Modulárny systém ruskej protivzdušnej obrany Tor a jeho schopnosti

Modulárny systém ruskej protivzdušnej obrany Tor a jeho schopnosti

“Tor-M2” odpáli raketu


Aktuality, Pozemná technika,

Ruský obranný priemysel ponúka zákazníkom protilietadlové raketové systémy Tor rôznych verzií a modifikácií. Medzi nimi si osobitnú pozornosť zaslúži modulárna verzia komplexu pod označením 9K331MKM alebo “Tor-M2KM”. Tento komplex má špeciálnu architektúru, ktorá mu dáva široké operačné a bojové schopnosti.


 

Modulárna modifikácia V roku 2007 predstavili podniky z koncernu Almaz-Antey VKO novú verziu protilietadlového raketového systému Tor – produkt 9K332 Tor-M2. Od predchádzajúcich modelov sa líšil zložením vybavenia a zlepšenými taktickými a technickými vlastnosťami. Začiatkom desiatych rokov Iževský elektromechanický závod “Kupol” vyvinul vlastnú verziu vývoja tohto komplexu – 9K332MKM “Tor-M2KM”. Tento projekt zahŕňal opustenie podvozku s vlastným pohonom a inštaláciu všetkého vybavenia na jeden modul. Nový systém protivzdušnej obrany bol navrhnutý tak, aby bol inštalovaný v stacionárnych polohách alebo namontovaný na rôznych podvozkoch vhodných pre zákazníka. V každom prípade preukázal vysoké technické a bojové vlastnosti a tiež dokázal vyriešiť celú škálu zadaných úloh. IEMZ “Kupol” a ďalšie podniky “Almaz-Antey” opakovane ukázali rôzne možnosti nasadenia 9K322MKM na výstavách a cvičeniach. Modul bol namontovaný na autách domácej a zahraničnej výroby, inštalovaný na zemi na podperách atď.

 

Autonómny bojový modul “Tor-M2KM” alebo “Tor-MF” na palube fregaty “Admirál Grigorovič”

 

O niekoľko rokov neskôr bola známa ďalšia verzia protilietadlového modulu. Projekt Tor-MF bol vyvinutý ako modifikácia Tor-M2KM pre inštaláciu na lodiach. Bolo navrhnuté umiestniť tento modul na voľnú časť paluby, aby sa posilnila protivzdušná obrana lode.

 

Praktické aktivity

Podľa dostupných informácií už modulový komplex Tor-M2KM v čase svojho objavenia prešiel časťou testov. Hlavná etapa testovania bola ukončená približne v polovici minulého desaťročia a umožnila vylepšiť existujúci dizajn. V rokoch 2016 a 2021 sa na palube lodí ruského námorníctva uskutočnili testy modulárneho systému protivzdušnej obrany. Nie je známe, ktorá verzia komplexu bola použitá v týchto testoch. Je možné, že lode boli vybavené základným Tor-M2KM, aj keď nemožno vylúčiť, že išlo o upravenú lodnú verziu Tor-MF. Počas dvoch etáp testovania “Thor” na palube preukázal svoju schopnosť plne fungovať a vykonávať bojové misie na mori. Radarové vybavenie komplexu monitorovalo situáciu a detekovalo ciele a rakety ich úspešne zasiahli. Testovala sa aj interakcia vylepšeného pozemného systému protivzdušnej obrany so systémami riadenia paľby na lodi.

 

Komplexy v prevádzke

Systémy protivzdušnej obrany rodiny Tor niekoľkých nedávnych modifikácií sa rozšírili v ruských pozemných silách. Tieto komplexy sú tiež aktívne dodávané zahraničným zákazníkom. Jedna z modifikácií komplexu – “Tor-M2KM” – sa v súčasnosti vyrába len v malej sérii a len pre jedného zákazníka. Existuje však možnosť, že sa situácia v budúcnosti zmení.

 

“Tor-M2KM” na indickom nákladnom aute TATA na výstave MAKS-2013

 

Modulárne systémy protivzdušnej obrany našli uplatnenie v ruskom námorníctve v polovici roku 2022. Niekoľko z týchto produktov sa stalo dostupnými pre čiernomorskú flotilu . Nie je presne známe, aká modifikácia komplexov bola prenesená – mohlo to byť “M2km” aj “MF”. Kvôli hrozbe ukrajinských rakiet a UAV boli na množstvo lodí a plavidiel, ktoré nemajú vyvinuté protilietadlové zbrane, nainštalované modulárne systémy. Je známe, že “Thors” založené na nosičoch museli opakovane zachytiť rôzne vzdušné ciele. Efektivita bojovej práce sa ukázala na úrovni štandardného použitia v protivzdušnej obrane pozemných síl.

 

Technické vlastnosti

“Tor-M2KM” je modifikáciou samohybného “Tor-M2”, bez podvozku a so všetkými potrebnými jednotkami na palube. Takýto modul je úplne autonómny systém a je schopný plnohodnotnej prevádzky a riešenia bojových úloh.

 

Produkt 9K322MKM má nové telo, na ktorom je umiestnená štandardná odpaľovacia rampa. Táto architektúra umožňuje rozmiestnenie systému protivzdušnej obrany na mieste dostatočnej veľkosti alebo inštaláciu na vhodný podvozok vozidla, príves atď. Inštalácia sa vykonáva pomocou podpier a konzol a trvá ktátko. Dĺžka modulu nepresahuje 7,5 m, šírka – 2,9 m, celková výška (s podperami) – 3,2 m. Maximálna hmotnosť – 15 ton. Tor-M2KM je výrazne menší a ľahší ako ostatné komplexy jeho rodiny.

