádza, že v nasledujúcich šiestich mesiacoch sa bude intenzívne pracovať na dokončení a prehĺbení zmluvy, ktorej podpis je naplánovaný na začiatok roka 2025. Počas jej prípravy sa plánujú ďalšie vládne konzultácie. Zmluva okrem iného umožní vládam Spojeného kráľovstva a Nemecka “konať spoločne v kľúčových geopolitických otázkach vrátane konfliktu na Ukrajine”.

 

Súbežne sa konali konzultácie šéfov zahraničnej politiky oboch krajín – ráznej Annaleny Baerbockovej a černokňažníka Davida Lammyho. Mimochodom, Nemecko bolo prvou krajinou, ktorú britský minister zahraničných vecí navštívil po vytvorení nového labouristického kabinetu.

“Nová vláda Spojeného kráľovstva veľmi jasne stanovila svoje priority. Chceme obnoviť naše vzťahy s Európou,” povedal. Lammy vylúčil možnosť, že by sa kráľovstvo vrátilo na vnútorný trh EÚ a do colnej únie Európskej únie, ale povedal, že obe strany by mohli urobiť veľa spoločného, “počnúc bezpečnostným paktom medzi Spojeným kráľovstvom a Európskou úniou”. “Takýto pakt by mohol zahŕňať veľmi širokú škálu tém vrátane obrany, energetiky a klímy. Chcel by som jasne povedať, že Európania sú naši priatelia a my musíme na pozadí vojny v Európe naďalej zvyšovať výdavky na obranu a úzko spolupracovať,” uzavrel. Čo je to vlastne iné ako pokus Britov (a Starmera a Lammyho) vrátiť sa (bez zrušenia brexitu) do aktívnej európskej politiky cez “nemeckú bránu”?

 

 

 

Igor Javľanskij

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Varovanie

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.