Byť dobrým vzorom zdokonaľuje váš vlastný charakter a pomáha ostatným rásť v cnosti

Byť dobrým vzorom zdokonaľuje váš vlastný charakter a pomáha ostatným rásť v cnosti

Nedávno som sa viezol v aute so svojimi bratmi a jedným z ich mladých priateľov. Téma sa zvrtla na vzory – pre nášho kamaráta, myslím, nový pojem. Po krátkej diskusii vyhlásil, že jeho brat je pre neho určite vzorom. To ma prinútilo zamyslieť sa nad tým, aké rôzne účinky môže mať vzor na svoje okolie.

Ľudia sú spoločenské tvory, čo znamená, že máme sklon byť silne ovplyvňovaní ľuďmi okolo nás. Nedávno sme s mamou robili herecký výcvik, ktorý od nás vyžadoval, aby sme si nahlas a súčasne prešli naše ranné rutinné činnosti. Počas cvičenia som si všimol, že máme podobné spôsoby rozprávania. Boli sme na seba takí zvyknutí, že sme navzájom napodobňovali vzorce dýchania, pauzy a skloňovanie. A samozrejme, tento koncept sa vzťahuje na všetky vlastnosti, ktoré preberáme od tých, s ktorými sa často stretávame.

Myslím si teda, že je’dôležité položiť si otázku: Som pre svoje okolie vzorom?“

Predtým, ako sa pustíme do tejto otázky, možno bude lepšie začať otázkou, ktorá s ňou súvisí: Kto sú moje vzory?

Vzorom môžu byť rôzni ľudia: svätí, ľudia vo vašom živote, filmové a knižné postavy alebo dokonca imaginárna osoba, ktorú ste si vytvorili ako ideál. Pri rozhovore s mojím bratom’priateľom som sa ho opýtal, či má predstavu o tom, aké vlastnosti by chcel mať u svojho vzoru. Potom sme sa s ním rozprávali o tom, čo robí dobrého človeka dobrým človekom, a spoločne sme si vytvorili ideál, ktorý chceme kopírovať. Myslím, že v tomto momente som ho nudil a bol pripravený vrátiť sa k tomu, o čom sa radi rozprávajú dospievajúci chlapci. Ale bola to pre mňa dobrá reflexia.

Takže kto sú vaše vzory? Možno ste sa nad tým’nezamýšľali. Možno už máte rozsiahly zoznam. Či už máte, alebo nemáte, teraz je vhodný čas zamyslieť sa nad tým, čo by ste hľadali u vzoru. Samozrejme, náš Pán, Panna Mária a svätí sú skvelými ľuďmi, ku ktorým môžete vzhliadať, vzhľadom na to, že praktizovali všetky cnosti vo zvýšenej miere. Ktoré cnosti sa snažíte dosiahnuť alebo zdokonaliť? Nájdite si svätca, ktorý bol známy touto cnosťou, študujte jeho život a modlite sa za jeho príhovor. Poproste o pomoc nášho Pána a Pannu Máriu.

Pozrite sa aj okolo seba na ľudí, ktorých naozaj obdivujete a na ktorých by ste sa chceli viac podobať. Často sú to ľudia v pozícii autority alebo ľudia, ktorých si veľmi vážiš: tvoja matka, otec, najlepší priateľ, sused. Pri takýchto vzoroch nezabudnite brať do úvahy to dobré a nevšímať si to zlé. Všetci sme nedokonalé bytosti. Nestavajte svoje pozemské vzory na piedestál. To spôsobí len to, že budete skľúčení, keď objavíte ich chyby. Namiesto toho sa na nich pozerajte takí, akí sú, ako na spolupútnikov na tejto pozemskej ceste. Vyberte si cnosti alebo vlastnosti, ktoré by ste si chceli osvojiť, a sledujte, ako ich uplatňujú.

A teraz sa dostávame k dôležitej otázke: Som pre svoje okolie vzorom? Som si istý, že spomínaný starší brat priateľa’sa nepovažuje za vzor svojho mladšieho brata’. Ale on ním je. A každý má niekoho, kto k nemu vzhliada. Preto je potrebné, aby sa každý z nás starostlivo formoval do podoby vzoru pre ostatných. Máte mladších bratov alebo sestry? Máte deti? Učíte niekoho? Stretávate sa často s inými ľuďmi? To všetko sú prípady, keď sa nájde niekto, kto k vám vzhliada a obdivuje vaše dobré vlastnosti. Ak si vedome uvedomujeme, že sme vzorom, môžeme sa viac snažiť o zdokonalenie svojho charakteru.

Stať sa ideálnym človekom nie je niečo, čo môže urobiť každý sám. Každý deň sa modlite o pomoc a vedenie, aby ste rástli v cnostiach. Často sa skúmajte, a to nielen na hriechy, ale aj na nedostatky. Vynaložte vedomé úsilie na ich prekonanie. Porozprávajte sa so svojimi vzormi a spýtajte sa ich, ako dokážu svoje nedostatky obmedziť a prekonať. Buďte tu pre ľudí, ktorí k vám vzhliadajú. A predovšetkým buďte sami sebou, ale vždy sa snažte byť tou najlepšou verziou seba samého.