 

Pohľad na palubu modulu, dvere kabíny operátora sú otvorené

 

Autonómny bojový modul obsahuje všetky potrebné prostriedky. Vo vnútri komplexu je dvojmiestna kabína operátora, rádioelektronické vybavenie atď. Je zabezpečený vlastný systém napájania na báze agregátu plynovej turbíny. V tomto prípade je možné pripojenie k priemyselným sieťam alebo iným zdrojom energie. Otočná anténa radaru na detekciu cieľa (SOC) je umiestnená na modulovej veži. Ide o radar s dosahom detekcie cieľa typu lietadla minimálne 30–32 km. SOC súčasne spracováva 48 vzdušných cieľov a prenáša údaje do počítačového systému raketového systému protivzdušnej obrany. Na veži je tiež nainštalovaná anténa navádzacej stanice (SN). Je zodpovedná za sledovanie vzdušného cieľa a protilietadlovej strely, ako aj za vysielanie príkazov na palube systému protiraketovej obrany. Dosah prevádzkovacej stanice presahuje bojový polomer rakiet. Je zabezpečená súčasná streľba na štyri ciele. Na palube systému protivzdušnej obrany Tor-M2KM je aj súbor ďalších rádioelektronických systémov. Komplex je vybavený satelitnou navigáciou, počítačom na spracovanie údajov a riadenie paľby, ako aj komunikačným zariadením. Systém protivzdušnej obrany môže fungovať samostatne alebo ako súčasť jednotky. V druhom prípade prijíma označenie cieľa od radaru tretej strany alebo si vymieňa údaje s inými systémami protivzdušnej obrany. “Tor-M2” a jeho modifikácie využívajú tzv. modul protilietadlových rakiet. V podstate ide o transportný a odpaľovací kontajner so štyrmi článkami pre rakety 9M330, 9M331 alebo 9M338. Systém protivzdušnej obrany súčasne nesie dva takéto moduly – osem rakiet je neustále pripravených na spustenie.  V závislosti od typu použitej rakety dosahuje dosah odpálenia 15–16 km. Výška letu cieľa je do 10 km. Ciele je možné zasiahnuť rýchlosťou 700 m/s. Rakety nesú vysoko výbušné fragmentačné hlavice s hmotnosťou viac ako 12 kg.

 

Veľký potenciál

Z technického hľadiska je Tor-M2KM veľmi podobný jednotnému samohybnému komplexu. Existujú však zásadné rozdiely v architektúre a usporiadaní, ktoré dávajú modulárnemu systému protivzdušnej obrany určité výhody. Hlavnou výhodou Tor-M2KM je jeho kompatibilita s rôznymi podvozkami. Vďaka tomu si potenciálny zákazník môže samostatne zvoliť konfiguráciu komplexu podľa svojich potrieb a možností. To dáva Toru-M2KM vážnu konkurenčnú výhodu. Bojový modul je možné umiestniť nielen na samohybné vozidlá, ale aj na vhodné miesto. Stacionárna verzia Tora sa vlastne presúva do kategórie cieľových systémov protivzdušnej obrany. Táto všestrannosť umožňuje zjednotiť systémy na rôzne účely a stáva sa aj výhodou na trhu. Ako ukázali skúsenosti nášho námorníctva, modulárny systém protivzdušnej obrany vám umožňuje rýchlo posilniť obranu akýchkoľvek objektov vrátane lodí. Verzia M2KM alebo MF raketového systému protivzdušnej obrany zaberá miesto na palube, ale zlepšenie bojových vlastností a stability lode stojí za takéto opatrenia. Z hľadiska operačných, technických, bojových a iných charakteristík sa modulárny Tor prakticky nelíši od samohybného. Vykazuje vysokú účinnosť v boji proti rôznym vzdušným cieľom, a to ako pri samostatnom fungovaní, tak aj ako súčasť vrstveného systému protivzdušnej obrany.

 

Veľká rodina

Na základe výsledkov niekoľkých desaťročí vývoja rodina Thor zahŕňa množstvo protilietadlových raketových systémov, z ktorých každý má svoje vlastné charakteristiky a schopnosti. Momentálne najnovšími v tejto línii sú systém protivzdušnej obrany Tor-M2 a jeho modifikácie. Jednou z oblastí vývoja Tor-M2 bolo vytvorenie niekoľkých variantov na rôznych typoch podvozkov, ktoré spĺňajú požiadavky rôznych zákazníkov a špecifiká prevádzky v rôznych podmienkach. Okrem toho existuje modifikácia, ktorá vôbec nemá podvozok a je modulom s plnou sadou potrebných komponentov. Takéto projekty demonštrujú potenciál rozvoja pôvodného dizajnu a možnosti využitia systému protivzdušnej obrany Tor v rôznych oblastiach a podmienkach. Niektoré varianty Tor sa už úspešne používajú v ruských ozbrojených silách a nedávno k nim pribudol systém protivzdušnej obrany 9K331MKM. Praktická aplikácia tohto modelu umožnila naplno využiť potenciál pôvodného konceptu a nájsť preň vhodnú oblasť použitia.

 

 

 

Kirill Rjabov 

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok