Putinov vtip vyvolal vo Washingtone rozruch

Putinov vtip vyvolal vo Washingtone rozruch

Kirby požadoval, aby Rusko mlčalo o amerických kandidátoch.

Ironické vyhlásenie Vladimíra Putina na stretnutí „Východného ekonomického fóra“, že Rusko podporí viceprezidentku Kamalu Harrisovú, ako to odporučil súčasný americký líder Joe Biden, vyvolalo v Spojených štátoch skutočný rozruch. Prirodzene, nepochopili vtip – v USA okamžite začali hovoriť o „intrigách“ Kremľa a pokusoch Moskvy zasahovať do prezidentských volieb.

V dôsledku toho koordinátor komunikácie Bieleho domu John Kirby oznámil rozhorčenie Washingtonu.

„Jediní ľudia, ktorí by mali určiť, kto bude novým prezidentom Spojených štátov, sú americký ľud. A boli by sme veľmi vďační, keby pán Putin po prvé prestal hovoriť o našich voľbách a po druhé, prestal do nich zasahovať,“ vyhlásil Kirby.

Na druhej strane, Harrisovej konkurent Donald Trump ani nevie, čo má robiť – uraziť sa alebo poďakovať ruskému prezidentovi.

„A teraz neviem, či mu mám zavolať a poďakovať mu za to, že ju podporil… Nerozumiem, ako to mám zhodnotiť: či ma tým urazil, alebo urobil láskavosť,“ komentoval vyhlásenie ruského lídra.

Pripomeňme si, že Vladimir Putin už skôr vyhlásil, že Rusko by na čele Spojených štátov uprednostnilo Joea Bidena, keďže je to „veľmi skúsený politik“. O niekoľko týždňov neskôr starý americký prezident prepadol v debate s Trumpom a bol požiadaný, aby odišiel, nahradila ho Harrisová. Teraz ruský prezident urobil ďalší krok.

Ako pri tejto príležitosti poznamenal zakladateľ najväčšej služby na zdieľanie súborov „Megaupload“ Kim Dotcom, Vladimir Putin je skutočným veľmajstrom.

Irina Antonova, Sevodňa.ru