Len preložené

Len preložené

SLOVENSKO: Bývalá slovenská herečka a
politička Magda Vášáryová tvrdí, že ľudia voliaci „populistov“ ako Robert Fico,
Andrej Babiš alebo Jaroslav Kaczyński sú „nešťastní a frustrovaní ľudia“. Vo
všetkých týchto štátoch je to podľa nej okolo 35 % voličov, ktorí sú z nejakého
dôvodu nešťastní. „Neviem, prečo, sú to väčšinou ľudia vo veku nad 60 rokov,
kognitívne nedovyvinutí,“ hovorí Vášáryová, podľa ktorej už ale Fico ďalšie
voľby nevyhrá a „všetko sa otočí k lepšiemu“.

Vášáryová už je v politickom aj hereckom dôchodku, čo si podľa svojich slov užíva. „Som dôchodkyňa, takže ja si užívam, píšem, čítam a tak ďalej, som OK Ale na Slovensku to nie je bohviečo,“ hovorí Magda Vášáryová s tým, že svoju osobnú spokojnosť dokáže oddeliť od politického diania na Slovensku. „To musíme, inak by sme sa zbláznili. Už sme zažili všetky tie rozdelenia Československa, zažili sme Mečiarov režim, pána Slotu, rôznych ožralcov, ktorí sa, neviem prečo, ľuďom páčia. Takže dúfam, pevne verím, že zvládneme aj toto,“  vyhlásila Vášáryová v rozhovore pre Zoznam Správy.

Aktuálne dianie na Slovensku, kde okrem iného došlo k zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry alebo podriadeniu Slovenskej televízie a rozhlasu vláde v rámci mediálnej novely, považuje Vášáryová za Ficovu pomstu. „Je to pomsta všetkým, celému svetu,“ tvrdí Vášáryová, podľa ktorej sa Fico mstí za krivdu, ktorú cíti od roku 2018. Vtedy podal demisiu po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.
Robert Fico podľa Vášáryovej nemá žiadnu ideológiu, žiadne politické myšlienky, čo je rozdiel oproti Viktorovi Orbánovi, ktorý má dlhodobo nacionalistické zmýšľanie. „Fica nemôžeme porovnávať s maďarskou politikou Viktora Orbána, mimochodom môjho bývalého kamaráta, keď bol ešte liberál. Nedá sa to porovnať, pretože Orbán naskočil na politiku maďarského nacionalizmu ešte z doby uhorskej ríše. Ale Fico nemá žiadnu ideológiu, nemá žiadny cieľ, nemá vôbec nič. Absolútne. To je vákuum,“ má jasno Vášáryová.
Bývalá herečka dúfa, že Ficova vláda skončí čo najskôr, najlepšie v predčasných voľbách. „Ide len o to, čo všetko zničí, pretože oni len ničia a odvolávajú,“ hovorí Vášáryová s tým, že v ďalších voľbách už Fico neuspeje, pokiaľ budú slobodné voľby. „Dúfajme, že tie budúce voľby budú slobodné. A je veľmi dôležité, v akej atmosfére sa budú konať. Dúfam, že budú skôr, pretože nie sú peniaze. Nemôžete sa hrať na autokrata, keď nemáte peniaze. Ak chcete niečo ovládnuť, musíte mať ľudí, ktorí sú pripravení, profesionálni, vedia, do čoho idú, a musíte mať dosť peňazí. Naša štátna kasa je prázdna. A ľudia, ktorí sú okolo pána Fica, sú – ako by som to slušne nazvala – ľudia, ktorí by sa k tomu nikdy v živote nedostali,“ pokračuje Vášáryová v kritike a dodáva, že „Slováci sa nenechajú ovládnuť“.
Vášáryová dáva dianie v slovenskej spoločnosti do súvislosti s podobnou atmosférou v Česku alebo v Poľsku, kde sú silné „populistické“ strany. „Dodnes má v Poľsku v prieskumoch verejnej mienky okolo 35 percent Jaroslav Kaczyński, aj keď doviedol Poľsko do prekérnej situácie. Prepáčte, ale aj Andrej Babiš u vás má 35 percent v prieskumoch a môžete sa čudovať prečo. Aj u nás mal Mečiar 35 percent a aj Fico s Hlasom majú tých 35 percent,“ porovnáva Vášáryová.
Voliči týchto strán sú podľa nej nešťastní a rozumovo nevyvinutí ľudia. „To je 35 percent obyvateľstva – nevieme, ale sú to nešťastní ľudia, frustrovaní, nepáči sa im nič. Neviete prečo. Sú to väčšinou ľudia vo veku nad 60 rokov. Z čoho presne pramení ich frustrácia, neviem. Môžete si povedať, že sú títo ľudia trošku kognitívne nedovyvinutí. Včera som si vyzdvihovala auto v umývačke a pán, ktorý mi ho vydával, hovoril: ‚Pani Magda, to je hrozné, veď tých LGBT tu bude do dvoch rokov 60 percent!‘ Pýtam sa: ‚Ako to myslíte?‘ ‚Oni tu teraz budú mať ten zákon o registrovanom partnerstve, tak potom to tu bude.‘ Tí ľudia si snáď myslia, že keď bude zákon a LGBT ľudia budú môcť byť normálnymi občanmi ako my všetci ostatní, tak sa k tomu budú snáď hlásiť všetci alebo čo. Jednoducho tomu nerozumie. Ale ja som sa už niekoľkokrát presvedčila, že im to ani nedokážete vysvetliť,“ dodáva Vášáryová.
ZDROJ: Zoznam Správy / Parlamentné listy. Prevzaté tu.

Pekne pozdravujem.
Juraj Režo alias notorickyobcan

P.S. Isté veci okolo konceptuálneho riadenia spoločnosti a zložitých sociálnych systémov a super systémov a procesoch globalizácie riadenia sveta počnúc západnou civilizáciou a kultúrou nevysvetlíte ani akademicky vzdelaným sociológom a sociologičkám, aby som použil „ten správny“ prikázaný rodovo korektný jazyk pre všetky pohlavia a rody LGBTIQ+++ (neomarxizmus v ľudských právach a slobodách a slovenčine).
Ako a kedy skončí pluralitný systém politických subjektov a vláda „prostredníctvom volených zástupcov“ (Ústava SR Čl. 2 (1) „Štátna moc pochádza od občanov, ktorí ju vykonávajú prostredníctvom svojich volených zástupcov alebo priamo“? Európska komisia je nikým nevolená vláda, exekutíva EÚ. O novej svetovej vláde a transformácii OSN čítajte tu. Koho podporuje Vášáryová? Má o tom šajn?