Biskup Strickland: Katolíci nemôžu podporovať demokratov, pretože sú "stranou smrti

Biskup Strickland: Katolíci nemôžu podporovať demokratov, pretože sú "stranou smrti

V dvojdielnej epizóde The Bishop Strickland Show z tohto týždňa biskup Joseph Strickland hovorí o tom, že netreba žiť ako zákonníci a farizeji, o zlách Demokratickej strany, o dôležitosti posolstva Akity pre našu dobu, o apostáze na vrchole Cirkvi a o ďalších témach.

Host Terry Barber začína 1. časť epizódy otázkou biskupa Stricklanda o nedávnom Národnom konvente Demokratickej strany (DNC) v Chicagu a o tom, ako môže každý katolík voliť túto stranu vzhľadom na ich postoje k zabíjaniu nenarodených detí. Strickland súhlasil a povedal: “Je to jednoducho parodia, že národná strana propaguje smrť; je to“strana smrti.”

“Každý katolík, ktorý volí túto stranu – žiadna strana’nie je dokonalá, ale je to nepochopiteľné a je’neuveriteľné, že katolík môže tak útržkovito povedať: ‘Aha, no, oni’sú dobrí v tom alebo onom,’ propagácia [potratov] len zhoršuje – myslím, že je to’jednoducho hrozné,” dodal biskup. Barber dodal, že ak sa rozhodnete hlasovať za stranu smrti, nemôžete’byť katolíkom s dobrým postavením, s čím Strickland súhlasil.

Jeho Excelencia potom ponúkol komentár k Matúš 23, 23-26, v ktorom náš Pán napomína zákonníkov a farizejov ako pokrytcov a slepých vodcov. Biskup zdôraznil, že tento evanjeliový úryvok nám pripomína, aby sme neukazovali prstom na hriechy iných’, ale aby sme sa radšej pozreli na seba, a to sa týka aj biskupov a duchovných, ako je on sám. “Všetci si musíme spytovať svedomie, pozrieť sa do svojho srdca a povedať si: ‘Kde som vinný práve z toho, z čoho Kristus obviňuje zákonníkov a farizejov?“ ’ Všetci musíme počuť evanjelium.” 

Strickland poukázal na pokusy v dnešnej dobe zmierniť evanjelium, niekedy eliminovať tieto pasáže, kde Kristus môže znieť trochu tvrdo, ale pripomína poslucháčom, aby si uvedomili, že je to stále láska, pretože náš Pán je Božský Syn, ktorý je vždy vtelenou Láskou a Pravdou.

“Takže keď hovorí tieto veci, ktoré znejú drsne, musíme ho najmä počúvať.“”Biskup pripomenul poslucháčom, že aj on ako biskup musí počúvať toto evanjelium ako každý iný, a tak aj všetci katolícki duchovní.““Sú pastieri, ktorí nepočúvajú toto evanjelium. Musíme si to uvedomovať, neodsudzovať ich, ale vyzývať ich, aby pokorne a úprimne počúvali Božie slovo.“”  

Spojením tohto čítania evanjelia s politikou a potratmi Strickland zdôraznil, že život je vzácny dar od Boha a Boh je pôvodcom života. “A keď vedenie tohto národa povie: ‘Ach, Boh’už nie je autorom, my’to máme pod kontrolou,’toto vedenie treba spochybniť a ľudia, ktorí sú katolíci a nespochybňujú takéto vedenie, úprimne povedané, mali by sa radšej zobudiť.”

Čítajte: Biskup Strickland varuje pred apostázou ‘na vrchole’ Cirkvi

Jeho Excelencia pokračoval: “Pretože propagácia potratov a nemorálnych aktivít, a človek, ktorý si mrzačí telo, aby’sa nemusel obávať počatia dieťaťa, keď je so ženou intímne spojený spôsobom, ktorý by mal byť vždy otvorený počatiu dieťaťa, pretože jediným vhodným miestom pre túto intimitu je záväzok manželstva.”Dodal, že toto všetko ukazuje, že vedenie našej krajiny’podporuje zlo, pretože je’veľmi vzdialené od pravdy evanjelia.

V ďalšej časti epizódy Barber presúva pozornosť na posolstvo Panny Márie z Akity vo svetle Sestra Agnes Sasagawa’zomrela na sviatok Nanebovzatia Panny Márie. Hostiteľ prečítal časť druhého posolstva Panny Márie z Akity’

Dielo diabla prenikne aj do Cirkvi takým spôsobom, že bude vidieť kardinálov proti kardinálom, biskupov proti biskupom. Kňazi, ktorí ma uctievajú, budú opovrhovaní a proti nim budú stáť ich spolubratia … kostoly a oltáre budú vyplienené; Cirkev bude plná tých, ktorí prijímajú kompromisy, a démon bude tlačiť na mnohých kňazov a zasvätené duše, aby opustili službu Pánovi.

Barber poznamenal, že podľa neho toto proroctvo prežívame práve teraz, a požiadal Stricklanda o jeho myšlienky.

