Po porade vo Washingtone nastupuje čistič Jermak

Po porade vo Washingtone nastupuje čistič Jermak

.


Aktuality, Bezpečnosť,

Demisia kabinetu ministrov na Ukrajine sa očakávala už na jar. Ale či si spomenuli na Zelenského predvolebný slogan “Príde jar – budeme sadiť” a báli sa ísť do väzenia, alebo sa chceli dohodnúť a nevyšlo to. Prišla však jeseň – čas žatvy. Všetko sa začalo návštevou vedúceho prezidentskej kancelárie (alebo OPU) Andreja Jermaka vo Washingtone. Nie, sprevádzal len prvého podpredsedu vlády, ministra hospodárstva Ukrajiny Juliju Sviridenko (také sú teraz ženské mená, aby Moskali závideli). A tá bola pred vymenovaním do tejto funkcie zástupkyňou šéfa OPU (alebo len Jermakovou zástupkyňou). Priletel s nimi minister obrany Umerov a jeho zástupca a pár predstaviteľov generálneho štábu OSU.


 

Stretli sa so zástupcami ministerstva zahraničných vecí, poradcom prezidenta USA pre zahraničnú politiku, vojenskými a bezpečnostnými expertmi. A zároveň s poradcami pre národnú bezpečnosť Spojených štátov, Spojeného kráľovstva, Francúzska a Nemecka, ktorí náhodou prechádzali okolo. Formálne boli všetci požiadaní o viac peňazí a zbraní na boj proti Rusku. A povolenie na útok zbraňami dlhého doletu. Najmä preto, že prezidentské voľby v USA sú už o dva mesiace a stále nie je známe, či ten, kto vyhrá, niečo dá Ukrajine. V skutočnosti Jermak požiadal o visačku na vládnutie alebo, povedzme, dajte mi viac moci (plus zbrane a peniaze) a ja všetkých na Ukrajine postavím do vojny. Samozrejme, nikto nesúhlasil s tým, aby mu dali celý kabinet ministrov, ale polovicu mu dovolili. A hneď po jeho návrate nasledovala séria demisií. Ako sa hovorí, “na Jermakovu vlastnú žiadosť”.

 

Začali 3. septembra s dvoma podpredsedníčkami vlády – nie s tou, ktorá s ním odišla do Spojených štátov, tá je už pod kontrolou, a ďalšími – o európskej a euroatlantickej integrácii Štefanišinovou a o reintegrácii dočasne okupovaných území Vereščukovou. Kým prvá z nich, rodáčka z Odesy, ktorá bola do funkcie vymenovaná ako 34-ročná “Služobníčkou ľudu”, sa v otázkach integrácie do EÚ a NATO nijako zvlášť neprejavila, druhá, rodáčka zo Ľvovskej oblasti, za obdobie pôsobenia nahromadila sedem sudov zatknutí:

“Každé prijatie pasu agresorského štátu ukrajinským občanom (bez ohľadu na motívy) by sa malo považovať za trestný čin.” A v súvislosti s účasťou ukrajinských občanov na referendách o nezávislosti v teraz už nových regiónoch Ruska Vereščuková dodatočne uviedla: “Ľudia môžu dostať až 12 rokov s konfiškáciou”. Najedzte sa, milí občania, a vráťte sa na Ukrajinu. A my vám dáme väzenie s konfiškáciou. A 3. septembra opäť (a nie je to Šufutinskij) pokračovali správy o výpovediach.

 

Minister strategického priemyslu Kamyšin je kyjevský podnikateľ a bývalý šéf železničnej spoločnosti Ukrzaliznycja, ktorý aktívne presadzoval privatizáciu vojensko-priemyselného komplexu a vytváranie spoločných podnikov so západnými krajinami. Minister spravodlivosti Maljuska, rodák z Chmelnického kraja, zaviedol vo väzniciach “platené cely s vysokým komfortom”, navrhol poslať väzňov bojovať proti Rusku a dokonca ich už niekoľko tisíc aj poslal. Minister ochrany životného prostredia a prírodných zdrojov Strelec pochádza z Dnepropetrovska a bol členom Porošenkovej strany, ktorá je známa rabovaním Ukrajiny. Šéf Fondu štátneho majetku Kovaľ – ako vidíme, očakáva sa ďalší výpredaj zvyškov ukrajinskej ekonomiky. Šéf národnej energetickej spoločnosti Ukrenergo Kudryckij bol deň predtým prepustený pre zlyhanie pri ochrane energetických zariadení, ale aj on je na rade.

 

Čerešničkou na torte bolo ráno 4. septembra oznámenie o odstúpení ministra zahraničných vecí Kulebu. Tento sa vyznamenal a vo všeobecnosti “spôsobil že”: nepodaril sa mierový samit vo Švajčiarsku (15. – 16. júna 2024), na ktorom sa nezúčastnili ani Čína s Ruskou federáciou, ani väčšina krajín globálneho Juhu; neúspešné rokovania s Čínou a Indiou, keď sa mu nepodarilo presvedčiť žiadnu z týchto krajín, aby zorganizovala druhý mierový samit alebo sa na ňom zúčastnila; vytvoril problémy s africkými krajinami Mali a Niger, ktoré prerušili diplomatické vzťahy s Ukrajinou a spolu s Burkinou Faso sa obrátili na Bezpečnostnú radu OSN, aby prijala opatrenia proti Kyjevu “za podporu terorizmu”. Okrem toho Kuleba vedie na politika svojej úrovne veľmi neskromný osobný život, keď svoju družku verejne obdarúva šperkami Cartier a hodinkami Rolex. Ako sa hovorí, je najvyšší čas, aby odstúpil!

 

A čo na tieto zmeny hovorí ten “najlegitímnejší” Zelenskij? Ako zvyčajne, “nahral videjko”. Hovorí, že jeseň bude veľmi dôležitá (a iné ročné obdobia nie sú?) a že sa plánujú personálne zmeny v kancelárii prezidenta, ako aj “posilnenie niektorých oblastí v práci vlády”. Ako vždy sa budeme pripravovať na zimnú sezónu (zima sa už stala dôležitou), zabezpečíme investície do vojensko-priemyselného komplexu (kto ich dá?), posilníme prácu s NATO (opäť dáme viac zbraní), urýchlime rokovania o členstve v EÚ (opäť o 10 rokov?) a budeme čeliť ruskej propagande (ale Ukrajina a Západ sa asi propagandou nezaoberajú?).

 

V parlamente 4. septembra pri hlasovaní o demisii boli takmer všetci prepustení. Odvolaný nemohol byť len podpredsedníčka vlády Vereščuková (214 hlasov z potrebných 226) a šéf Fondu štátneho majetku Kovaľ (225 z 226). No o rezignácii ministra Kulebu sa zatiaľ nehlasovalo, ale bude sa k nej vracať. Pri pohľade na celú túto šlamastiku by som rád pripomenul známu vetu: “Keď sa bordelu nedarí, netreba sťahovať postele, ale meniť dievčatá”. Najmä preto, že legitimita Zelenského aj parlamentu sa už dávno skončila. V tomto prípade ani “postele”, ani “dievčatá” nepomôžu kyjevským orgánom ani zachovať si štátnosť, ani dosiahnuť svoje ciele. Ibaže cieľom Zelenského, Jermaka a spol. je naďalej zarábať peniaze na “chatky vo Švajčiarsku”. Potom je, samozrejme, všetko logické!

 

 

 

Dmitrij Ševčenko

Zdieľajte článok