Zvodka Ministerstva obrany RF o priebehu špeciálnej vojenskej operácie za obdobie od 31. augusta do 6. septembra 2024

Zvodka Ministerstva obrany RF o priebehu špeciálnej vojenskej operácie za obdobie od 31. augusta do 6. septembra 2024

Od 31. augusta do 6. septembra Ozbrojené sily Ruskej federácie vykonali 17 skupinových útokov presnými raketami dlhého doletu, vrátane hypersonických aerobalistických rakiet „Kondžal“, ako aj útočnými bezpilotnými lietadlami, v dôsledku čoho boli zasiahnuté montážne závody rakiet vesmírneho a leteckého priemyslu, kritické energetické zariadenia, sklady raketových a delostreleckých zbraní, palivo a logistika.

Okrem toho boli zasiahnuté montážne dielne pre bezpilotné lietadlá, skladovacie priestory pre bezpilotné člny, ako aj miesta dočasného nasadenia jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny, nacistických formácií a zahraničných žoldnierov.

V meste Poltava bolo zasiahnuté 179. spoločné výcvikové stredisko, kde sa pod vedením zahraničných inštruktorov cvičili špecialisti na rádio-elektronický boj a operátori bezpilotných lietadiel na účasť pri útokoch na civilné ciele na území Ruskej federácie.

Jednotky skupiny vojsk „Sever“ počas týždňa pokračovali v operácii pri ničení jednotiek ukrajinských ozbrojených síl v Kurskej oblasti. Údery operačno-taktického, armádneho letectva, bezpilotných lietadiel a delostreleckej paľby na miesta koncentrácie živej sily a techniky šiestich mechanizovaných, tankovej, dvoch výsadkových útočných a horskej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny, námornej brigády a troch brigád teritoriálnej obrany zmaril pokusy o útoky a stiahnutie nepriateľských záloh. Vo volčanskom a lipcovskom smere boli zasiahnuté formácie útočnej, horskej a výsadkovej útočnej brigády ukrajinských ozbrojených síl a dvoch brigád teritoriálnej obrany. V priebehu týždňa v zóne zodpovednosti zoskupenia vojsk „Sever“ predstavovali nepriateľské straty 3280 vojakov, deväť tankov, 112 obrnených bojových vozidiel, 135 ďalších vozidiel, 13 raketometov vrátane štyroch HIMARS a päť M270 vyrobených v USA, ako aj 34 jednotiek artilérie a 12 staníc rádio-elektronického boja a protibatériových staníc. Bolo tiež odrazených šesť protiútokov nepriateľských útočných skupín.

Jednotky skupiny síl „Západ“ v priebehu týždňa obsadili výhodnejšie línie a pozície a ničili formácie piatich mechanizovaných, motorizovanej pechotnej a útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny, dvoch brigád teritoriálnej obrany, brigády Národnej gardy a špeciálnej brigády síl „Azov“. Bolo tiež odrazených 14 protiútokov útočných skupín ukrajinských ozbrojených síl. Nepriateľ stratil viac ako 3350 vojakov, tri tanky, 10 bojových obrnených vozidiel vrátane dvoch amerických obrnených transportérov M113, 42 vozidiel, 37 jednotiek artilérie, z toho dvadsaťjeden dodaných západnými krajinami. Okrem toho bolo zničených 14 staníc rádio-elektronického a protibatériového boja.

Bolo tiež zničených 45 poľných muničných skladov.

Jednotky skupiny vojsk „Juh“ zlepšili situáciu na frontovej línii a ničili živú silu a techniku ​​siedmich mechanizovaných, motorizovanej pechotnej, pechotnej, výsadkovej a troch útočných brigád ukrajinských ozbrojených síl a dvoch brigád teritoriálnej obrany. Bolo tiež odrazených šesť protiútokov nepriateľských útočných skupín. Ukrajinské ozbrojené sily stratili 4725 vojakov, dva tanky, tri bojové obrnené vozidlá, 29 ďalších vozidiel a 45 jednotiek artilérie, vrátane 18 vyrobených krajinami NATO, ako aj 11 staníc rádio-elektronického boja.

Bolo tiež zničených 20 poľných muničných skladov.

Jednotky skupiny vojsk „Centrum“ v dôsledku aktívnych a rozhodných akcií oslobodili obce Kirovo, Ptičie, Skučnoje, Karlovka, Zavetnoje a Žuravka v Doneckej ľudovej republike. Boli tiež ničené formácie piatich mechanizovaných, pechotnej, horskej a výsadkových útočných brigád ukrajinských ozbrojených síl, brigády Národnej gardy a brigády teritoriálnej obrany. Bolo tiež odrazených 53 protiútokov jednotiek ukrajinských ozbrojených síl. Straty nepriateľa v tomto smere predstavovali v priebehu týždňa 3515 vojakov, štyri tanky, 14 bojových obrnených vozidiel a 32 jednotiek artilérie.

Jednotky skupiny vojsk „Východ“ oslobodili obec Prečistovka v Doneckej ľudovej republike, obsadili výhodnejšie línie a pozície a ničili živú silu a techniku ​​dvoch mechanizovaných a motorizovanej pechotnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny a dvoch brigád teritoriálnej obrany. Bolo tiež odrazených 10 protiútokov útočných skupín. Nepriateľ stratil 860 vojakov, tri tanky, dve bojové obrnené vozidlá, 29 ďalších vozidiel, šesť poľných diel vrátane troch poľských samohybných húfnic „Krab“.

Jednotky skupiny vojsk „Dneper“ ničili formácie dvoch mechanizovaných, pechotnej a horskej útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny, námornej brigády, brigády pobrežnej obrany a troch brigád teritoriálnej obrany. Straty ukrajinských ozbrojených síl predstavovali 485 vojakov, bojové obrnené vozidlo, 31 ďalších vozidiel a šesť jednotiek artilérie, z čoho štyri boli húfnice západnej výroby, ako aj tri stanice rádio-elektronického boja.

Boli tiež zničené štyri poľné muničné sklady.

Systémy protivzdušnej obrany v priebehu týždňa zostrelili ukrajinské lietadlo MiG-29, zostrelili aj sedem amerických operačno-taktických rakiet ATACMS, 20 francúzskych navádzaných bômb „Hammer“, 54 rakiet systémov HIMARS a „Vampire“ a tiež 367 bezpilotných lietadiel.

Čiernomorská flotila zničila 11 ukrajinských bezpilotných člnov.

V priebehu týždňa sa na frontovej línii vzdalo 41 ukrajinských vojakov.

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 642 lietadiel, 283 vrtuľníkov, 31.068 bezpilotných lietadiel, 578 protilietadlových raketových systémov, 17.947 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 1446 raketometov, 14.158 poľných diel a mínometov, ako aj 25.735 špeciálnych vojenských vozidiel.