Biskup povedal, že posolstvo Akity’je pre našu dobu kritické a že verí, že toto posolstvo je súčasťou fatimského’tretieho tajomstva. “Je to tvrdé posolstvo a myslím si, že mnohí sa ho snažili odvrátiť, pretože ktorý biskup chce priznať, že toto’žijeme? Ale my si to musíme priznať, musíme prestať robiť kompromisy. Chcem povedať, že to je’obrovská časť toho, kde sme; jeden malý kompromis sa stáva ďalším a ďalším, a nakoniec sa ocitnete v kompromise priamo z nadprirodzenej viery.“”

Jeho Excelencia dodal, že príliš veľa pastierov Cirkvi sa v súčasnosti ocitá v kompromise, a ak sú’kompromisní, buď nie sú dosť silní na to, aby sa postavili za pravé učenie Cirkvi’alebo si myslia, že sa musí stať modernejšou. “V mnohých ohľadoch sa posolstvo Akity skutočne dostáva k tomu, čo sa stane s Cirkvou, ak ju ovládne modernizmus, a to’je to, kde sa nachádzame,” povedal Strickland.

Biskup Strickland začína druhú časť epizódy čítaním Matúš 23,27-32, v ktorom náš Pán pokračuje v napomínaní zákonníkov a farizejov za to, že žijú vonkajšou vierou, ale vo vnútri sú mŕtvi. Skôr než sa Strickland ponoril do komentára k evanjeliu, vyrozprával príbeh svätého Augustína, ktorého sviatok sa slávil v čase nahrávania. Biskup poznamenal, že svätec bol na zlej ceste a jeho matka, sv. Monika, sa neprestajne modlila, aby bol povolaný k pokániu, tak ako náš Pán povolal k pokániu zákonníkov a farizejov, a pripomenula rodičom týchto svätcov. 

“[Svätý Augustín] bol veľmi vzdialený od kresťanskej cesty, skutočne žil pohanským životom, životom, ktorý je v rozpore s tým, čo je Ježiš Kristus. A ona sa veľkú časť svojho života modlila za obrátenie svojho syna a jej veľkou radosťou bolo, že sa nielen obrátil, ale stal sa jedným z najväčších teológov a učiteľov Cirkvi svojej doby a dokonca aj v našej dobe,” povedal.

Biskup však dodal, že to nebola’priamo jeho matka, ale Svätý Ambróz, ktorý priviedol svätého Augustína späť k viere. “Myslím, že’to je skvelá pripomienka, ktorou sa rodičia môžu zatvrdiť, že to’nie je všetko na nich. Iste, modlia sa, [aby] poskytovali ten najlepší príklad, aký môžu, ale to, o čo som sa s rodičmi podelil, je, aby sa [modlili] za správnu osobu, ktorá príde do života vášho syna’alebo dcéry’alebo akejkoľvek inej milovanej osoby. Modlite sa za osobu, ktorá ich môže priviesť bližšie ku Kristovi, bližšie k posolstvu jeho evanjelia.”

Vrátiac sa k úryvku z evanjelia, Jeho Excelencia zdôraznil, že veriaci musia počúvať a uvažovať nad slovami: “Beda vám zákonníci a farizeji, pokrytci!”

“Ježiš Kristus hovorí tieto [slová], že keby som ich povedal v dnešnom svete, ľudia by povedali: ‘Ach, ty’si prísny, ty’nadávaš ľuďom, ty’si tvrdý a nie si ako Ježiš.’” Ďalej poznamenal, že často, keď hlásame pravdu, je’veľmi ľahké byť obvinený, že nie sme ako Ježiš. Strickland však uviedol, že “byť ako Ježiš” neznamená len byť láskavý a milosrdný – aj to je dôležité – ale aj upozorňovať druhých” na chyby a meniť ich srdcia.

A v tomto evanjeliu náš Pán dôrazne volá farizejom a zákonníkom do tváre “volá vodcov svojej viery, vo svojej dobe ich nazýva pokrytcami, to’je veľmi silné. A myslím si, že túto silu potrebujeme počuť. … Čo hovorí po tomto? On’nielenže nadáva, On’ich vyzýva k zmene srdca. Volá ich k pravde, tak ako volá nás všetkých, a my sme’povinní volať všetkých ostatných v jeho mene.” 

Strickland na záver relácie prečítal zo svojho posledného listu o “korupcii a mocných zlých silách” v Katolíckej cirkvi a spoločnosti, vrátane apostaziu “na vrchole” Cirkvi. V liste ďalej vyzval veriacich, aby dbali na varovania z Fatimy a Akity a držali sa svätej Eucharistie a Presvätej Bohorodičky.

Aby ste si od Jeho Excelencie vypočuli viac, nalaďte si tento týždeň’epizódu The Bishop Strickland Show.   

Ak si chcete pozrieť všetky predchádzajúce epizódy The Bishop Strickland Show, kliknite semna stránku LifeSite’s videami venovanými The Bishop Strickland Show.